Avatar
steta
Postovi: 297
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 9:02 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Upozorenje! / Sarajevo: Kazne do 1.500 KM za loženje vatre u šumama i u njihovoj blizini

pon ožu 06, 2017 11:13 pm

Iz Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo upozorili s na povećanu opasnost od izbijanja šumskih požara dolaskom proljeća i lijepog vremena, kada se očekuje veći broj izletnika na planinama i izletištima, te kada se izvode radovi na uređenju zemljišta.

Apelira se na izletnike, kao i vlasnike zemljišnih parcela, koje graniče sa šumom, da vode računa o svojim aktivnostima kako ne bi izazvali šumski požar.

„Članom 73 Zakona o šumama Kantona Sarajevo predviđene su kazne od 200 do 1.500 KM za osobe koje lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu kao i na drugom zemljištu na udaljenosti 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemljištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena uz pridržavanje propisanih uvjeta i mjera sigurnosti“, navode iz Uprave.

Također mole građane da, ako uoče šumski požar, odmah reagiraju i o tome obavijeste Profesionalnu vatrogasnu brigadu KS-a na broj telefona 123, a po mogućnosti i Upravu za šumarstvo, Civilnu zaštitu i MUP Kantona Sarajevo, jer je pravovremena reakcija veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.
“Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema. U 95 posto slučajeva uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek, a tek u malim procentima su to udar groma, ekstremne temperature ili drugi uzročnici“, podsjećaju iz Uprave za šumarstvo.

Podsjećamo da su sarajevski vatrogasci u subotu imali više od 50 intervencija, a u skoro svim slučajevima riječ je bila o šumskim požarima...
Sarajevo će viječno da živi. Grade moj!

Avatar
muminovic
Postovi: 303
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 4:03 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Re: Upozorenje! / Sarajevo: Kazne do 1.500 KM za loženje vatre u šumama i u njihovoj blizini

čet ožu 16, 2017 10:11 am

Kamo srece da se postuje ovo, budzet bi nam mjesecno bio puniji za 1 milion KM


Avatar
GoDaddy
Postovi: 133
Pridružen/a: sri lis 21, 2015 8:00 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Upozorenje! / Sarajevo: Kazne do 1.500 KM za loženje vatre u šumama i u njihovoj blizini

uto tra 11, 2017 5:02 pm

meni neki dan zamal nije kuca izgorila komsija sjeno zapalio !! KONJ!!!

Natrag na “Sarajevo”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.