Avatar
muminovic
Postovi: 303
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 4:03 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Izdavanjem lažnih fiskalnih računa u 2016. utajeno više miliona KM poreza

čet tra 13, 2017 10:58 am

Izdavanjem lažnih fiskalnih računa u 2016. utajeno više miliona KM poreza

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine na području Kantona Sarajevo, provjeravajući i kontrolirajući izdavanje lažnih fiskalnih računa, utvrdila da je utajeno nekoliko miliona KM.

Odsjek za obavještavanje i istrage Porezne uprave FBiH, u 2016. godini proveo je aktivnosti i mjere u vezi s izdavanjem lažnih fiskalnih računa, odnosno neevidentiranjem cjelokupnog ostvarenog prometa putem fiskalnih uređaja, što je rezultiralo podnošenjem službenog izvještaja Tužilaštvu Kantona Sarajevo za višemilionski iznos procijenjenog utajenog poreza.

Zbog utaje poreza izvršeno je nekoliko pretresa na području Federacije BiH i privedeno više osoba.

”Prema službenoj evidenciji nadležnog inspektorata Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u toku prošle i za prva dva mjeseca ove godine, na području KS-a zbog neizdavanja fiskalnih računa izdato je 846 prekršajnih naloga u vrijednosti 2.144.405,00 KM” pojasnila je za Radiosarajevo.ba Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a i podsjetila da su od prošle godine intenzivirane kontrole kantonalne tržišno-turističke inspekcije u ovim slučajevima.

Inspektorat tržišno-turističke inspekcije Kantonalna uprave za inspekcijske poslove u 2016. godini zaprimio je blizu 550 prijava za neizdavanje računa, ali nije u svim prijavljenim slučajevima utvrđen prekršaj.

Kršenje Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, konkretno u segmentu neizdavanja fiskalnih računa, posebno je izraženo u obrtničkoj i ugostiteljskoj djelatnosti.

Čest slučaj je i izdavanje lažnih fiskalnih računi s kasa ili printera koji nisu fiskalizirani ili koji imaju lažirani softver za ispis tog računa ili s certificiranog fiskalnog uređaja koji nije fiskaliziran (kupljen možda zbog rezerve u slučaju da glavni prestane s radom).

Iako kantonalni inspektori uzimaju u obzir svaku dobijenu prijavu, prekršaj neizdavanja fiskalnog računa inspektor može sankcionirati samo u slučaju kada se njemu ili prisutnom kupcu ne izda fiskalni račun.

Nakon fiskalizacije, odnosno stavljanja fiskalnog uređaja u funkciju evidentiranja prometa, u tom istom objektu nije dozvoljeno posjedovanje bilo kakvog drugog uređaja koji nije fiskalni.

"Obaveza je da se evidentirani promet iskazuje na fiskalnom računu i nije dozvoljeno izdavanje bilo kakvih drugih računa, osim fiskalnih. Naime, za promet roba i usluga koje se fakturiraju, izdaje se i fiskalni račun koji se zajedno s fakturom dostavlja kupcu, a na fakturi se navodi broj fiskalnog računa za koji se veže”, kazali su nam iz Porezne uprave Federacije BiH.

Navode kako im često budu prijavljeni slučajevi neispravnih fiskalnih računa, a pojašnjavaju kako ih je lako prepoznati.

Avatar
kayla
Postovi: 75
Pridružen/a: pet srp 10, 2015 11:02 pm
Lokacija: Bosna i Hercegovina
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Izdavanjem lažnih fiskalnih računa u 2016. utajeno više miliona KM poreza

pet tra 14, 2017 10:20 am

Zanimljivo, meni svaki dan neko NE izda racun

Avatar
pinoki
Postovi: 79
Pridružen/a: pon srp 20, 2015 7:56 am
Lokacija: BiH
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Izdavanjem lažnih fiskalnih računa u 2016. utajeno više miliona KM poreza

ned tra 23, 2017 6:12 pm

ljudi izdajel vama ko kad fiskalni

Natrag na “Sarajevo”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.