Ili recimo cinjenicu da predsjednik najvece BH tiskane novine Avaz naglo uđe u politiku.Koliko se mediji mogu oduprijet politickom i novcanom interesu?
Moderator/ica: sarajevsky
sajlent je napisao/la:pishe ko sta hoce.. ako to nije sloboda, ondaK ne znam sta je.?!
Exentaler je napisao/la:Pa i to je mediji![]()
Admine de nam rechi jel Radio Sarajevo slobodan mediji iz prve ruke
admin je napisao/la:Exentaler je napisao/la:Pa i to je mediji![]()
Nema slobodnijeg ovdje : )
Exentaler je napisao/la:admin je napisao/la:Exentaler je napisao/la:Pa i to je mediji![]()
Nema slobodnijeg ovdje : )
Haj' se zaniku![]()
Salu na stranu, nije ovo nimalo bezveze tema, s obzirom da smo mi nacija izasla iz rata, odlicno se sjecamo koliko su mediji imali utjecaja na taj isti rat.Od ratne propagande iz Beograda, Zagreba ili pak sa Pala.Doslovno se rat vodio preko medija, psihicki su se pripremali za rat, psihicki se utjecalo na zapocinjanje sukoba.I sto je najgore poslijedice tog ''pumpanja mozga'' su i dan danas aktivne.Recimo u Beogradu imam prijatelje koji tvrde, da tamo ljudi doslovno misle da smo ovdje bacali djecu lavovima.Ispiranje mozga 8 punih godina, je jednostavno ucinilo svoje.
Sloboda medija, mora za sobom potezati i odgovornost.Sloboda se ne smije poistovjecivati sa neprofesionalnoscu.''Pisati ko sta hoce'' nije sloboda medija, mislim da veliki utjecaj i na nase trenutno stanje u drzavi velikom vecinom imaju upravo ti mediji.Kako?Na RTRS ko ima priliku gledati, pomislio bi da nam od Pala do Bijeljine i Visegrada teku potoci cokolade, a kuce su od marmeladei obavezno u to se mora ubacit neka spacka anamo onima
.Drze ljude i ispiraju im mozak, na kraju ljudi sami sebe ubijede da fakat zive bolje
![]()
Base je napisao/la:
Nije baš to tako crno-bijelo. Bilo je i sa druge strane "bisera" , guranja sopstvenog smeća u Sarajevu pod tepih i onda i sad.
Ali to već spada u drugu zasebnu temu. Nego ima li i jedna novina na prostoru BiH koja ima kontinuitet nezavisnog, kritičnog i beznacionalnog novinarstva od 1991 do današnjeg dana? Hrvatska je imala "Feral Tribune", Srbija ima još uvijek "Vreme".
Exentaler je napisao/la:Base je napisao/la:
Nije baš to tako crno-bijelo. Bilo je i sa druge strane "bisera" , guranja sopstvenog smeća u Sarajevu pod tepih i onda i sad.
Ali to već spada u drugu zasebnu temu. Nego ima li i jedna novina na prostoru BiH koja ima kontinuitet nezavisnog, kritičnog i beznacionalnog novinarstva od 1991 do današnjeg dana? Hrvatska je imala "Feral Tribune", Srbija ima još uvijek "Vreme".
Ja ti pricam o ovome, a ako cemo o nama...Da pocnemo cisto...prve ''nezavisne novine'' 92 godine stvorila je drzavaTo mnogo govori o slobodi
Nisam siguran da takvo sta kod nas postoji.Feral se morao ugasit, jednostavno, ljudi na balkanu nisu voljni citati i ono sto im nije ugodno cuti.Skoro su izbaceni iz Slobodne Dalmacije koja je bila jedna od rijetkih koja je u HR koliko toliko bila ''liberalna''.Ako i postoji liberalni mediji, onda se moze govorit o portalima, mada i to je upitno koliko su takvi vidovi profesionalni.Recimo koma jena jednom ''najposjecenijem BH portalu'' veceras je slika dana slika kako Asmir Begovic nokautira vlastitog igraca
sto realno i nije lose za vidjet
![]()
Ali zar je to ''vijest pored zlatnih momaka''?
Base je napisao/la:Exentaler je napisao/la:Base je napisao/la:
Ja ti pricam o ovome, a ako cemo o nama...Da pocnemo cisto...prve ''nezavisne novine'' 92 godine stvorila je drzavaTo mnogo govori o slobodi
Nisam siguran da takvo sta kod nas postoji.Feral se morao ugasit, jednostavno, ljudi na balkanu nisu voljni citati i ono sto im nije ugodno cuti.Skoro su izbaceni iz Slobodne Dalmacije koja je bila jedna od rijetkih koja je u HR koliko toliko bila ''liberalna''.Ako i postoji liberalni mediji, onda se moze govorit o portalima, mada i to je upitno koliko su takvi vidovi profesionalni.Recimo koma jena jednom ''najposjecenijem BH portalu'' veceras je slika dana slika kako Asmir Begovic nokautira vlastitog igraca
sto realno i nije lose za vidjet
![]()
Ali zar je to ''vijest pored zlatnih momaka''?
Da ti ne seciram prošli post, počeo si o medijskim slobodama, a tema je "Slobode medija u BiH" i onda nastavio sa Zagrebom, Beogradom, Palama i manjim entitetom, a zaboravio Federaciju
zato je stigla i reakcija. Glede Ferala, svima koji su nekada davno čitali "Feral Tribune" , čitaju i dalje sve što je vezano za njegove novinare i urednike
![]()
A BiH.....tanko je to. Alfred to fino sroči o medijskim slobodama.
Base je napisao/la:Nema potrebe ići u tuđu avliju, imamo dovoljno toga u avliji zvanoj BiH. Imao je Feral dosta članaka koji su vrijedni pažnje, takođjer i "Vreme". Takođjer Imamo izvještaje koji pokazuju da su danas slobode medija u BiH puno lošije nego prije deset godina. Dakle to je sve negdje u pet deka trenutno. Nisu baš svi Balkanci alergični na kritiku. Veći je problem nedostatak bilo kakve samokritike. Oni koji kritikuju su u manjini i većina kritičara sistema i protivnika svrstavanja u torove je napustila državu, a ostatak ide linijom manjeg otpora. Nema dovoljno ljudi u novinarstvu koji imaju visoko razvijenu svijest o tome šta je posao i zadatak novinara, a o novinarskoj etici da ne pričam. Ima dobrih primjera, ali premalo. Dobar dio današnjih novinara su beskičmenjaci u službi nacionalista.
sajlent je napisao/la:meni je kurir vrh..
sajlent je napisao/la:meni je kurir vrh..
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.