forum.radiosarajevo.ba
 
Napredna pretraga
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
23.05.2015; 16:58:44 pm
Novo na Radiosarajevo.ba
Novosti: Za sve one koji nas posjećuju putem mobilnih telefona: WAP verzija Foruma Radio Sarajeva je:
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
 Str: 1 ... 44 45 46 47 48 [49] 50 51 52 53 54   Dolje
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. Alati teme  
Čitanje 07.02.2012; 21:54:40 pm #1200
banana_royal

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

hurrem


Lako je s tudjim k....m gloginje mlatit!!
Offline  
Čitanje 07.02.2012; 21:55:19 pm #1201
banana_royal

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

 


Lako je s tudjim k....m gloginje mlatit!!
Offline  
Čitanje 07.02.2012; 21:55:49 pm #1202
plava_gara

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

kako nam je ruku slomija….ajmeeeeee……...
Offline  
Čitanje 07.02.2012; 22:56:25 pm #1203
banana_royal

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

Roxelanin san

Roxelanu je tog jutra probudila oceva molba: ”Ustani, Roxelana, moramo ici u Kaiffu po nase nedeljno sledovanje namirnica!”
“Ali oce, majka mi je rekla da je Kaiffa grad koji bih trebala izbegavati.” - uzvratila je Roxelana.
“Ne raspravljaj se sa mnom, ja sam tvoj otac! Ti si jedina koja moze pomoci porodici da…Pozuri sada.”
Roxelana je bila zbunjena iznenadnom ocevom potrebom da je povede u Kaiffu. Polako se spremala, nadajuci se da ce otac otici sam. Ali, kada je konacno sisla niz stepenice, otac ju je cekao pored vrata. Nikog drugog nije bilo kod kuce.
“Sremna?” – upitao je otac otvorivsi vrata.
Roxelana je stajala kao sledjena na pragu. Nesto ju je zadrazavalo i vuklo nazad. Od pustosi na ulicama osetila je mucninu u stomaku. Nije mogla a da se ne zapita gde je otisla njena majka.

Kada je Roxelana konacno sustigla oca i cvrsto ga uhvatila za ruku, pesacili su dve milje, skrenuli iza ugla i nestali u haosu trznice u Kaiffi. Buljuci muskaraca i decaka tiskali su se uzimajuci namirnice.
Zbunjena guzvom, Roxelana je ispustila ocevu ruku koju je do tada cvrsto stezala.
“Oce, oce!” – dozivala je Roxelana, dok se probijala kroz guzvu ka izlazu trznice.
Odjednom se nasla okruzena krimskim Tatarima. Odveli su je na trznicu robljem. Tamo joj je strgnuta odeca, pregledana je i za njenu lepotu je istaknuta visoka cena.

“Zasto, oce?...Zasto?” – bila je ocajna Roxelana. Ona nije…Ona nije mogla da se brani.

Roxelanina lepota bese zapanjujuca; prodata je Velikom Veziru Otomanskog carstva, Ibrahim Pashi, za hiljadu lira. Nakon sto je kupljena, Roxelanu su obukli u seljacke, vrecaste pantalone i kosulju. Beli veo pokrivao joj je lice i kosu. Ugurana u brodski spremnik nalik kavezu, sa okovima oko rucnih I noznih zglobova, Roxelana je zaplovila na dvonedeljni put do Anadolije, ka Istanbulu, sa Ibrahim Pasom.

Kako je brod Velikog vezira prilazio Egejskom zalivu, Roxelana je mogla da vidi bujno zelenilo basti koje su okruzivale njen novi dom. Smestana na vrhu jednog od “sedam rimskih brezuljaka”, velicanstvena palata se ukazala pred njom sa svojim raskosnim cvetnim bastama prepunim lala i magnolija, fontanama okruzenim cempresima i platanima.

Pre nego sto su je ruke izgurale sa broda, Roxelana je poslednji put udahnula vazduh kao slobodna zena, nakon cega je otpremljena put palate na mazgi koju je vodio sultanov evnuh. Oslobodjena zeleznih okova, dovedena je u Ibrahim Pasinu sobu na dalju proveru. Roxelana je imala upadljivo ridju kosu, prodorne tamne oci i figuru dostojnu sultana.
“Brzo,” – rekao je pljesnuvsi rukama – “moramo pripremiti ovu robinju za susret sa gopodarom, Suleymanom Velicanstvenim”.

