Forum [ Radio Sarajevo ]

Napredna pretraga
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
03.09.2010; 10:17:10
Novosti: Za sve one koji nas posjećuju putem mobilnih telefona: WAP verzija Foruma Radio Sarajeva je:
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
 Str: 1 ... 236 237 238 239 240 [241] 242 243 244 245 246 ... 288   Dolje
0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu. Alati teme  
Čitanje 11.03.2010; 11:12:51 #3600
Saian

Odg: Idioteque

Citat:
Muharem Bazdulj, Mali traktat o ganutljivosti (povodm smrti Mome Kapora)

(...) Nije Kaporova mržnja prema Sarajevu usporediva, recimo, sa Turnijeovom spram Pariza, jer on zapravo nije mrzio grad; mrzio je one koji se u ratovima nazivaju "drugom stranom" i njih je identifikovao sa nemilosrdnošću i svirepošću. U jednom intervjuu je na pitanje o "kontroverznosti" svog književnog "angažmana" u devedesetim rekao: Šta je trebalo da radim? Da pišem o krizi identiteta intelektualca izgubljenog u lavirintima psihoanalize? Nije potrebno biti psihoanalitičar da bi se zaključilo da Kapor posredno govori o vlastitoj krizi identiteta, o sebi samome izgubljenom u lavirintima nacionalizma i politike. Nije, kažem, Momo Kapor mrzio Sarajevo nekom autentičnom bernhardovskom mržnjom, on je u Sarajevu vidio neprijateljsko uporište, a prema svom "izgubljenom gradu" je čak sačuvao i ganutljivost. I u tom zloglasnom Poslednjem letu za Sarajevo, on na jednom mjestu kaže nešto nježno i ganutljivo, nešto što se, po svoj prilici, može primijeniti i na njega samog: "Znao je, ma gde živeo, uvek će mu nedostajati kolevka grada u kotlini gde se tačno ne raspoznaje na kom mestu prestaju svetla strmih mahala što se penju uz brda, a gde započinju zvezde." (...)

Vreme, 11. mart 2010.

Ja bih samo da kazhem da veze nemam kakve su ovo podebljane reference jer sam neuk, a rijetko mi je kad drazha ta moja neukost bila nego dok sam chitao ovo. Sad kad vidim kol'ko izmeta medju dva uha u Muharema kucu s ovIjem pametniJem referencama nadjoshe. Jebesh i Turnijea i Bernharda, ako se prometnesh u ovakav nadmeni literarno-fekalni mijeh     

"Goth Juice... The most powerful hairspray known to man. Made from the tears of Robert Smith. "
Čitanje 11.03.2010; 11:28:55 #3601
Victrola

Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.

Dok Miljenko, čini mi se, više priča o sopstvenoj mladosti neg o Kaporu.

Čitanje 11.03.2010; 11:51:48 #3602
Mo_Sacirbey

Е, што ти је Београд. Тако ја на сајам кљига јене године, кад ја тамо, кад Мирослав Тохољ. Шједи с још пар хоминида, љуштре ракијуи причешћују се бијелим луком (да ми је неко причо, реко би му ЛАЖЕШ), и бесједе. Нијесам прислушкиво, погледо сам и продужио, јебат хи. И јебат Мома.

А Миљенко је ово гарант измислио, сад кад је тип умро, ласно му се хвастати да му је лакте милово. 

Srbija i Republika Srpska su ujedinjene oko uhićenja dr. Ganića. S druge strane, mi imamo lidere političkih stranaka koje događaje u Dobrovoljačkoj nazivaju "zločinom," iako je haški Tribunal odbacio takvu karakterizaciju. Zbog takvih stavova, mi smo od rata u političkoj i pravnoj defenzivi i mogu sigurno reći da smo u vrijeme kada je Sarajevo bilo opkoljeno imali jaču državu nego sada. Pa zašto Srbija nije podigla nijednu optužnicu protiv bilo koje osobe iz Hrvatske? Jedini razlog je njihova spoznaja da bi Hrvatska odmah uzvratila istom mjerom. Mi se možemo sporiti oko raznih političkih tema, ali oko otpora nastavku Miloševićeve i Karadžićeve politike iz Srbije i Republike Srpske moramo biti ujedinjeni inače će Bosna i Hercegovina sve više slabiti.
Čitanje 11.03.2010; 13:17:49 #3603
poprecnoPrugasta

Citat:
Muharem Bazdulj, Mali traktat o ganutljivosti (povodm smrti Mome Kapora)

