Avatar
muminovic
Postovi: 274
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 4:03 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Počinje izgradnja spomenika prijateljstva BiH i Bugarske

sub ožu 26, 2016 11:26 am

Počinje izgradnja spomenika prijateljstva BiH i Bugarske

slika

Općina Novi Grad Sarajevo sufinansirat će izgradnju spomenika prijateljstva BiH i Republike Bugarske, koji će se graditi na mjestu gdje se spajaju ulica Republike Bugarske i Aleja Bosne srebrene u Mjesnoj zajednici Saraj-Polje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izgradnja spomenika dogovorena je između Općine Novi Grad i ambasade Republike Bugarske u BiH, 9. januara 2015. godine, prilikom posjete ambasadora Angela Alexandrova Anegeleva Općini Novi Grad i to je realizacija potpisanog sporazuma o zajedničkom finansiranju navedenog projekta.

Obzirom da jedna novogradska ulica nosi naziv Republike Bugarske, koji joj je dodijeljen u čast tome što je Republika Bugarska prva država koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, u narednom periodu na ulazu u ovu ulicu nalazit će se i spomenik prijateljstva dviju država, navedeno je u saopćenju Općine Novi Grad.

Planirana je izgradnja spomenika s postamentom na kojem će biti postavljena spomen-ploča, a u sklopu toga će biti postavljene i klupe za sjedenje, jarboli i drugi prateći sadržaji. Spomenik će biti obložen kamenim pločama, a prilazni plato bit će popločan betonskim pločama. Pored navedenog, planirana je i izgradnja rasvjete, tako da će prostor oko spomenika prijateljstva biti osvijetljen. Općina Novi Grad je finansirala izradu projektne dokumentacije te provela proceduru javne nabavke za odabir napovoljnijeg izvođača radova.

Radiosarajevo.ba

Natrag na “Sarajevo”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.