Avatar
muminovic
Postovi: 303
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 4:03 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Reforma zdravstva: Privatne ustanove moći će se finansirati iz budžeta

uto tra 11, 2017 8:37 pm

Reforma zdravstva: Privatne ustanove moći će se finansirati iz budžeta

Skupština Kantona Sarajevo je, nakon višesatne polemike, donijela Odluku o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS-u.

Osnovni cilj jeste povećanje kvalitete zdravstvenih usluga i ukidanje stalnih listi čekanja kako bi pacijenti tačno znali gdje i kada mogu dobiti određenu zdravstvenu uslugu.

Premijer KS-a Elmedin Konaković je kazao da je to okvirna faza restrukturiranja zdravstvenog sistema, te da su to suštinske reforme koje će građanima olakšati pristup zdravstvenim ustanovama.

Planom je, pored ostalog, predviđeno da u domovima zdravlja bude objedinjena i smještena kompletna porodična medicina, a da specijalističko konsultativna zaštita organizaciono pripadne Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš.

Također bi privatnim zdravstvenim ustanovama bila ponuđena mogućnost da se pod jednakim uvjetima finansiraju iz javnih sredstava i svoje usluge ponude zdravstveno osiguranim pacijentima, uz uvjet da ispunjavaju zakonom predviđene uvjete, među kojima je i stalno uposleni kadar.

RadioSarajevo

Natrag na “Sarajevo”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.