Avatar
steta
Postovi: 297
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 9:02 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Rješenje za gužve na ulazu u grad: Uskoro počinju radovi na Prvoj transverzali

sub tra 22, 2017 8:16 am

slika

Radovi na dijelu Prve transverzale u sarajevskoj Općini Centar uskoro bi mogli početi, najavljeno je danas na svečanosti uručivanja urbanističke saglasnosti za izgradnju, koju je uručio načelnik ove općine Nedžad Ajnadžić.

Općina Centar na ovaj način ispunila je svoje obaveze za realizaciju dijela projekta Prve transverzale, koji obuhvata pojas od Kranjčevićeve ulice, preko Bara, do Hotonja, odnosno do granice sa Općinom Vogošća, u ukupnoj dužini od oko 3,5 kilometara.

Tim povodom, danas je održan sastanak u Općini Vogošća, kojem su prisustvovali i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, ministar saobraćaja KS-a Mujo Fišo, kao i predstavnici Ministarstva saobraćaja KS-a, Zavoda za izgradnju i planiranje razvoja KS-a, te kantonalne Direkcije za puteve.

Utvrđeno je da je naredni korak u realizaciji projekta da predstavnici Zavoda za izgradnju KS.-a naredne sedmice objave javni poziv za odabir firme za izradu elaborata o eksproprijaciji zemljišta, nakon čega slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izdavanje građevinskih dozvola, te početak izgradnje Prve transverzale.
Prilikom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa prvo će biti obuhvaćena dionica od Bara do Hotonja, budući da je ona najmanje zahtjevna, te je na sastanku dogovoreno da se eksproprijacija zemljišta i izdavanje građevinskih dozvola rješavaju u fazama, kako bi se ubrzao proces izgradnje Prve transverzale.

Prema proračunima dio izgradnje Prve transverzale na dionici od Kranjčevićeve ulice do Hotonja koštat će više od 215 miliona KM. Za sada Vlada KS-a raspolaže sa oko 22 miliona maraka za izgradnju, te također planiraju da dobiju još gotovo 15 miliona eura iz aranžmana sa EBRD-om, saopćeno je iz Općine Centar.
Sarajevo će viječno da živi. Grade moj!

Natrag na “Sarajevo”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.