Avatar
Shahab
Postovi: 144
Pridružen/a: sri kol 05, 2015 12:56 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Prognoza lokalnih izbora u Kantonu Sarajevo

sub lis 01, 2016 5:11 am

slika

Stvarnost demantuje predizborne bajke Bakira Izetbegovića i njegove pudlice, procesuiranog kriminalca, Fahrudina Radončića. Zloupotreba institucija, javnih preduzeća i manipulacija potkupljenim medijima služe za kreiranje paralelnog marketinškog univerzuma u kojem teče med i mlijeko, korupcija i krminal ne postoje, krećemo se prema EU i NATO, otvraju se radna mjesta i životni standard raste. Gladni narod u stvarnosti vidi samo očaj i beznađe. Kakav je ekonomski rast u režiji SDA najbolje vide stotine hiljada građana koji svaki dan tumaraju po oronulim bosanskim gradovima i kasabama, bez bilo kakvih šansi da nađu posao. Oni koji se zaposle rade u robovlasničkim uslovima za platu od 200 eura, koliko iznosi dnevni đeparac zlatne mladeži bahate i odvratne SDA oligarhije, za kokain i garderobu. Kada radnica zaposlena kod SDA tajkuna ostane trudna, odmah dobije otkaz. Novac je jedini BOG u SDA begovatu. Dok lažno pričaju o Evropi, istovrmeno arabiziraju Sarajevo. Ilidža je već pretvorena u Damask.
Kako će reagovati izbezumljeni narod razapet između straha od gladi i straha od rata? Ima li išta herojsko u fukari, dovoljno jako da ih izdigne iz začaranog kruga propadanja? SDA je ološ ali još su gori oni koji ih podržavaju.
Analizom izbornih statistika 2012 i 2014 prognoziram izlaznost u Kantonu Sarajevo cca 200 000 hiljada glasača. U ukupnoj sumi glasova za i protiv, SDA je ubjedljivoj manjini u odnosu na opoziciju. Formula prevare definiše se u postizbornim koalicijama, kada kao po pravilu, stranka koja je u predizbornoj kampanji najviše napadala SDA, na taj način dobila glasove, uđe u koaliciju sa tom istom SDA i postane gora od njih samih. Zbog toga prognoziram potpunu propast SBB i rezultate ovih izbora odlučiće adresa na koju će otići bivši glasovi SBB. U izbornom kapacitetu koalicija SDA-SBB nema smisla jer zašto bi neko ko glasa za SDA, glasao za SBB? Dakle enigma je gdje će otići 35000 glasova koje je na prošlim izborima uzeo SBB temeljem retorike protiv SDA. Prognoziram rast sve tri opozicione stranke SDP, DF i NS. Posebno prognoziram rast Naše stranke koja se jedina nije kurvala sa SDA.
Prognoza izbora za KS:
SDA:45 000
NS: 35 000
DF:35 000
SDP: 30.000
BPS: 10 000
SBB: 10.000
Ostali: 35 000
Preostaje opoziciji da održi riječ da ne pravi koaliciju sa SDA. To je jednostavna istina koja je evidentna kroz statistiku.
Zadnja izmjena: Shahab, dana/u sub lis 01, 2016 5:35 am, ukupno mijenjano 1 put.

Avatar
Shahab
Postovi: 144
Pridružen/a: sri kol 05, 2015 12:56 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku

Re: Prognoza lokalnih izbora u Kantonu Sarajevo

sub lis 01, 2016 5:26 am

http://www.zurnal.info/novost/20042/bozja-davanja-fina-sarajevska-raja-i-pecinski-covjek

Piše: Avdo Avdić
Konačno petak. Uskoro nas neće više bombardovati saopćenjima, molitvama u tunelu, svečanim otvaranjima puteva koji ne vode nigdje, kravama, pločicama, bagerima, gondolama, žičarama, zelenim kravatama, plavim maramicama, crvenim vrpcama i narandžastim balonima. Kraj je predizborne kampanje.

AMIN

"Amin”, rekao bi Bakir Izetbegović, oduševljen govorom vizionara, graditelja i utemeljitelja Fahrudina Radončića.

Nakon gromoglasnog smijeha izazvanog duhovitošću supruga neformalne šefice SDA, dva predsjednika, koji su BiH predvorili u gradilište, zajedničkim snagama presjekli su crvenu vrpcu i tunel Karaula pustili u promet. Gospodar, kojeg je prizivao lider SBB-a, uslišio je prethodne dove i odredio da radovi na tunelu budu završeni baš ove hefte. U finišu predizborne kampanje koja je idilično začeta u Jajcu, kada je Izetbegović ugostio Radončića.

