Stranica: 1/1.

Jos jedan lijepi hodel u Centru Sarajeva

Postano: sub svi 06, 2017 2:35 pm
Postao/la ornion
U junu počinje izgradnja luksuznog hotela u centru Sarajeva

Radovi na izgradnji hotela na mjestu oronule zgrada koja je nekada bila vlasništvo poduzeća Feroelektro d.d. Sarajevo, a koja se nalazi u blizini sarajevske Katedrale, počet ć u junu ove godine.

Kako je za Radiosarajevo.ba kazao turski biznismen Fatih Kol, koji od 2006. godine živi u Sarajevu gdje je osnovao i svoju firmu, radovi bi trebali početi krajem šestog mjeseca, tačnije kopovi za garažu, nakon čega počinje i gradnja ka „gore“.

Ideju o izgradnji hotela na mjestu nekadašnjeg stambeno-poslovnog objekta, koji je zapaljen i do temelja izgorio 1993. godine, za vrijeme rata u BiH i opsade Sarajeva, u djelo će provesti upravo turski biznismen.

Kako je ranije istaknuto bit će to ekskluzivan hotel, imat će garaže na četiri etaže, ali ne i 56 soba kako je najavljivano.

"Postoji mogućnost da će biti manje soba nego što je najavljeno kako bi sobe izgledale prema nekim višim standardima. Ono što je sigurno jeste da će to biti butik - dizajnerski hotel. Radi se na tome da to bude luksuzni spa, ali to zavisi upravo od toga hoće li biti prostorno prihvatljivo", istaknuo je Kol.

Prema njegovim riječima, hotel će zadržati vanjski autentični izgled s obzirom na to da se zgrada nalazi u zaštićenoj staroj jezgri Sarajeva, dok će unutrašnjost biti uređena u moderan hotelski enterijer.

"Ta zgrada će morati izgledati identično kako je izgledala i spolja, a naravno, što se unutrašnjosti tiče, angažirane su firme koje hoće da naprave jedan 'smart' hotel koji štedi električnu energiju kao što čine ostali hoteli u gradu", otkriva nam Kol.

Ono što će ga činiti posebnim jeste namještaj koji će se praviti prema nacrtu specijalno za hotel.

"Dakle, neće se kupovati gotov namještaj, koristit će se što više prirodni materijal – prirodno drvo, kamen, što je blisko našem području“, rekao je Kol, istaknuvši da će hotel zasigurno biti nešto novo i nešto drukčije.

Ovaj devastirani objekt pored Katedrale u Sarajevu godinama je čekao na rušenje, a za dva mjeseca ovdje će početi izgradnja hotela koji će imati pet spratova iznad i još četiri podzemna, a bit će zaposleno oko 60 ljudi. Prema Kolovim riječima, još uvijek se razmatraju ponude različitih firmi i vrijednost ove investicije bi trebala iznositi između pet i šest miliona eura.

Projektu izgradnje hotela finansijski doprinos dat će i Ziraat Bank Bosna.


http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lok ... eva/261644

Re: Jos jedan lijepi hodel u Centru Sarajeva

Postano: ned svi 07, 2017 8:29 pm
Postao/la steta
lokacija vrhunska, i jos ce nam to ruglo skloniti..svaka im cast

Re: Sarajevski Vodovod na koljenima - evropski milioni jedina nada za spas

Postano: ned svi 07, 2017 8:30 pm
Postao/la steta
steta bas, slabo su se nakrali pojedinci tu...

Re: Jos jedan lijepi hodel u Centru Sarajeva

Postano: pon stu 11, 2019 11:09 am
Postao/la muminovic
Hoteli nam se grade i to je super, istrazivanja kaze da imamo malo hotela sa 5+ zvjezdica, za super bogate...

Re: Jos jedan lijepi hodel u Centru Sarajeva

Postano: pet sij 10, 2020 4:55 pm
Postao/la kayla
Kako god, hoteli su nam stalno puni na srecu :-)

Re: Jos jedan lijepi hodel u Centru Sarajeva

Postano: ned sij 12, 2020 4:13 pm
Postao/la ornion
Sta bi sa ovog hotela, 2017 pocelo, jos nista ?

Re: Jos jedan lijepi hodel u Centru Sarajeva

Postano: uto sij 21, 2020 9:34 am
Postao/la GoDaddy
Dobro ne kasni ovo puno, 4 godine je proslo nije jos ne krenula izgradnja

Sarajevo čeka na hotel Hilton više od tri godine

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lo ... ine/337421

ri godine nakon rušenja zgrade "Feroelektra" u srcu Sarajeva, kod Katedrale, još uvijek nije počela gradnja luksuznog hotela Hilton.

Buduće gradilište i dalje zjapi prazno, a veliki dio površine oko Katedrale je zauzet.

Podsjetimo, ideja o izgradnji hotela na mjestu nekadašnjeg stambeno-poslovnog objekta krenula je još 2016. godine.

Ibrahim Hadžibajrić i turski investitor Fatih Kol su prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora optimistično najavljivali da će luksuzni hotel krasiti centar Sarajeva već krajem 2017. godine.

Tada je riješena riješena dokumentacija prema kojoj je turski biznismen Fatih Kol vlasnik 35 posto, a Općina Stari Grad 65 posto ovog objekta.

Općina je za 3,6 miliona KM prodala svoj dio Fatihu Kolu, koji je ostatak objekta otkupio od privatnog lica, te investirao u uklanjanje one ruševine. Također, izmirio je obaveze prema svim nosiocima stanarskih prava u objektu.

Procjene su da je dosad uložio više od pet miliona maraka, a što se tiče izgradnje hotela, do sada je izdata urbanistička dozvola.

Iz Službe za urbanizam Općine Stari Grad Sarajevo, nedavno je za portal Akta.ba rečeno da je firma KOL d.o.o. Sarajevo, nakon izdavanja urbanističke suglasnost, predala zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje.

"Isto još uvijek nije izdato jer investitor nije dostavio potrebnu dokumentaciju", kazali su za Akta.ba u općini Stari Grad.

Prema nekim najavama, problem je nastao što nije riješen način prilaza automobila u garažu hotela iz ulice Mula Mustafa Bašeskija koji je jedini mogući prilaz, s obzirom na to da je sa druge strane objekta ulica Ferhadija, koja je zatvorena za saobraćaj.

Kada i ukoliko se riješi sva papirologija, te počne izgradnja, Hotel Hilton će imati 56 soba, uključujući podzemne garaže na pet etaža.

Također, hotel će zadržati izvorni oblik zgrade koja je bila pod zaštitom države.