Cameronsami
Postovi: 2
Pridružen/a: čet srp 02, 2015 6:18 am
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Advokat Hrvacic Esad - podignuta optuznica

čet svi 18, 2017 3:06 pm

Advokat Hrvacic Esad - podignuta optuznica nakon 3 mjeseca u pritvoru

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, nakon opsežne istrage, podiglo je optužnicu potiv 11 osoba koje su uhapšene u akciji Kurir 14. februara ove godine. Među njima su i advokati Ismet Hamzić, Samina Skopak i Esad Hrvačić.
Optužnica je podignuta i protiv sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Milene Rajić, četiri uposlenika Općinskog suda u Sarajevu Tanje Jović, Branke Husanović, Zaima Spahovića, Muamera Pite, uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu Mirsade Alić, stručnog saradnika advokata Esada Hrvačića, Elmina Džine, te Pere Vukovića.

Prema navodima iz optužnice, advokat Ismet Hamzić tereti se da je od 2013. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je nelegalnim radnjama izdejstvovala 46 nezakonitih presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu. Članovi ove grupe bili su Mirsada Alić, Pero Vuković, Zaim Spahović, Tanja Jović i Branka Husanović.

Naime, Ismet Hamzić je preko službenica suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodjele u rad sutkinji Mileni Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist Hamzićevih stranaka. Osumnjičeni Ismet Hamzić pokretao je parnične postupke, krivotvorio dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.

U istom periodu, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Esad Hrvačić udružio se sa sudskim kuririma Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom te stručnim saradnikom Elminom Džinom. Tako su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda. A nakon udruživanja advokatice Samine Skopak s istim kuririma, doneseno je devet nezakonitih presuda.

"Počinjenjem krivičnih djela organizirani kriminal koji se odnosi na Hamzićevu grupu, te udruživanje radi činjenja krivičnih djela što se odnosi na Hrvačića i Skopak, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, povreda zakona od strane sudije, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, osumnjičeni su pribavili sebi imovinsku korist u iznosu od oko 200.000 KM, dok pribavljena korist strankama advokata zbog nezakonito uknjiženih nekretnina iznosi više od sedam miliona KM", navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje pritvora organizatoru Ismetu Hamziću, dok su za ostale u optužnici predložene mjere zabrane. Istovremeno, sudu je predloženo oduzimanja imovine pribavljene počinjenjem navedenih krivičnih djela.

Optužnica koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje sadrži 820 stranica, predloženo je više od hiljadu materijalnih dokaza, a planirano je saslušanje 246 svjedoka, sedam vještaka i stručnih osoba.

Podsjetimo Esad Hrvacic je 3 vec 3 mjeseca u pritvoru.

Hronologija:Advokat Esad Hrvačić uhapšen u akciji Kurir U akciji “Kurir”, pripadnici FUP-a uhapsili su advokate Esada Hrvačića i Ismeta Hamzića, Saminu Skopak i Selma Taraniš. Neki od uhapšenih su i uposlenici Općinskog suda u Sarajevu i to Muamer Pita, uposlenik Općinskog suda u Sarajevu Advokat Hrvačić: Uhapšen u akciji “Kurir” Pripadnici Federalne uprave policije, po […]

Advokat Esad Hrvačić uhapšen u akciji Kurir

U akciji “Kurir”, pripadnici FUP-a uhapsili su advokate Esada Hrvačića i Ismeta Hamzića, Saminu Skopak i Selma Taraniš. Neki od uhapšenih su i uposlenici Općinskog suda u Sarajevu i to Muamer Pita, uposlenik Općinskog suda u Sarajevu

Advokat Hrvačić: Uhapšen u akciji “Kurir”

Pripadnici Federalne uprave policije, po nalogu Tužilaštva KS, na području Kantona Sarajevo vrše pretrese i hapšenja na više lokacija u Sarajevu.

Ovu informaciju potvrdila nam je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.
Organizirani kriminal

Riječ je o osobama koje se dovode u vezu s krivičnim djelom “organizirani kriminal“, a u vezi s krivičnim djelima “zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “krivotvorenje službene isprave“.