(...) Nije Kaporova mržnja prema Sarajevu usporediva, recimo, sa Turnijeovom spram Pariza, jer on zapravo nije mrzio grad; mrzio je one koji se u ratovima nazivaju "drugom stranom" i njih je identifikovao sa nemilosrdnošću i svirepošću. U jednom intervjuu je na pitanje o "kontroverznosti" svog književnog "angažmana" u devedesetim rekao: Šta je trebalo da radim? Da pišem o krizi identiteta intelektualca izgubljenog u lavirintima psihoanalize? Nije potrebno biti psihoanalitičar da bi se zaključilo da Kapor posredno govori o vlastitoj krizi identiteta, o sebi samome izgubljenom u lavirintima nacionalizma i politike. Nije, kažem, Momo Kapor mrzio Sarajevo nekom autentičnom bernhardovskom mržnjom, on je u Sarajevu vidio neprijateljsko uporište, a prema svom "izgubljenom gradu" je čak sačuvao i ganutljivost. I u tom zloglasnom Poslednjem letu za Sarajevo, on na jednom mjestu kaže nešto nježno i ganutljivo, nešto što se, po svoj prilici, može primijeniti i na njega samog: "Znao je, ma gde živeo, uvek će mu nedostajati kolevka grada u kotlini gde se tačno ne raspoznaje na kom mestu prestaju svetla strmih mahala što se penju uz brda, a gde započinju zvezde." (...)

Vreme, 11. mart 2010.

Ja bih samo da kazhem da veze nemam kakve su ovo podebljane reference jer sam neuk, a rijetko mi je kad drazha ta moja neukost bila nego dok sam chitao ovo. Sad kad vidim kol'ko izmeta medju dva uha u Muharema kucu s ovIjem pametniJem referencama nadjoshe. Jebesh i Turnijea i Bernharda, ako se prometnesh u ovakav nadmeni literarno-fekalni mijeh     

ma razo, boli te cenzura, bitno je da znas razliku izmedju babke i black and white cookiesa   
Čitanje 11.03.2010; 13:18:01 #3604
Tutiki

To Viktor Ivančić naziva "strategijom Jergulj". Grebanje o druge, pogotovo mrtve.

Čitanje 11.03.2010; 18:47:47 #3605
Tutiki

Citat:
"odrastao u istim ulicama, volio slične stvari kao i svi mi koji smo odrastali na sarajevskim ulicama Koševo, Džidžikovac, Mejtaš ili Jezero"

Ahmed Burić u predgovoru knjizi Ognjena Šimića "Osuđenik sa srcem u rukama"

Čitanje 11.03.2010; 18:56:06 #3606
yo

Citat:
"odrastao u istim ulicama, volio slične stvari kao i svi mi koji smo odrastali na sarajevskim ulicama Koševo, Džidžikovac, Mejtaš ili Jezero"

Ahmed Burić u predgovoru knjizi Ognjena Šimića "Osuđenik sa srcem u rukama"

volio sve sto vole mladi 
Čitanje 11.03.2010; 23:03:12 #3607
Faust

Jergovićevsko-bazduljevski stil - piši o svemu samo ne o temi koju si sam izabrao... 

"Helem, u jednom mjestu pored Olova, osam kilometara niz rijeku Krivaju, jedan moj bliži rođak ima prelijepu njivu od nekoliko dunuma, smještenu tik uz put Olovo-Zavidovići i na lijevoj strani/obali rijeke Krivaje. Put, zapravo, dijeli njivu od rijeke, tako da je njiva (zbog puta) u stalnoj čežnji za vodom/rijekom a nikada je dosegnuti, dok je ljepotica Krivaja u maloj prednosti, jerbo ona kad poželi njivu – skokne do nje, jednostavno nabuja i sve preplavi, a put joj tada, kao prepreka, ništa ne znači. Tako, naprosto, Allah da."  Muhamed ef. Velić
Čitanje 14.03.2010; 14:00:51 #3608
nedim

Bem ti zivot.  Sad Izgled da u avazu zaist nema niko pismen, niti bar jedna jedina osoba koja govori engleski jezik.
Prvo, nije yebeni mail, nego email, e-mail, e-posta, elektronska posta itd ....
Drugo, kako nekome mozes upasi NA mail Roll Eyes
Ostatak teksta prosudite sami, ja dalje nisam mogao  Sad Sad Sad

Donirajte UNHCR!
Ne zaboravimo da su i nama pomagali 1992 - 1995
Čitanje 14.03.2010; 14:07:27 #3609
ManGodMonster

"Derviš i smrt" nije muslimanska knjiga, Ahmed Nurudin je knjizevni vlah!

