Avatar
muminovic
Postovi: 303
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 4:03 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Uskoro počinje sanacija klizišta u Ulici Mehmeda Spahe

ned kol 07, 2016 4:11 pm

Uskoro počinje sanacija klizišta u Ulici Mehmeda Spahe

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo dostavio je Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar potpisani ugovor i prateću dokumentaciju o odabiru firme „TB Inženjering“ iz Breze kao najpovoljnijeg izvođača radova za sanaciju klizišta.

Pomenuta općinska služba je odmah pokrenula proceduru potpisivanja ugovora između Općine Centar, finansijera projekta i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Projekat sanacije klizišta u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8 (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“) će koštati 37.655 KM.

Podsjećamo, Firma „Winner Project“ d.o.o. Sarajevo, za klizište u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8, uradila je glavni projekat sanacije ovog klizišta sa elaboratom o inženjersko-geološkim i geotehničkim karakteristikama terena.

Za izradu ovog dokumenta prvo su urađena geološka ispitivanja i istražni radovi. Izradu glavnog projekta i elaborata je finansirala Općina Centar u iznosu od 17.200 KM.

Tokom istraživanja na ovom lokalitetu utvrđeno je da cjelokupna lokacija pripada kategoriji nestabilnih terena i da je aktiviranjem klizišta došlo do pojave pukotina na okolnim stambenim objektima.

Uzrok klizanja tla je izrazito strma padina, te podzemne vode. Stoga je preporučeno, s ciljem stabilizacije tla i zaštite okolnih stambenih objekata, da se uradi novi drenažni sistem za površinske i podzemne vode oko stambenih objekata, te izgrade dva armirano-betonska zida visine 1,1 i 2,80 metara.

Također je predviđena i rekonstrukcija stepeništa i pristupnog platoa koji su također oštećeni. Duž novog stepeništa planirano je postavljanje 17 metara željezne zaštitne ograde, te hortikulturno uređenje ovog prostora.

Za drenažni sistem biće postavljeno 35 metara cijevi na dubini od 3 do 3,50 metara, koje će biti spojene na slivnik. Na kraju radova biće napravljen katastarski plan izvedenih radova i nove mreže.

"Nakon što je okončana procedura odabira najpovoljnijeg izvođača radova za sanaciju ovog klizišta, potpisali smo ugovor sa firmom „TB Inženjering“ iz Breze koju zastupa direktor Elvedin Smailbegović. U toku ove sedmice bismo trebali početi sa izvođenjem radova", kazao je Fuad Babić, koordinator za klizišta u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je realizator i nadzor ovog projekta.

Avatar
steta
Postovi: 297
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 9:02 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Re: Uskoro počinje sanacija klizišta u Ulici Mehmeda Spahe

ned kol 14, 2016 12:00 am

tesko ce se to rijesiti ali vidjet cemo aBd
Sarajevo će viječno da živi. Grade moj!

Avatar
GoDaddy
Postovi: 133
Pridružen/a: sri lis 21, 2015 8:00 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Uskoro počinje sanacija klizišta u Ulici Mehmeda Spahe

ned kol 14, 2016 10:57 am

steta je napisao/la:tesko ce se to rijesiti ali vidjet cemo aBd


slazem se sa tobom

Natrag na “Sarajevo”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.