“Ove osobe tereti se za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivotvorenja službene isprave. Tereti ih se da su kao organizirana kriminalna grupa izdejstvovali donošenje presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu i tako nezakonito vršili prijenos vlasništva na oko 70 nekretnina na području KS, čime su sebi i drugima pribavili veću protupravnu korist”, rekla je za naš list glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Značajnu ulogu u realizaciji akcije pruža Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine te Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a, saopćeno je iz FUP-a.

Nakon izvršenih pretresa uhapšene osobe bit će privedene u službene prostorije FUP-a radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, biti predane na daljnju nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu KS-a.

Iz Federalne uprave policije, saopćili su da nakon višemjesečne istrage jutros, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeta je realizacija operativne akcije „KURIR“.

– Značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pruža Obavještajno-sigurnosno agencija BiH, te Ministarstavo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na deset lokacija na području Sarajeva. Nakon izvršenih pretresa lica lišena slobode će biti privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.

Marina Zović, glasnogovornica FUP-a, rekla je za ePravo da je za sada u akciji uhapšeno nekoliko osoba.

– Hapšenja još uvijek traju jer su akcija i pretresi u toku. Svi pretresi su na području Sarajeva, ali za sada ne mogu reći koliko će osoba biti uhapšeno – rekla nam je Zović.

Kako smo saznali u Advokatskoj komori Kantona Sarajevo, a čija je komisija bila na licu mjesta po službenoj dužnosti pri pretresu kancelarije dvojice advokata, radi se o stotinama predmeta Općinskog suda u Sarajevu, a koji se tiču stjecanja prava vlasništva nad zemljištem širom Kantona Sarajevo.

Saslušano je i više sudija ovog suda koji su donosili sporne sudske presude.

advokat Hrvačić je široj javnosti poznat kao branilac advokat Jasmine Horo koja je zajedno sa Esedom Radeljašem i Damirom Hadžićem osumnjićena za zloupotrebu položaja u predmetu Blok. U raznim predmetima branio je i Islamsku zajednicu. Bio je zastupnik KJKP GRAS u postupcima koji se pred Općinskim sudom u Sarajevu vode protiv Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, čiji je Hrvačić trenutno član Upravnog odbora. Zastupao je i udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo i izgubio skoro sve sudske postupke.


https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... rir/262870
http://epravo.ba/advokat-esad-hrvacic-u ... iji-kurir/

Avatar
muminovic
Postovi: 303
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 4:03 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Re: Advokat Hrvacic Esad - podignuta optuznica

pon svi 22, 2017 3:34 pm

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV 11 OSOBA U PREDMETU “KURIR”

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv tri advokata Ismeta Hamzića, Samine Skopak, Esada Hrvačića, sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Milene Rajić, četiri uposlenika Općinskog suda u Sarajevu Tanje Jović, Branke Husanović, Zaima Spahovića, Muamera Pite, uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu Mirsade Alić, stručnog saradnika advokata Esada Hrvačića, Elmina Džine, te Pere Vukovića.

Advokat Ismet Hamzić optužen je da je od 2013. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je nelegalnim radnjama izdejstvovala 46 nezakonitih presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu. Članovi ove grupe bili su Mirsada Alić, Pero Vuković, Zaim Spahović, Tanja Jović i Branka Husanović.

Naime, Ismet Hamzić je preko službenica suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodjele u rad sutkinji Mileni Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist Hamzićevih stranaka.

Optuženi Ismet Hamzić pokretao je parnične postupke, krivotvorio dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.

U istom periodu, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Esad Hrvačić udružio se sa sudskim kuririma Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom te stručnim saradnikom Elminom Džinom. Tako su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda. A nakon udruživanja advokatice Samine Skopak s istim kuririma, doneseno je 9 nezakonitih presuda.

Počinjenjem krivičnih djela organizirani kriminal koji se odnosi na Hamzićevu grupu, te udruživanje radi činjenja krivičnih djela što se odnosi na Hrvačića i Skopak, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, povreda zakona od strane sudije, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, optuženi su pribavili sebi imovinsku korist u iznosu od oko 200 hiljada maraka, dok pribavljena korist strankama advokata zbog nezakonito uknjiženih nekretnina iznosi više od 7 miliona KM.

