Alfred

Re: Paradžemati

čet vel 25, 2016 9:59 am

Exentaler je napisao/la:Tesko da neko ko ima vjersku policiju moze biti najcivilizovaniji, Iran ima tu prednost sto su dosta ulagali u obrazovanje, pa su dosta napredni u tom segmentu.


Od svih koji imaju "vjersku policiju" Iran je najciviliziraniji.

Za sunite je surogat-trudnoća neprihvatljiva, dok je za Irance to nešto najnormalnije i država to čak subvencionira. Mislim, đe'š dalje.

Exentaler
Postovi: 117
Pridružen/a: sri kol 05, 2015 1:54 am
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Paradžemati

pet vel 26, 2016 12:12 am

Alfred je napisao/la:
Exentaler je napisao/la:Tesko da neko ko ima vjersku policiju moze biti najcivilizovaniji, Iran ima tu prednost sto su dosta ulagali u obrazovanje, pa su dosta napredni u tom segmentu.


Od svih koji imaju "vjersku policiju" Iran je najciviliziraniji.

Za sunite je surogat-trudnoća neprihvatljiva, dok je za Irance to nešto najnormalnije i država to čak subvencionira. Mislim, đe'š dalje.


Bubas jarane....sta mislis zasto se po šerijatu uvodi poligamija (visezenstvo)?Mozda zato u slucaju da sa svojom suprugom ne mozes imati djete, da imas pravo imati djete sa drugom zenom?Na kraju upoznat si sa pricom o Zem zem vodi? I o tome da Ibrahim a.s nije mogao imati djece, pa je ozenio drugu zenu sa kojom je dobio sina Ismaila a.s?To je ucenje po sunetu. Druga stvar, sunit sam i ja, pa bi po tome trebao da imam 2 zene, al po zakonima BiH to zabranjeno. Sunitima surogat trudnoca kao sto se vidi iz prilozene price o zem - zem vodi je itekako prihvatljiva, ali mozda nije prihvatljiva nekom od plemena u arapskom svjetu.

Mjesas sunite, sa narodom, suniti su pripadnici islamske vjeroispovjesti, sljedioci Kur'ana i sunneta. Šiti su pripadnici islamske vjeroispovjesti i sljedioci Kur'ana i Alije i ehli bejta. A narod ima pravo na svoje obicaje, prihvatao ne prihvatao, recimo i bosanski muslimani su suniti, pa opet im surogat trudnoca je prihvatljiva :)

Iran, ima vjersku policiju, ima vjersku drzavu (Islamska Republika Iran), dok recimo trenutno jedina drzava koja je sekularna u arapskom svjetu je Egipat. Iran jeste napredan, to moze zahvaliti svom ulaganju u obrazovanje, da je najcivilizovaniji - nije.
Ziv se covjek na sve navikne, samo mrtav jok :mrgreen:

Alfred

Re: Paradžemati

pet vel 26, 2016 10:13 am

Sjo ementalera što se naložio :D

Otkud ti da je surogat trudnoća prihvatljiva bosanskim muslimanima sunitima? postavi pitanje ljevakovicu na sajtu IZ pa ćeš vidjeti odgovor ;)

A obzirom da je višeženstvo atavizam iz prethistorijskih vremena, ni u Iranu se ne upražnjava , osim u veoma zatvorenim, ruralnim sredinama. U Teheranu mozes izbrojati na prste poligamna domacinstva.

Bio, vidio, pricao s ljudima.

Exentaler
Postovi: 117
Pridružen/a: sri kol 05, 2015 1:54 am
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Paradžemati

pet vel 26, 2016 6:41 pm

Nije vazno da li mozes nabrojati ili ne nabrojati, ti si upotrijebio rijec sunniti, odvoji tradicionalne obicaje od onog vjerskog, recimo po islamu zena ima gotovo sva prava, a u Saudijskoj Arabiji nema pravo voziti auto. To su vec ustrojstvo tradicije, obicaja itd, ne vjerski segment. Surogat trudnoca ko sto sam ti pokazao je dozvoljena, da li se prakticira, kakav je odnos drustva, itd, to je druga stvar. Sunitima je dozvoljen i prihvatljiv surogat, da li se primjenjuje, da li se ne primjenjuje - licna stvar, tradicionalna i obicajna fraza.

Nisam se ja nalozio, nego iznosis tvrdnje koje ne stoje.Ja se slazem da postoji razlika izmedju prakse i teorije, ali po teoriji sunitima to nije zabranjeno, nekim narodima je prihvatljiva, nekim nije, sve zavisi od kultoroloskog i obicajne prakse.Po tome posto sam i ja sunit ti tvrdis da je i meni surogat neprihvatljiva?Meni je surogat prihvatljiva, ako je to konacna mogucnost da netko dobije djete.
Ziv se covjek na sve navikne, samo mrtav jok :mrgreen:

