Avatar
steta
Postovi: 286
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 9:02 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Vrijedne 700.000 KM / Tužilaštvo istražuje zašto su propale robne rezerve lijekova u KS

sub ruj 03, 2016 10:50 pm

slika

Robne rezerve lijekova kupljene budžetskim novcem Kantona Sarajevo, u vrijednosti blizu 700.000 KM propale su, jer su lijekovima mahom istekli rokovi, piše Patria.

Rezerve lijekova se moraju obnoviti, ali pitanje je ko će odgovarati za nastalu situaciju. To će svakako istražiti Tužilaštvo KS koje je i otvorilo istragu.

"Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet. Vrše se provjere navoda iz prijave, a u cilju utvrđivanja eventualnog počinjenja krivičnog djela ili odgovornosti. S obzirom na fazu predmeta, trenutno nismo u mogućnosti saopćiti više informacija", kaže Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS, prenosi Patria.

Inače Kanton i Grad Sarajevo u zalihama nemaju nijednu dozu lijeka niti sanitetskog materijala koji je upotrebljiv. Svi lijekovi trebali su u slučaju epidemije ili katastrofe koristiti građanima, jer na kraju krajeva njihovim novcem je i kupljen.

Javna ustanova Apoteke Sarajevo, Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva KS ugovorom koji su potpisali obavezuju se na brigu o zalihama, a sada međusobno prebacuju krivicu za nastalu situaciju.

Ministrica zdravlja KS Zilha Ademaj ranije je za Al Jazzeru kazala da prilikom preuzimanja mandata nije bila upoznata s problemom robnih rezervi lijekova.

"Prvi put sam se sa ovom problematikom suočila kada sam pročitala izvještaj JU Apoteke Sarajevo za 2015. godinu, iz kojeg se jasno vidjelo da nije izvršen popis robnih rezervi koje su bile skladištene u JU Apoteke Sarajevo", kazala je Ademaj.

No, osim što je propalo 700.000 KM građanskog novca potrebno je još toliko za uništavanje otpada, a u ovom momentu ne zna se ko će preuzeti odgovornost i ko će platiti novih 700.000 KM.

Iako se Direkcija za robne rezerve želi ograditi od ovog slučaja, jasno je da je to njihova zakonska nadležnost. Oni vrše nabavku, sredstvima iz budžeta, prate daljnji tok lijekova i to moraju raditi u dogovoru sa ustanovom koja je kvalifikovana za čuvanje takve robe.
Sarajevo će viječno da živi. Grade moj!


Avatar
steta
Postovi: 286
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 9:02 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Re: Vrijedne 700.000 KM / Tužilaštvo istražuje zašto su propale robne rezerve lijekova u KS

uto ruj 13, 2016 10:40 pm

jesu fakat nesposobni, bolje bi djeca radila taj posao od njih cini mi se..
Sarajevo će viječno da živi. Grade moj!

Natrag na “Sarajevo”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.