Istovremeno, sud je na prijedlog Tužilaštva KS odredio privemene mjere osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim dijelima i to: Ismetu Hamziću, Samini Skopak i Esadu Hrvačiću. Blokrani su im bankovni računi, novac i dva stana.

Avatar
sarajlija
Postovi: 159
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 2:26 pm
Lokacija: Sarajevo
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Advokat Hrvacic Esad - podignuta optuznica

pon svi 22, 2017 6:04 pm

Ovaj dobar skroz, advokat Islamske Zajednice:

ESAD HRVAČIĆ, ADVOKAT

ROĐEN:15.09.1968. godine
MJESTO: Žepa, općina Rogatica
BRAČNO STANJE: oženjen, otac troje djece
ŠKOLSKA SPREMA: VSS, dipl. Pravnik
POSEBNA ZVANJA: položen pravosudni i notarski ispit
ZANIMANJE: advokat, privatna advokatska kancelarija
KRETANJE U SLUŽBI:
Od 1994. godine do 1996. godine pripravnik kod advokata Rizaha Hadžića iz Sarajeva,
Od 1996. godine do 1998. godine Federalni zavod za statistiku, načelnik Odjela za opće i kadrovske poslove,
Od 1998. godine do 2003. godine rukovodilac sektora za pravne i šerijatske poslove u Vakufskoj direkciji Sarajevo,
Od 2003. godine do danas advokat

POSEBAN ANGAŽMAN:
Predsjednik Upravnog odbora BOR banke dd Sarajevo, zamjenik predsjednika Upravnog odbora KJP Skenderija, član i predsjednik Zakonodavno pravne komisije Skupštine Kantona Sarajevo, predsjednik Komisije za statut Općinskog Novi Grad, član drugostepene komisije za odlučivanje o žalbiGradskog vijeća Grada Sarajeva i dr.
Sarajevo ljubavi moja - Bilo gdje da krenem o tebi sanjam putevi me svi tebi vode cekam s' nekom ceznjom na svijetla tvoja Sarajevo ljubavi moja.

Avatar
sarajlija
Postovi: 159
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 2:26 pm
Lokacija: Sarajevo
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Advokat Hrvacic Esad - podignuta optuznica

ned lis 01, 2017 11:47 am

Advokat Esad Hrvačić pristao na godinu zatvora i novčanu kaznu

Advokat Esad Hrvačić, koji je optužen u predmetu “Kurir” zbog nezakonite uknjižbe nekretnina, sporazumom o priznanju krivice koji je potpisao s Tužilaštvom pristao je na godinu zatvora i 10.000 maraka novčane kazne, rečeno je u sarajevskom Kantonalnom sudu.
Na ročištu održanom povodom razmatranja sporazuma kazano je da je Hrvačić pristao da mu se izrekne mjera zabrane vršenja advokatskog poziva u trajanju godinu i po, kao i da se od njega oduzme imovinska korist u iznosu 47.520 konvertibilnih maraka (KM) koja je pribavljena izvršenjem krivičnih djela.

Tužiteljica Sabina Sarajlija je predočila veći broj materijalnih dokaza na kojima se zasniva krivnja optuženog, te je dodala da se radi o predmetima koji su pronađeni pretresom advokatske kancelarije, sudskim spisima, rezultatima vještačenja, ali i drugim dokazima.

“Istragom je prikupljen veliki broj dokaza, a optužnicom je obuhvaćeno 11 osoba. Sporazumom se optuženi obavezao da nadoknadi štetu prema onima koji su postavili imovinskopravni zahtjev”, rekla je Sarajlija.

Odbrana je kratko dodala da ostaje kod zaključenog sporazuma.

Sudsko vijeće je preuzelo materijalnu dokumentaciju kako bi izvršili uvid do narednog ročišta, prije nego se donese odluka o prihvatanju sporazuma.