“ Zasto su ti ljudi ovde?”- pitala je Roxelana.
“Ne brini, obican muskarac nam nikada ne moze nauditi; oni su tu da bi nas stitili.”
“Da bi nas stitili, ili da bi sprecili nase bekstvo iz zatocenistva?” – uzvratila je Roxelana.
Zena, koja je prala Roxelaninu kosu, odgovori: “Devojko, zivot ovde nije tako los. Ne mozemo da se krecemo slobodno, ali ako postujemo naredbe sultana i njegovih ljudi, darovace nas brojnim poklonima. A, ako rodi sultanu princa, dzarija moze postati Valide Sultana.”
“Sta je to Valide Sultana?”-pitala je Roxelana dok su se kapi vode susile na njenom telu i kosi.
“Sultanova majka, najmocnija zena u haremu.” – odgovorila je zena.

Duboko zamisljena, Roxelana se smirila dok su je pratioci vodili ka haremskim prostorijama. Obukla je dugu haljinu i veo, spremna za prvi cas poduke stihovima iz Kurana. Dve nedelje kasnije, kada je obuka zavrsena, dobila je islamsko ime Hürrem.

Konacno je dosao dan da se Hurrem sretne sa sultanom. Spremala se sa posebnom paznjom, znajuci znacaj predstojeceg susreta. Hurrem je provela veci deo dana u hamamu. Dobila je lepe svilene haljine u odabranim bojama, medju kojima je mogla da izabere onu u kojoj ce biti izvedena pred sultana. Odlucila se za bordo nijansu koja je isticala njenu plameno ridju kosu i ruzicaste obraze.

Velik vezir Ibrahim Pasa otpratio je Hurrem do sultanovih privatnih odaja. Tamo je dobila uputstvo da se nakloni i poljubi sultanove skute. Hurremino lice je pokazivalo blagi izraz gadjenja, ali tada se setila da njena buducnost zavisi od toga kako se bude vladala pred sultanom. Iznenada, osmeh sirok poput Mediteranskog mora, obasjao je njeno lice.

Hurrem nije bila jedina koja je nestrpljivo ocekivala ovaj susret. Sultan Suleyman je usao u sobu bez najave. Hurrem je bila toliko iznenadjena, da se nespretno bacila na pod kako bi mu poljubila stopala.
Ali, sultan ju je podigao rekavsi: “Dodji, lepotice moja, nema potrebe da mi ljubis stopala. Da te vidim...Straza, izadjite! Ibrahim Pasa, povuci se! Zelim da budem sam sa Hurrem.”
Nakon sto su strazari i Pasa otisli, Hurrem je konacno srela sultanov pogled. Iznenada, pred njim su zablistali vedar, mladalacki osmeh, duboke, prodorne tamne oci i slapovi svilene ridje kose. Sultan je zanemeo pred prizorom takve lepote.

“Oh, da, Hurrem, ti moras biti moja.” – uzdahnuo je sultan – “Bicu dobar prema tebi. Dodji u moju postelju veceras. Reci cu Gulbahar da provede noc u svojoj sobi.”
Hurrem je napravila gest ka njegovim stopalima, kao da ce ih poljubiti, ali je sultan zaustavio, stavivsi svoje ruke na njene, kako bi mogla da poljubi njegov prsten, znak carske moci – tirkizni polumesec. Napustila je njegovo prisustvo klanjajuci se i koracajuci unazad prema izlazu.

Kada se Hurrem vratila u harem, ostale dzarije su cekale, nestrpljive da joj daju instrukcije kako da ugodi sultanu.

“Ko je Gulbahar?” – pitala je Hurrem.
“Oh, Gulbahar?! Ona je sultanova prva naloznica, jer mu je rodila sina po imenu Mustafa” – rece joj jedna od zena – “Ona ce biti sledeca Valide Sultana.”

Radoznalost na Hurreminom licu zamenio je samozadovoljan izraz koji je govorio: “Videcemo kakve ce izglede Gulbahar imati nakon ove noci.”

Ubrzo je pala noc. Evnuh je otpratio Hurrem do privatnih odaja sultana Suleymana.
“Udji, lepotice moja.” – rekao je sultan nakon sto su se vrata zatvorila za njom.

