Avatar
steta
Postovi: 297
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 9:02 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Zakon o zabrani diskriminacije BiH / Bolja zaštita LGBTI osoba u BiH

pet srp 15, 2016 10:33 pm

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije BiH na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je konačno dobila unapređen zakonski okvir za zaštitu od diskriminacije.

Kroz ove izmjene zakona seksualna orijentacija i rodni identitet su konačno terminološki ispravno imenovane kao osnove na kojima je zabranjena diskriminacija. Pored toga, kao zabranjeni osnov diskriminacije navedenu su i “spolne karakteristike”, čime BiH postaje prva država u jugoistočnoj Evropi koja kroz svoj sveobuhvatni Zakon o zabrani diskriminacije BiH predviđa i zaštitu interspolnih/intersex osoba od diskriminacije u svim oblastima života. Zakon konačno na pravi način reguliše zaštitu lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans* i interspolnih (LGBTI) osobe od diskriminacije.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije BiH donosi i druge novine: eksplicitno navođenje starosne dobi i invaliditeta kao osnova na kojima je zabranjena diskriminacija, zabranu diskriminacije na osnovu povezanosti sa ugroženom grupom, poboljšanu definiciju uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja, definisanje težih oblika diskriminacije, poboljšanje proceduralnih aspekata zakona, kada govorimo o hitnosti postupka, posebnim tužbama, nadležnostima sudova i rokovima, mjerama osiguranja, preraspodjeli tereta dokazivanja, učestvovanju trećih lica, i kolektivnim tužbama.

Sarajevski otvoreni centar, kao jedna od vodećih zagovaračkih organizacija za ljudska prava u BiH, uzeo je aktivno i lidersko učešće u ovom procesu.

"Početkom 2015. izradili smo i prezentirali studiju o usklađenosti Zakona o zabrani diskriminacije BiH sa pravnom stečevinom Evropske unije. U avgustu 2015. radna grupa Sarajevskog otvorenog centra i Agencije za ravnopravnost spolova BiH izradila je i konkretne amandmane na zakon, te smo amandmane na zakon prezentirali ministrici za ljudska prava Semihi Borovac i radnoj grupi Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Tokom jeseni 2015. uzeli smo aktivno učešće i u javnoj raspravi, te smo bili stalnom kontaktu sa Ministarstvom. Imajući sve pobrojano na umu, i pored toga što Ministarstvo nije predložilo potpuno usaglašavanje zakona sa pravom Evropske unije, jako smo ponosni što su naši amandmani i argumenti prihvaćeni i što je na osnovu našeg djelovanja zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije BiH unaprijeđen.
U narednom periodu radićemo na promociji i provedbi ovog Zakona, naročito kada govorimo o odredbama koje se odnose na zaštitu diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika i zaštite LGBTI osoba od diskriminacije. Već krajem godine objavićemo sveobuhvatni komentar zakona, te ćemo u 2017. realizovati specijalističke obuke za državne službenike/ce, sudije/tkinje i tužitelje/ice", stoji u saopćenju Sarajevskog otvorenog centra.
Sarajevo će viječno da živi. Grade moj!


Avatar
steta
Postovi: 297
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 9:02 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Re: Zakon o zabrani diskriminacije BiH / Bolja zaštita LGBTI osoba u BiH

sub ruj 03, 2016 10:48 pm

pa jest, s obzirom da je takvo stanje kakvo jest..
Sarajevo će viječno da živi. Grade moj!


Natrag na “Ljepota poroka”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.