Hrvačić je ranije optužen zajedno s advokatima Ismetom Hamzićem i Saminom Skopak, sutkinjom sarajevskog Općinskog suda Milenom Rajić, sudskim uposlenicima Tanjom Jović, Brankom Husanović, Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom i Mirsadom Alić, te Elminom Džinom i Perom Vukovićem, ali je njegov predmet odvojen potpisivanjem sporazuma o krivnji.

Na teret mu je stavljeno udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlasti, te krivotvorenje službene isprave.

Prema navodima Tužilaštva, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Hrvačić se udružio sa sudskim kuririma Spahovićem i Pitom te svojim stručnim saradnikom Džinom, te su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda.

Za 24. august je najavljen nastavak ročošta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje, javlja BIRN BiH.

http://epravo.ba/advokat-esad-hrvacic-d ... u-zatvora/
Sarajevo ljubavi moja - Bilo gdje da krenem o tebi sanjam putevi me svi tebi vode cekam s' nekom ceznjom na svijetla tvoja Sarajevo ljubavi moja.

Avatar
sarajlija
Postovi: 159
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 2:26 pm
Lokacija: Sarajevo
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Advokat Hrvacic Esad - podignuta optuznica

sub lis 14, 2017 2:50 pm

ADVOKAT ESAD Hrvačić želi platiti kaznu za nezakonitu uknjižbu nekretnina

Advokat Esad Hrvačić podnio je zahtjev da mu se jednogodišnja kazna zatvora zbog nezakonite uknjižbe nekretnina zamijeni novčanom, potvrdio je Kantonalni sud u Sarajevu.

Hrvačić je nedavno osuđen po sporazumu o priznanju krivnje potpisanim sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom zbog nezakonite uknjižbe nekretnina u predmetu “Kurir”.

“Osuđeni Hrvačić je putem branioca podnio zahtjev za zamjenu kazne zatvora u novčanu. Ovaj sud o navedenom zahtjevu još nije odlučio, odnosno nije donio odluku”, naveli su u Kantonalnom sudu.

S obzirom da je Hrvačić bio u pritvoru od sredine februara, kada je realizovana akcija kodnog naziva “Kurir”, trebao bi platiti iznos od oko 30.000 konvertibilnih maraka (KM) ukoliko Sud prihvati njegov zahtjev.

Osim zatvorske, Hrvačić je sporazumom pristao i na novčanu kaznu od 10.000 KM, kao i da se od njega oduzme imovinska korist u iznosu 47.520 KM koja je pribavljena izvršenjem krivičnih djela, a izrečena mu je i mjera zabrane vršenja advokatskog poziva u trajanju od godinu i po.

“Izrečena je mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u advokatskoj djelatnosti od godinu i po, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere”, pojasnili su u Sudu.

Presuda Hrvačiću je postala pravosnažna 18. septembra.

Advokat Senad Kreho napomenuo je da mjera zabrane Hrvačiću počinje teći nakon što plati kaznu, te da mu Sud nije izrekao zabranu prilaska kancelariji, kao što je bio slučaj s nekim advokatima koji su privođeni u drugim predmetima.

“On može ući u kancelariju, nema zabranu prilaska, jer te mjere u ovom slučaju ne postoje. Može biti u kancelariji, ali ne može prema sudu i drugim organima nastupati kao advokat zbog zabrane djelatnosti”, naveo je Kreho te dodao da će Hrvačić platiti sigurno sve što mu je Sud naložio.

Kreho je napomenuo i da je, dok je Hrvačić bio u pritvoru, sarajevska Regionalna advokatska komora poduzela mjere suspenzije.

Hrvačić je bio optužen zajedno s advokatima Ismetom Hamzićem i Saminom Skopak, sutkinjom sarajevskog Općinskog suda Milenom Rajić, sudskim uposlenicima Tanjom Jović, Brankom Husanović, Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom i Mirsadom Alić, te Elminom Džinom i Perom Vukovićem, ali je potpisivanjem sporazuma o priznanju krivnje njegov predmet odvojen, te je osuđen zbog udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlasti, kao i krivotvorenja službene isprave.

Prema navodima Tužilaštva, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, Hrvačić se udružio sa sudskim kuririma Spahovićem i Pitom te svojim stručnim saradnikom Džinom, pa su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda.

U međuvremenu su uposlenica sarajevskog Općinskog suda Husanović i Hrvačićev stručni saradnik Džino sklopili sporazume s Tužilaštvom, koje Sud još nije razmatrao, a njihovi predmeti su odvojeni od Hamzića i ostalih kojima je nedavno, čitanjem optužnice, počelo suđenje.

Izvor: BIRN
Sarajevo ljubavi moja - Bilo gdje da krenem o tebi sanjam putevi me svi tebi vode cekam s' nekom ceznjom na svijetla tvoja Sarajevo ljubavi moja.

Avatar
sarajlija
Postovi: 159
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 2:26 pm
Lokacija: Sarajevo
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Advokat Hrvacic Esad - podignuta optuznica

sub lis 14, 2017 2:53 pm

Na prevaru uknjižio 18 nekretnina u Sarajevu
Advokat Hrvačić nakon 18 mjeseci ponovo advokat

Sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić osuđena je na dvije i po godine zatvora i trajnu zabranu vršenja sudske funkcije radi primanja mita u iznosu od 3.000KM! Dokaz: jedan svjedok koji je to tvrdio i ništa više. Advokat Esad Hrvačić je na prevaru uknjižio 18 nekretnina u Sarajevu. Dato mu je godinu dana zatvora i 18 mjeseci zabrane advokatskog posla. Znači - šest mjeseci nakon što Hrvačić izađe iz zatvora, Hrvačić će ponovo postati "ugledni advokat".

Advokat, sada osuđeni prevarant Esad Hrvačić bio je omiljeni budžetski advokat SDA. Njemu su prebacivani iznosi od 120.000KM na ime tužbi "za pravedan povratak u RS", iako je novac, odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, bio namijenjen onima koji se brane od optužbi za ratne zločine. Ali, s obzirom da Hrvačić voli saučestvovati u prevarama ni ova mu, očito, nije bila mrska pa je realizovao skupa sa tadašnjim ministrom za boračka pitanja ispred imenovanim ispred SDA.

Također, Hrvačić je ispred SDA bio imenovan u strukture upravljanja/nadzora na Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ali je nakon parlamentarnog pritiska odlučio se sam povući sa te funkcije, jer se nalazio u očitom sukobu interesa. S druge strane, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Kantona SArajevo mu je, također, davalo izdašne ugovore za "zastupanje". Sve je, kako bi kazao bivši SDA-ov premijer Nedžad Branković, "bilo po zakonu".

Unutar kantonalnih institucija gotovo većini SDA-ovih kadrova i kantonalnih institucija koje oni kontrolišu, Hrvačić je bio pravni savjetnik i advokat. Zanimljivo, Hrvačić je imao visok status i unutar Islamske zajednice gdje je, također, obnašao određene funkcije.

Njegovo hapšenje za sve upućene u pravne malverazcije nije bilo iznenađenje. "Ugledni advokat" se odjednom pred kamerama pojavio sa kapuljačkom na glavi. Kazna za učinjeno krivično djelo je minorna jer veću kaznu dobiju kradljivci bilo koje stvari ili prekršioci najnižeg stepena krivičnih djela. Ali Hrvačić je advokat SDA, a pravosuđe Kantona Sarajevo je SDA-ova veš-mašina. Otud će Hrvačić za godinu i po dana ponovo moći biti advokat. Sutkinja Azra Miletić, će morati na 2,5 godina u zatvoru, jer ona nije bila na platnom spisku SDA i više neće moći biti sutkinja, jer je "jedan svjedok kazao da joj je dao 3.000KM". Zaključak je jasan: u Bosni i Hercegovini bolje je biti neki "hrvačić".

Izvor: BNN.ba
Sarajevo ljubavi moja - Bilo gdje da krenem o tebi sanjam putevi me svi tebi vode cekam s' nekom ceznjom na svijetla tvoja Sarajevo ljubavi moja.

Natrag na “Sarajevo”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.