Sledeceg jutra, sultan je plesuci ustao iz kreveta i poceo pripreme za predstojeci dan. Tada je primetio Hurremino jutarnje meskoljenje ispod pokrivaca i odmah ostavio sve, pridruzivsi joj se u krevetu.

“Hurrem,” – rekao je – “dodji ponovo veceras i svake sledece noci. Zaljubio sam se u tebe!”
“Oh, Vase Velicanstvo,” – uzvratila je Hurrem – “naravno, bicu tu ako Vi to zelite.” Poljubila je sultana, iskocila iz kreveta i obukla se.

Proslo je godinu dana. Odnos izmedju Hurrem i sultana Suleymana prerastao je u lepu romansu. Svakodnevno su vreme provodili dugo setajuci bastom i igrajuci se zmurke u zimzelenom lavirintu. Jednog dana, Hurrem ga je strastveno zagrlila i rekla mu: “Trudna sam!”

Krajem godine, Hurrem je rodila sina kojem je sultan dao ime Mehmed, a tokom naredne cetiri godine stiglo je jos cetvoro dece.

Iako nije bilo sumnje u sultanovu ljubav prema Mehmedu, svoje nade za buducnost Carstva polagao je u svog prvenca Mustafu. Ovaj odnos je izazvao veliku zabrinutost kod Hurrem, jer Mehmed nije mogao da nasledi presto sve dok se Mustafa nalazio kao prepreka na njegovom putu. Tada je pocela da kuje zaveru protiv princa Mustafe. Njen san je bio da postane sledeca Valide Sultana.

Jednog dana, Hurrem je otpuzila Gulbahar za kradju.

“Gulbahar!” – vikala je Hurrem – “Sta si uradila sa crvenom haljinom koju mi je poklonio gospodar?”
“Kojom haljinom, Hurrem?” – pitala je Gulbahar.
“Ne pravi se naivna preda mnom!” Znas ti veoma dobro o kojoj haljini je rec!” – vikala je Hurrem.
“Ne, ne znam o kojoj haljini govoris!” – uzvratila je Gulbahar.

Istog trenutka kada je Gulbahar odbila umesanost u incident, Hurrem je otisla do njenog kreveta i zbacila sa njega dusek ispod kojeg je bila haljina.

"Ti, zlobnice jedna!” – besnela je Gulbahar – “Ti si mi ovo smestila!”

Odjednom, dve zene su cupale jedna drugoj kosu, grebale po licu, vratu i rukama, sve dok ih evnusi nisu razdvojili. Hurrem je bila toliko povredjena, da je odbila da vidi sultana sve dok konacno nije pristao da je ozeni, kako bi je odobrovoljio.

Kako je bila prva zena kojoj je ikada poslo za rukom da se uda za sultana, Hurrem je znala da ce on uraditi sve sto ona bude zelela. Ubedila ga je da posalje princa Mustafu i Gulbahar u izolovanu provinciju po imenu Manisa.

Kako su godine prolazile, Hurrem je bila sve vise opsednuta idejom da postane Valide Sultana. Takodje je zahtevala svu sultanovu paznju. Kada bi se sultan Suleyman bavio drzavnim pitanjima i tim povodom sastajao sa Velikim Vezirom, Hurrem je uvek bila prisutna kao njegov savetnik. Vreme koje je sultan provodio sa Ibrahim Pasom, brinulo je Hurrem, jer je Pasa zeleo da princ Mustafa bude naslednik prestola.

Jedne noci, Hurrem je upitala Suleymana: “Gospodaru, zasto morate da vidjate Ibrahima tako cesto? Ja Vam mogu dati bilo kakav strateski savet!”
“Ljubavi moja, - uzvratio je Suleyman – “ Pasa i ja smo odrasli zajedno. Kako bih mogao da ga ne konsultujem?”

Ono sto sultan Suleyman nije znao jeste da je Hurrem tajno prezirala Pasu posto je on bio taj koji ju je kupio i doveo u harem. Sada je stajao na Mehmedovom putu do trona.
Shodno tome, jednog hladnog i mracnog jutra, sultanov glavni evnuh, poslat da pozove Velikog Vezira, otkrio je njegovo bezivotno telo. Ibrahim Pasa je bio zadavljen u snu.

Sultan Suleyman je nalozio povratak svog prvenca Mustafe i njegove majke. Iako je izgledalo da je presto van Hurreminog domasaja, ponovno prisustvo Mustafe i Gulbahar iskomplikovalo je njene planove. Svakim danom sve vise, princ Mustafa je provodio vereme pored svog oca, posebno u osvajackim pohodima tokom kojih su zajedno osvajali druge zemlje.

Hurrem je hvatala panika pri pomisli da moze izgubiti sve za sta se toliko borila. Ovog puta znala je da mora zauvek ukloniti prepreke koje su se nalazile na njenom putu do polozaja najmocnije zene u haremu.

Nekoliko dana kasnije, sultan Suleyman pronalazi medju mapama i spisima na svom radnom stolu pismo upuceno persijskom sahu, pisano, naizgled, Mustafinim rukopisom. Jos uvek nije bilo zapecaceno, ali je poruka bila jasna – Mustafa je planirao izdaju. U pismu je stajalo:

“Vase Kraljevsko Visocanstvo,

Saljem Vam ovu poruku u nadi da mogu racunati na Vasu pomoc u rusenju sa vlasti Suleymana Velicanstvnog.
Ukoliko ste culi glassine da se moj otac vise ne brine o carstvu, potvrdjujem Vam da su one istinite. Rast broja stanovnika u carstvu prouzrokovao je sirenje nezaposlenosti. Ljudi nemaju dovoljno hrane, dok su nameti i dazbine povecani. Imamo nemire u Anadoliji. Vi i ja cemo deliti bogatstvo ove zemlje.

Princ Mustafa, Otomanski Princ od Anadolije”

Grleni krici sultanove agonije mogli su se cuti sa jednog do drugog kraja palate.
“Odmah mi dovedite Mustafu!” – vikao je sultan na svog glavnog evnuha.

Kada je Hurrem cula sultanove povike, otrcala je da vidi sta se desava.

“Sta nije u redu, gospodaru?” – pitala je Hurrem.
“Moj prvenac kuje zaveru protiv mene!” – grmeo je sultan Suleyman.
“Ne, ne Mehmed!” – uzviknula je Hurrem.
“Ne Mehmed” –ponovio je sultan – “ Mustafa zeli da preuzme vlast dok sam ja ziv!”
Hurrem je sa blagim osmehom u uglu usana slusala izlive sultanovog gneva. Pre nego sto je mogla da ga smiri, u odaje su usli princ Mustafa i Gulbahar.

Sultan je odmah prisao Mustafi, unoseci mu pismo u lice: “Sta ovo znaci?! Nemam drugog izbora – pocinio si izdaju! Viteski cemo se boriti do smrti u bici kod Erelija. Ostaces u kucnom pritvoru do tog uzasnog dana!”
Pre nego sto je sultan zavrsio recenicu, suze su pocele da se slivaju niz njegovo lice.

Mustafa je odveden u svoje odaje u pratnji dva strazara.

U medjuvremenu, poneta zarom trenutka, Hurrem dopusta da blagi smesak na njenom licu zameni izraz pobednickog likovanja koji je nestao onog casa kada ga je ugledala Gulbahar. Gulbahar besno optuzuje Hurrem:

“Ti…jedna mala…!” – siktala je Gulbahar.

Gotovo istog trenutka, dve zene su jedna drugu docepale za grlo. Ali, pre nego sto su uspele da se mdjusobno povrede, sultanovi evnusi su ih razdvojili.

“Odlazite!” – vikao je sultan Suleyman – “Nijednu ne zelim da vidim!”

Dve nedelje kasnije, bitka za Ereli je zavrsena i u palati se zalilo zbog gubitka princa Mustafe. Izgledalo je da se Hurremini planovi da postane Valide Sultana ostvaruju. Mehmed i njegov brat Selim sada su uceni vestini vodjenja carstva.

Medjutim, nakon pet godina, Mehmed umire od groznice i Selim postaje novi sultan Otomanskog carstva nakon Hurremine smrti 1558. godine. Sudbina joj nije dozvolila da postane Valide Sultana.


Lako je s tudjim k....m gloginje mlatit!!
Offline  
Čitanje 07.02.2012; 23:01:34 pm #1204
banana_royal

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

Zanimljiva prica o hurreminom snu  Smiley ali i zalosna...bas je jadna kako je tako umjela da Mustafi podmjesti hmmmm...
jeste vidili Ibrahima i Nigar Roll Eyes Sta ono znaci  Roll Eyes Huh?


Lako je s tudjim k....m gloginje mlatit!!
Offline  
Čitanje 07.02.2012; 23:04:17 pm #1205
plava_gara

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

uff….procita ja …..da je bar bija san!Koja zena!!!!!Ufff….
Offline  
Čitanje 07.02.2012; 23:12:08 pm #1206
banana_royal

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

uff….procita ja …..da je bar bija san!Koja zena!!!!!Ufff….

Stvarno nemozes ni povjerovat da je to istinita prica Roll Eyes
Ja neznam bili mogla biti kao ona skrupellos...pa neznam o kakvom tronu ili bogststvu da se radi 


Lako je s tudjim k....m gloginje mlatit!!
Offline  
Čitanje 07.02.2012; 23:14:42 pm #1207
plava_gara

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

Pa da….al vidis kako joj je ipak izmaklo kontroli sve…na kraju ipak joj drugi sin preuzima tron,ona umire ne gledajuci to….dosla maca na vratanca
Offline  
Čitanje 07.02.2012; 23:17:36 pm #1208
banana_royal

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

Pa da….al vidis kako joj je ipak izmaklo kontroli sve…na kraju ipak joj drugi sin preuzima tron,ona umire ne gledajuci to….dosla maca na vratanca


To ti tako uvijek u zivotu dodje znam jednu ljubavnu pricu isto taku...istinitu desilo se u zagrebu ali zavrilo po tu zenu gubitacno katastrofa to ti je ono
kad kazu netrebas u zivotu nikome nista vracati jer zivot vrati sve


Lako je s tudjim k....m gloginje mlatit!!
Offline  
Čitanje 07.02.2012; 23:21:41 pm #1209
plava_gara

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

upravo….a sta ce bit sa Mahi kasnije,di ona zavrsava?
Offline  
Čitanje 07.02.2012; 23:26:31 pm #1210
banana_royal

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

upravo….a sta ce bit sa Mahi kasnije,di ona zavrsava?


Ja mislim poslje mustafinog ubojstva ona je iz palace izbacena ili svojevoljno odlazi to neznam ali kad saznam donjet cu nam na forum 


Lako je s tudjim k....m gloginje mlatit!!
Offline  
Čitanje 07.02.2012; 23:32:27 pm #1211
plava_gara

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

ok,donesi…..prenesi….hahahahahaha
Offline  
Čitanje 07.02.2012; 23:37:24 pm #1212
banana_royal

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

ok,donesi…..prenesi….hahahahahaha


ocu cim banane strpam u kufer  a sad laku noc ceka me sutra urnebesan dan 


Lako je s tudjim k....m gloginje mlatit!!
Offline  
Čitanje 08.02.2012; 11:54:33 am #1213
plava_gara

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

Osmanski harem kao nepoznanica Zapada

Na zapadu se o haremu nije ništa znalo jer se informacije izvan harema nisu širile, harem je bio odsječen od ostatka svijeta. U njega su od muškaraca smijeli zalaziti samo sultan i eunusi. Haremom je upravljala valide sultana. U suštini, on je predstavljao smještaj sultanove obitelji, majke, djece, priležnica i robinja za svakodnevne poslove u palači. Suprotno uvriježenom mišljenju, sultan obično nije spavao sa svim robinjama redom iz harema. Bilo je i toga, ali to je bilo uglavnom nakon Sulejmana, kod nekoliko sultana koji se se posvetili isključivo dvorskom životu a politiku su prepustili glavnom veziru. Bilo je i duševno bolesnih sultana, tako je opisan jedan u priloženom članku:

"MURAT IV
27. Juli 1612.-8-9. Februar 1640.
Vladao: 10. Septembar 1623.-1640.
Otac: Ahmed I
Mati: Mahpeyker Kosem Sultan
Zena: Ayse Haseki Sultan

Sultan Murat IV dodje na vlast 1623. godine i bijase najkrvolocniji od svih osmanskih vladara. Murat IV zabrani i dade zatvoriti sve kuce u kojima se pila kahva, radnje u kojima se drzao alkohol konzumirao duhan i opijum. Usprkos njegovom naoko moralu, i sam je pio vino. Uveo je red kod janjicara i u drugim trupama tako sto je skurpulozne vojnike i korumpirane Pase jednostavno dao pogubiti. Ako mu se svidjalo pozvao bi nekog Pasu u svoju palacu i odrubio bi mu glavu vlastitom rukom ili bi se uveseljavao time gledajuci kako ga muce. Brutalni sultan je koristio svoje pravo i svaki dan dao da se pogubi 10 neduznih civila. Jos bi znao da se postavi na pogodno pregledno mjesto svog saraja, odakle bi ubijao neduzne prolaznike iz svoje arkebuze.

Sultan je odrzavao mirne odnose sa evropskim silama. 1635.g. kao i 1638. godine poduzimao je licno vojne pohode na Perziju i Mezopotamiju koji su bili zacudjujuce okrunjeni uspjehom. Sultan Murat IV je provodio redovno masovna smaknuca nad toboznjim prestupnicima i nad ratnim zarobljenicima.

Kad sultan umrije prirodnom smrcu 1640. godine, cijelom Carstvu pade veliki teret."

Za vrijeme Ibrahima I (05. Novembar 1615.-18. Agust 1648) desila se jedna grozna stvar: " Kad se bilo proculo da jedna od Konkubina ima odnos sa jednim dvorskim slugom, sultan naredi odmah da se iz harema 280 zena udavi."

Najviše povijesno zabilježenih žena imao je:
Sultan Abdulmedzid

"ABDUL MECID I
25. April 1823.-25. Juni 1861.
Vladao: 01. Juli 1839.-1861.
Otac: Mahmud II
Mati: Bezm-i Alem Valide Sultan
Zene: Servet-seza, Shevk-efza Mati Sultana, Hosh-yar, Tir-i Mujgan Mati Sultana, Verd-i Cenan, Gul-cemal, Rahime Perestu Mati Sultana, Gulistu (Gülistan), Duzd-i Dil, Bezmi (Bezmara), Mahitab,
Konkubine: Nalan-i Dil Hanimefendi, Ceylan-yar Hanimefendi, Ayse Ser-firaz Hanimefendi, Nergis (Nergizu) Hanimefendi, Navek-misal, Hanimefendi, Nesrin Hanimefendi, Shayeste Hanimefendi, Nukhet-seza Hanimefendi.
Miljenice: Yildiz Hanimefendi, Saf-derun Hanimefendi, Husn-i Cenan Hanimefendi.
Sinovi: Mehmed VI, Abdul Hamid II, Mehmed Zia ud-din, Mehmed V Reshad, Ahmed, mehmed Abid, Mehmed Fuad, Ahmed Kamal ud-din, Mehmed Burhan ud-din, Mehmed Vamik, Mehmed Baha ud-din, Mehmed Nur ud-din, Osman Saif ud-din, Abdullah, Mehmed Abdu Samad, Salim Suleyman, Mehmed Vahid ud-din.
Kcerke: Mavhiba, Naima, Fatima, Bahiya, Nayira, Khadija, Rafia, Aliya, Jamila, Munira, Samiya, Fatima, Sabiha, Bahia, Saniha, Ruqia, Mukbila, Saniha, Sahima, Fahima, Zakia, Madiha, Naila, Badiha."

Većina sultana koristila je nekoliko naložnica tokom svog života, a bio bi ih sam odabrao, poslao bi im poklon i cijeće i to je značilo poziv na halvet. Nije bilo maramica kao u seriji.

Budući da ne poznajem muslimansku vjeru, ne mogu tumačiti pravila seksa u haremu, osim da je strogo zabranjen analni odnos i promatranje tijela tokom seksualnog odnosa. Tijelo naložnica moglo se promatrati u haremu jer one nisu bile obučene ni za vrijeme kupanja a ponekad ni za vrijeme samog boravka u haremu.

Naložnica je obično, prije nego je uopće došla do sultana, prošla temeljitu obuku ili ako ju je sultan odabrao ranije, pričekao da obuka ne završi (iznimaka je vjerojatno bilo) prije svega iz razloga da bi mogla s njime razgovarati i održavati razgovor. Jako se pazilo da djevojka ne hrče. U sultanovu postelju ulazila je na koljenima i uvlačila se u krevet. Ostalo neka svatko sam zamisli kako mu paše jer to, naravno, nigdje nije zabilježeno.

Djevojke koje nebi dugo zatrudnjele, udavali bi i micali iz harema. Prve informacije o haremu stigle su kada su europske plemkinje bile poklonjene sultanu. Tek su one pisale pisma svojoj rodbini o svom životu (vrijeme nakon Sulejman).

Zapravo, kao i danas, svaki bi sultan odabrao sebi najdražu ženu ili nekoliko njih i s njima bi se družio i spavao. I sultani su trebali životnu družicu kao i svi ljudi.

Dakle, harem nije mjesto seksualnih orgija nego jedan uređeni dio palače u kojem su boravile žene u dvorcu. Dakako da one koje nikada nisu bile odabrane, a njih je bila velika većina (nekada je u haremu bilo i do 300 robinja) nisu imale nikakav seksualni život. Zbog toga se dešavalo da dođe do lezbijstva ili seksa sa eunusima što je bilo kažnjavano. Masturbacija je također bila zabranjena i kažnjavana. Kako - ne piše.

Zbog svega toga, mnoge bi djevojke provele osamljeničke godine u haremu, ali bi ih se nakon nekog vremena udalo i oslobodilo pa su ipak mogle živjeti obiteljskim životom. U osmanskoj kulturi, za ženino uzdržavanje se brinulo pa nije ni jedna završila na ulici bez sredstava nakon što bi izašla iz harema.

Poznato je da je Selim, Hurremin sin dao Mahidevran mjesečnu plaći za vrijeme cijelog njenog života.

Kada bi sultan umro, njegove priležnice bi se poudavale (ako nisu s njim imale djecu), a u harem bi došle nove djevojke za novog sultana.

Čini se da je naša Gulfem najlošije prošla, jer se nije mogla ni za koga udati, ali ona nam je prikazana kao jedno izrazito razumno biće. Je li takva zaista bila ne znam, ali vidimo i Mahidevran koja je teško podnosila svoj položaj "zaboravljene".

Dakle, harem u Osmanskom Carstvu je mjesto sultanove obitelji, a ne javna kuća kako se dugo mislilo. O haremima ostatka Azije ne znam ništa pa ne mogu ni napisati. Kako mi pratimo ovu seriju, a ne povijest harema, to zacjelo nije ni toliko važno.
Offline  
Čitanje 08.02.2012; 17:22:33 pm #1214
plava_gara

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

45 epizoda za skidanje...hvala Shoxa....
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.

Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.

Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.

Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.

Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
Offline  
Čitanje 08.02.2012; 21:00:01 pm #1215
banana_royal

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

Behram pasa trazi od sultana Sulejmana da ga vrati na stari polozaj.
Ibrahim pasa zna da Behram ima mocan adut protiv njega.
Ponasanje Ibrahim pase izaziva sumnju kod sultana Sulejmana.
On trazi od Ibrahim pase da na najbrzi nacin razjasni situaciju.
Bez oklevanja, Ibrahim pasa se suocava sa Behram pasom.
Obojica polazu skrivene karte na sto.
Atmosfera u haremu se zagreva.
Rat izmedju Valide i Hurrem sultane utice na naloznice.
Reakcije protiv Hurrem rastu.
U nameri da ne izgubi postovanje u haremu, Hurem brzo krece u akciju.
Sultana Sulejmana prisustvo kralja Karla V na otomanskim teritorijama cini nespokojnim.
Odlucuje da da lekciju Karlu V i pocinje pripreme za novi pohod.

Sazetak 46 ep
Mladi princ Mustafa, muzevan i snazan, vraca se u palatu iz Edrina.
Njegov povratak izaziva odusevljenje u haremu.
Mahidevran naglo zapocinje pripreme za Mustafinu buducnost.
Sa druge strane, princ Mustafa pravi prve korake u Janjicarskom korpusu.


Lako je s tudjim k....m gloginje mlatit!!
Offline  
Čitanje 08.02.2012; 21:12:44 pm #1216
harrys

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2Dakle, harem u Osmanskom Carstvu je mjesto sultanove obitelji, a ne javna kuća kako se dugo mislilo. O haremima ostatka Azije ne znam ništa pa ne mogu ni napisati. Kako mi pratimo ovu seriju, a ne povijest harema, to zacjelo nije ni toliko važno.

A ko je to mislio da je harem javna kuca. Neznalice ili ......


Gens una sumus  Jedan smo rod
Offline  
Čitanje 08.02.2012; 22:47:20 pm #1217
plava_gara

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

 dvije najave epizode ovdje:

1. najava:
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.