Knjiga se pogrešno zove "Derviš i smrt", trebalo bi možda da se zove "Pop i smrt" ili "Svećenik i smrt", ili "Ateista i smrt", ili "Komunista i smrt", ili nekako drugačije, a nikako "Derviš i smrt"!

(Akademik Nedžad Ibrišimović-Kulin-patriotski magazin) 

Vješto balansiram na šlep-štangi!
Čitanje 14.03.2010; 16:15:26 #3610
Tutiki

"Derviš i smrt" nije muslimanska knjiga, Ahmed Nurudin je knjizevni vlah!

Knjiga se pogrešno zove "Derviš i smrt", trebalo bi možda da se zove "Pop i smrt" ili "Svećenik i smrt", ili "Ateista i smrt", ili "Komunista i smrt", ili nekako drugačije, a nikako "Derviš i smrt"!

(Akademik Nedžad Ibrišimović-Kulin-patriotski magazin) 

Taj lik ne odustaje... Sve pomisliš opametit će, a on sve dalje i dalje... Gori od Fatmira... Fuj!

Čitanje 14.03.2010; 18:31:54 #3611
_BosanaC

Jel' Kulin ono novo Fatmirovo cedo?

Imal' sta od Latica novo o mjesanim brakovima? 
Čitanje 15.03.2010; 10:31:52 #3612
Victrola

Latić je kamilica za Mujikija   

''Svi drugi u mješovitim brakovima igrali su svoju igru. Za njih su oni bili privid, obmana i laž kojom su uspavljivali i za sadašnji genocid pripremali vazda naivne muslimane.''
''... na naše oči i naočigled cijelog svijeta obeščašćuju kćeri, sestre, nevjeste, majke i nane od 10 do 80 godina. Većeg zločina i obeščašćavanja jednog naroda povijest ne pamti. Mada su nam svima ta silovanja teška, nepodnošljiva i neoprostiva, ona su sa stajališta islama lakša i bezbolnija od mješovitih brakova, djece i prijateljstava iz njih''
''Mnogi od nesretnika i nesretnica, koji su stupali u mješovite brakove, odrodili su se od svojih roditelja, braće i sestara, rodbine i prijatelja. Stoga uopšte nije slučajno što su gradovi poput Banjaluke, Mostara, Bijeljine, Bosanskog Broda, Modriče, Doboja, Prijedora, Bosanske Krupe, gdje su muslimani živjeli u velikim procentima, bilježili najviše procenata mješovitih brakova u posljednjih pola stoljeća. Po broju mješovitih brakova Banjaluka je bila bez konkurencije na prvom mjestu, čime su se kratkovidi i slijepi političari iz reda muslimana javno ponosili, ističući je kao posebno svijetao primjer. ...Dobro naš narod kaže: čega se pametan i mudar stidi, budala se ponosi''
Mustafa Spahić
Čitanje 15.03.2010; 10:43:19 #3613
_BosanaC

Cek, jel' ovo onaj vrli umjerenjak s FIN-a, opozicija Reisu, itd? :S Nesto prosto ne mogu da vjerujem da je to taj  Roll Eyes
Čitanje 15.03.2010; 10:55:48 #3614
Mo_Sacirbey

I Šešelj je Slobu bio opozicija, bolan Boske. 
Neusporedivo, ali poučno. 

Srbija i Republika Srpska su ujedinjene oko uhićenja dr. Ganića. S druge strane, mi imamo lidere političkih stranaka koje događaje u Dobrovoljačkoj nazivaju "zločinom," iako je haški Tribunal odbacio takvu karakterizaciju. Zbog takvih stavova, mi smo od rata u političkoj i pravnoj defenzivi i mogu sigurno reći da smo u vrijeme kada je Sarajevo bilo opkoljeno imali jaču državu nego sada. Pa zašto Srbija nije podigla nijednu optužnicu protiv bilo koje osobe iz Hrvatske? Jedini razlog je njihova spoznaja da bi Hrvatska odmah uzvratila istom mjerom. Mi se možemo sporiti oko raznih političkih tema, ali oko otpora nastavku Miloševićeve i Karadžićeve politike iz Srbije i Republike Srpske moramo biti ujedinjeni inače će Bosna i Hercegovina sve više slabiti.
 Str: 1 ... 236 237 238 239 240 [241] 242 243 244 245 246 ... 288   Gore
Skoči na: