Avatar
Shahab
Postovi: 144
Pridružen/a: sri kol 05, 2015 12:56 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Teški dani pred muslimanima na Balkanu

ned sij 29, 2017 8:45 am

slika
Trump je sve samo nije ublehaš. Klasični Amerikanac praktičnog uma sa crno bijelom slikom svojih interesa. Konkretan i direktan funkcioniše na principu prvog udarca prepoznatom neprijatelju. Kada se dogovori sa Putinom, Rusija će postati dominantna sila na ovom prostoru.

Postoji još gora verzija propasti od trenutne ekonomske bijede i nefunkcionalnosti državnog aparata što je uzrokovano korupcijom i nepotizmom političkih stranaka.
To je verzija u kojoj islamofobija postaje zvanična politika Zapada. To se upravo dešava sa izborom Trump-a za predsjednika. On je konkretan i iskren čovjek koji ne krije svoje namjere u odnosu na muslimane i islamski svijet. To je dobro zbog blagovrmene prilagodbe novoj stvarnosti. Ukliko smo sposobni za promjenu pravca.
Na neprijeteljstvu prema muslimanima formirat će međunarodne saveze koji će se preslikati i na Balkan. Ključni saveznik bit će mu Rusija. Srpske pozicije će naglo ojačati kao što su hrvatske pozicije ojačale zbog Njemačke.
Mi Bošnjaci opet ćemo doživjeti sudbinu onoga "koji kuću gradi nasred puta". Zbog nesposobne SDA 25 godina nakon rata nemamo niti jednu garanciju za opstanak. Nemamo vojsku, nemamo obavještajnu službu i nemamo diplomatiju. Imamo besmislene forme tih institucija koje nisu sposobne ispuniti svoju funkciju i djelovati preventivno i efikasno.
Na koji način će se manifestovati nova međunarodna stvarnost saznat ćemo veoma brzo. Naivne su analize koje kažu da Trump neće izmjeniti američku politiku na Balkanu. Možda on nije direktno zainteresovan za ove prostore, ali jesu drugi sa kojima će praviti dogovore i trgovine. On je biznismen školovan na vojnoj akademiji i zanima ga isključivo trenutni rezultat i brz dogovor koji inicira željeni proces.
Najveći gubitnik bit će mladomuslimansko jezgro SDA koje je manifestacija političkog islamizma organizacije muslimanske braće. Njih je zbog svojih interesa podržavala dosadašnja administracija. Trump je najavio da će organizaciju Muslimansko bratstvo proglasiti terorističkom organizacijom. To je jasna poruka za SDA ali oni to ne mogu da shvate jer su obuzeti sitnosićarskim interesima i njihovo rukovodstvo nije intelektualno sposobno da sagleda predstojeći razvoj događaja.
Ukoliko ne naprave manevar i promjenu identiteta dovođenjem sekularnog i islamistički nekompromitovanog čovjeka patriote na čelo stranke postoji opasnost da političko upravljanje bošnjačkim narodom preuzme velikosrpsko-velikohrvatska koalicija putem instalacije trojanskog konja. Scenarij iz rata pokušan sa Fikretom Abdićem, samo sada sa realnim izgledima za uspjeh.
Zaključak je da SDA nije sposobna za inteligentan potez, vodeća bošnjačka stranka je paralisana sujetama mediokriteta koji sjede u rukovodstvu, slijedi stanje još goreg propadanja i ponižavanja za bošnjački narod. Razlog je taj što nismo politički, kulturno i mentalno integrisani u socijalni ambijent (Evropa) u kojem fizički postojimo. Zbog izgubljenih 25 godina tokom kojih je trebalo brzo i ispravno djelovati.

Avatar
steta
Postovi: 297
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 9:02 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Re: Teški dani pred muslimanima na Balkanu

uto sij 31, 2017 11:22 pm

ovaj Trump je lud 100%
Sarajevo će viječno da živi. Grade moj!

Natrag na “Politika”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 10 gostiju.