Avatar
Shahab
Postovi: 144
Pridružen/a: sri kol 05, 2015 12:56 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Paradžemati

sub vel 27, 2016 6:59 pm

Dosta toga odlučit će epilog rata u Siriji. Tamošnja situacija je za Erdogana biti ili nebiti. Uz rusku i iransku podršku na tursko-sirijskoj granici rađa se Kurdistan. Kurdi su se pridružili pobjedničkoj ruskoj opciji, to je za njih historijska prilika da isprave nepravdu i oni su za tu borbu motivisani i spremni. Istovremeno to je za Turke fatalna opcija jer je pitanje dana kada će se taj proces rađanja Kurdistana preliti na jugoistok Turske gdje njihova policija i vojska ne izlaze iz utvrđenih postaja, bunkera, patroliraju pod punom ratnom spremom, kao nekada srpska policija na Kosovu, i to samo u velikim grupama i mjestimično. U stvarnosti prostor kontroliše PKK. Na Zapadu niko nema realnog argumenta da ospori kurdske zahtjeve koji su jedina zdrava opcija u općem haosu. Turska se našla u ćorsokaku zbog pogrešne politike i nestvarnih ambicija Erdogana. Kakve to ima veze sa paradžematima u BiH? Čitava akcija obračuna sa vehabijama je neiskrena, mlaka i unaprijed osuđena na propast. To je predstava islamističkog jezgra u SDA i IVZ namjenjena Zapadu. Vehabije su godinama svjesno podržavane, puštane da narastu do mjere u kojoj ih niko ne može kontrolisati, od strane istih onih, koji ih sada navodno žele eutenazirati. Neka prvo objasne na koji način je moguće promjeniti i revidirati mentalni sklop jednog indoktriniranog selefije, spremnog da pogine u Siriji, i vratiti ga u okvire koje je prethodno žestoko, sa gađenjem i radikalno napustio. Dakle samo gledajući iz tog aspekta čitava akcija je nemoguća misija i osuđena je na propast. Da ne govorim o digitalnom ambijentu u kojem se putem interneta i youtube-a nezaustavljivo šire ideje i propaganda kojom se jača pokret. Danas je jedan youtube klip moćniji od kalašnjikova. U suštini rat u Siriji se privodi kraju, Turska i islamistička opcija su veliki gubitnici sirijskog rata. Sada će krenuti operacija spašavanja poraženih i okruženih ISIL-ovaca iz dijelova Sirije koje je oslobodila sirijska vojska i Kurdi, pogotovo iz Allepa i Latakije. Svi oni će biti povučeni i vraćeni u svoje zemlje porijekla. U BiH se vraćaju stotine radikalnih i iskusnih ratnika bez bilo kakvih obzira za društveni mir i konsenzus.

Avatar
Shahab
Postovi: 144
Pridružen/a: sri kol 05, 2015 12:56 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Paradžemati

pon svi 02, 2016 4:10 pm

slika
Bakir i Seka Izetbegović na večeri kod sultana Erdogana. Intenzitet turskog uticaja je veći nego prije 300 godina i Erdogan ima veći uticaj u Bosni nego u Kazahstanu ili Turkmenistanu. Geografski apsurd iza kojeg leži feudalni panislamistički projekat SDA.

slika
Indoktrinacija panturcizmom je intenivnija nego što su to radili komunisti putem projekta Titovih pionira.

Sada je postala sudska praksa da se povratniku sa sirijskog rata presuđuje godina dana zatvora i to na osnovu sporazuma sa tužiteljstvom. Povratnik iz Sirije postaje veliki autoritet u lokalnoj zajednici sa propagandnim efektima na jačanje vehabijskog pokreta, prije svega u vrbovanju mladih kroz autoritet ratnog veterana. Koliko je problem ozbiljan pokazuje i dolazak direktora CIA u Sarajevo, i to direktno iz Rijada. Ozbiljnost problema krije se od javnosti i reducira na besmislenu akciju integracije paradžemata u strukture birokratizirane i korumpirane IVZ. U suštini problema je dezorijentacija bošnjačkog naroda kojem je žestokom manipulacijom nametnuta panislamistička agenda kao jedini pravac. Bez obzira na velike razmjere državnog poraza, siromaštva i beznađa, projekat jača u pravcu potpunog ekonomskog i ideološkog monopola. Pojedinci koji obavljaju javne funkcije i koji se suprotstave generalnom projektu bivaju momentalno uništeni, primjer koji dokazuje tvrdnju jeste smjena Avde Avdića sa mjesta urednika FTV, nakon što je u Sloveniji identifikovao uzroke i pokretače vehabijskog pokreta u BiH. U suštini ne postoji ni interna i eksterna opozicija pogubnoj politici SDA.

Avatar
Shahab
Postovi: 144
Pridružen/a: sri kol 05, 2015 12:56 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Paradžemati

čet kol 18, 2016 2:59 pm

http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/njemacka-tursku-smatra-pomagacicom-islamistickih-terorista/4617692/

Njemačka je direktno optužila Tursku da je logistička i operativna podrška islamističkim teroristima. To je nesporna istina. Mnogobrojni novinski izvještaji ali i izjave uhapšenih boraca Al Nusra Fronta ili ISIL-a gvore kako su se lagano i rutinski prebacivani džihadisti iz Turske u Siriju, postoje dokumenti i tužilačke istrage u samoj Turskoj o hiljadama kamiona sa oružjem koje je turska obavještajna služba prebacivala u Siriju. Prethodno su na isti način podupirali rušenje i destabilizaciju Libije. Isto to radila je i radi Njemačka. Danas je Njemačka glavna podrška kurdskoj PKK u subverzivnoj djelatnosti prema Turskoj, a ranije je koristila i na kraju iskoristila ustašku emigraciju u rasplamsavanju rata u Jugoslaviji. Dakle ne postoje čisti igrači, velike zemlje koriste radikalizirane ideologije i oružane formacije radi subverzivnog djelovanja prema metama svojih interesa. Ono što jeste zaista važno, to je odnos snaga. Pobjednik piše historiju. Ovakav razvoj situacije ukazuje na sukob Njemačke i Turske. Borba će se voditi na Balkanu. Prva i direktna žrtva sukoba mogao bi biti Bakir Izetbegović koji se otvoreno deklariše kao Erdoganov vazal. Nemam sumnje u konačnu pobjedu Njemačke, koja je industrijski i intelekualno superiorna u odnosu na orijentalnu Tursku.
Glupo je isključivo kriviti lokalne islamiste u SDA i IVZ za eskalaciju radikalizma u Bosni. Oni u svemu igraju ulogu Durexa. Zna se ko kontroliše sigurnost i represivni aparat u BiH.

slika
Uplašeni neizvjesnom budučnošću, domaći islamisti morat će se izjasniti kojem carstvu pripadamo. Ko visi o koncu, a ko drži makaze....

Avatar
Shahab
Postovi: 144
Pridružen/a: sri kol 05, 2015 12:56 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Paradžemati

uto pro 20, 2016 7:47 pm

Potvrdila su se predviđanja da mladomuslimanska klika pravi lažnu akciju protiv vehabijske infrastrukture. Nakon što su izmislili termin paradžemati medijski su napuhali tenziju iza koje ne postoji stvarna volja za sučeljavanjem sa nekontrolisanim radikalizmom. U suštini čitav prostor prepušten je stihiji nekontrolisanog međunarodnog političkog islama koji će na kraju eskalirati u fatalnu grešku za BiH. Tada smo gubitnici svi koji godinama pasivno gledamo pogrešan proces kako društveno narasta i preuzima prevlast.
Jedna Angela Merkel nema pravo na grešku, tolerancija islamizma u Njemačkoj potvrdila se u sigurnosnom haosu i socijalnom strahu. Ona snosi političke posljedice, ali lokalni SDA idioti nastavljaju sa srljanjem u propast.

Avatar
Shahab
Postovi: 144
Pridružen/a: sri kol 05, 2015 12:56 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Paradžemati

ned vel 12, 2017 7:49 am

slika
Donedavno Turska je bila glavni kanal za ulazak terorista u Siriju, danas se Erdogan surovo obračunava sa vehabijama. Samo za jedan dan uhapšeno je preko četiristotine pripadnika vehabijskih organizacija.

Problem je eskalirao do nivoa kada je prevelik za guranje pod tepih. Čak je i jedna Turska bila prisiljena da na podivljalu zvijer usmjeri avione i tenkove, turske snage protiv vehabija vode policijski rat u Turskoj i vojni rat u Siriji oko grada Al Bab.
Domaći SDA mladomuslimanski minder koji je godinama podilazio i podržavao rast vehabizma sada je u opasnom problemu. Međunarodni kontekst je nemilosrdan, Trump ne skriva svoje namjere. Svakim danom pritisak će biti jači i opasniji, raspoloživi potezi bit će teži i fatalniji za "sive eminencije" sa mindera. Ako krenu mišićima bit će haos, ako krenu politički demantuju sami sebe i svoju ideologiju iz koje su nastali. Ideologiju Muslimanske braće čija je zabrana i delegalizacija kao opasne terorističke organizacije upravo na dnevnom redu američkog kongresa.

http://www.dw.com/bs/mnogi-evropljani-ne-%C5%BEele-muslimane/a-37495915
Ovo je stvarnost i budućnost našeg okruženja. Zasluženo ili ne. Nova stvarnost zahtjeva nove tehnike opstanka. SDA islamizam je retrogradan i prvaziđen način politike.

Avatar
muminovic
Postovi: 303
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 4:03 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Re: Paradžemati

ned vel 12, 2017 1:43 pm

Odlicno napisano:

    "Domaći SDA mladomuslimanski minder koji je godinama podilazio i podržavao rast vehabizma sada je u opasnom problemu. Međunarodni kontekst je nemilosrdan, Trump ne skriva svoje namjere. Svakim danom pritisak će biti jači i opasniji, raspoloživi potezi bit će teži i fatalniji za "sive eminencije" sa mindera. Ako krenu mišićima bit će haos, ako krenu politički demantuju sami sebe i svoju ideologiju iz koje su nastali. Ideologiju Muslimanske braće čija je zabrana i delegalizacija kao opasne terorističke organizacije upravo na dnevnom redu američkog kongresa."

Natrag na “Politika”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.