“Nosio je zelenu maramicu i plavu kravatu, te rekao da te dvije boje kad se ujedine, onda onim crvenim i narandžastim mjesta nema”, opisao je svog partnera jedini sin Oca nacije i nastavio:

“I ja mislim da će nam zadugo biti dovoljne te dvije boje kojima je Allah dž.š. obojio čitav dunjaluk, i nebesa,i mora, i rijeke, i pašnjake, i šume”.

BOŽIJE DAVANJE

Dakle, grande koalicija SDA-SBB je Božije davanje. Spušteno na zemlju drugog dana prošlog Kurban- bajrama.

“S ovog mjesta selamim Radončića i zahvaljujem mu što je zajedno sa mnom na Kurban-bajram u Sarajevu odlučio da stavimo tačku na bespotrebni višegodišnji sukob”, poručio je sa pretposljednjeg ovogodišnjeg predizbornog skupa formalni šef SDA.

Predsjednik manjeg dijela „grande koalicije“ uzvratio je formalnom šefu SDA da „navija da Bakir postane veliki sin, velikog oca“. I tako su šefovi Bošnjacima podarili mir, stabilnost, prosperitet, razvoj, ekonomiju i kadrove. Ima li kraja sreći?

Pa, baš i ne, jer koalicija je iznjedrila Senaida Memića.

“Nemoj da ja pričam. Uzeo si pločice za hiljadu i po i nisi platio. Nisi ni ranije pare vratio, a rekao si da će ti babo prodati kravu”, optužio je Memić pred kamerama svog produkandidata za poziciju načelnika Ilidže.

Par dana ranije, Memić je, svečano, općinskim novcem kupio bager koji je poklonio privatnoj firmi. Velikodušnost kandidata “grande koalicije” objavljena je potom u službenom koalicijskom glasilu.

FINA SARAJEVSKA RAJA

SDA-ov starogradski predsjednik Abdulah Skaka, poučen višegodišnjim iskustvom, presjekao je vrpcu, a Braco je proučio Fatihu i rekao u kamere kako je “ovdje sve fina sarajevska raja”. Tako su 15 dana pred izbore prestavljene kabine Trebevićke žičare koje će svečano biti puštene u promet – nekad.

Kantonalni premijer Elmedin Dino Konaković završio je svoj predizborni posao onako kako je i nanijetio. U zemlju je prvo spustio, a potom i svečano otvorio – kontejnere.

Ali lako je onima kojima je Bog, kako su nam saopštili, odredio stranačke boje.

VODA KAO MOTIVACIJA

S druge strane, tuzlanski gradonačelnik i kandidat Jasmin Imamović sedam dana pred izbore pozvao je medije da zajedno obilježe “deset godina od prestanka redukucije vode u Tuzli”.

“Mi danas obilježavamo deset godina od prestanka redukcije vode u Tuzli, ali i najavljujemo budućnost. Kada djeca koja su rođena 2001. godine budu imala 35 godina Tuzla i dalje neće imati redukcija vode”, pohvalio se Jasmin Imamović,

Nekoliko dana prije svečanog obilježavanja decenije zadnje redukcije vode, naučnici su još jednom potvrdili da su pronašli vodu. Na Marsu. U Sarajevu je još nestašica.

Ali voda je uvijek dobra motivacija. Naročito “grande koaliciji”. Treći put su svečano otvorili radove na hidrocentrali Vranduk. Vrpca je presječena, predsjednici su se uslikali, a javni servisi izvijestili o nevjerovatnom uspjehu vlasti. Radovi su potrajali koliko i svečanost.

Ali i to je duže nego što su potrajale predizborne aktivnosti Demokratske fronte. Njima su u Starom Gradu uklonili plakate.

“Skidajte mi plakate, al zastavu ne dirajte”, poručio je inspekciji DF-ov kandidat Denis Stojnić i nakon toga otišao u teretanu.

PEĆINSKI ČOVJEK

Ali u zelenom dijelu Federacije je, barem, zanimljivo. Za razliku od Hercegovine. Njima i ne treba izborna jedinica. Dolje se, svakako, ne bira, već samo glasuje. A „zna se“ kome daje glas Ero s ovog ili s onog svijeta.

E, sada, pošto mogu glasati i oni što su nedavno umrli, zašto ne bi mogao glasati i pećinski čovjek. Koji je, simbolično, zadnjeg dana kampanje, dobio spomenik na Bijambarama. U prisustvu grandioznih kandidata i ministara. Koji nas samo usmjeravaju u tunele i pećine. Iz kojih izlaza nema.

Stoga u nedjelju ne glasajte. Već birajte.

Avatar
steta
Postovi: 286
Pridružen/a: uto lis 20, 2015 9:02 pm
Kontakt: Pošalji privatnu poruku WWW

Re: Prognoza lokalnih izbora u Kantonu Sarajevo

sri lis 05, 2016 7:02 pm

Sve je proslo manje vise ocekivano..
Sarajevo će viječno da živi. Grade moj!

Natrag na “Politika”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.