2: najava:
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.


Link za online gledanje:
1. link:
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
2. link:
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
3. link:
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
4. link:
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.

Uživajte u 45. epizodu koju možete skinute na: (hvala @Sultans, @alenzukan)


Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.

Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.

Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.

Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.

Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
Offline  
Čitanje 09.02.2012; 15:03:11 pm #1218
Markonoc

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

[size=150]45. epizodu[/size] možete u dva dijela pogledati na [size=15]DailyMotionu[/size]:

1. dio:
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.

2. dio:
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.

Još jedan download link spomenute epizode:
Kod:
https://rapidshare.com/files/2490762608/45._Veličanstveno_stoljeće__779_Mb__sult_ns___papatya.aviDa bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
Forum za komentiranje


Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
Službena web stranica

Offline  
Čitanje 09.02.2012; 15:17:59 pm #1219
banana_royal

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

Super Hvala za direktno gledanje napokon !!!


Lako je s tudjim k....m gloginje mlatit!!
Offline  
Čitanje 09.02.2012; 15:33:32 pm #1220
Markonoc

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

Citat: Blueice011

[/center]Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
Forum za komentiranje


Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
Službena web stranica

Offline  
Čitanje 09.02.2012; 15:34:33 pm #1221
Markonoc

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

Citat: Blueice011
Nakit od ruzicastog zlata koriscen u serijalu. For my dear @jaja i sve drage devojke na ovom mestu. Uzivajte.  :Blueice011:


Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
Forum za komentiranje


Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
Službena web stranica

Offline  
Čitanje 09.02.2012; 16:35:31 pm #1222
Markonoc

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

Citat: Blueice011
Deset najimpresivnijih dela otomanske tematike - radovi zapadnih slikara, neprocenjive vrednosti
Jean-Léon Gérôme: Black Bashi-Bazouk, 1869
(ulje na platnu, dimenzije: 81 x 66 cm; deo privatne kolekcije)
Jean Auguste Dominique Ingres: La Grande Odalisque, 1814
(ulje na platnu, dimenzije: 91 × 162 cm; Louvre, Paris)
Delo nepoznatog autora: Rossa Solymanni uxor, 18th century
(ulje na platnu; Topkapi Palata)

Napomena: Ne postoje poznati portreti sa jasnom indicijom da se radi o Hurrem sultani. Ova slika je nastala kao rad venecijanskog autora na osnovu izvestaja njihove tajne sluzbe iz Konstantinopolja.
Stanislaw Chlebowski: Battle of Varna, 1444
Konstantin Kapidagli: Sultan Selim III in Audience, 1803
(ulje na platnu, Topkapı Palace Museum, Istanbul, Turkey)
Jean-Baptiste van Mour : Réception de l'Ambassadeur de France, le vicomte d'Andrezel, par le Sultan Ahmed III, le 17 octobre 1724, à Constantinople, 1724

(ulje na platnu, dimenzije: 90 × 121.5 cm; Musée des Beaux-Arts de Bordeaux)
Tiziano Veccelio Titian: Portrait of Sultan Suleyman the Magnificent, 1530
Johann Peter Krafft: Zrinski's Charge from the Fortress of Szigetvár, 1825
(ulje na platnu, dimenzije: 455 cm x 645 cm; Hungarian National Gallery, Budapest)
Fausto Zonaro (1854-1929): Mehmed II, Entering to Constantinople
Gentile Bellini: Fatih Sultan Mehmet, 1430Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
Forum za komentiranje


Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
Službena web stranica

Offline  
Čitanje 09.02.2012; 17:20:54 pm #1223
plava_gara

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

E svaka cast Marconoc za linkove....ja mislila nece te bit hefta kad ono ti nas ugodno iznenadi!!!!Vratila se ptica selica!
Offline  
Čitanje 09.02.2012; 17:33:42 pm #1224
Markonoc

Odg: Muhteşem Yüzyıl - Veličanstveno stoljeće - Sulejman Veličanstveni - vol.2

E svaka cast Marconoc za linkove....ja mislila nece te bit hefta kad ono ti nas ugodno iznenadi!!!!Vratila se ptica selica!
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
Forum za komentiranje


Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
Službena web stranica

Offline  
 Str: 1 ... 44 45 46 47 48 [49] 50 51 52 53 54   Gore
Skoči na: