Forum [ Radio Sarajevo ]

Napredna pretraga
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
06.09.2010; 23:21:57
Novosti: Za sve one koji nas posjećuju putem mobilnih telefona: WAP verzija Foruma Radio Sarajeva je:
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
 Str: [1] 2   Dolje
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. Alati teme  
Čitanje 12.10.2008; 08:36:27 #0
oldplague

Tresla se gora, rodio se Dodik?

Dakle, čeka li nas sedmica raspleta?  Ima li međunarodna zajednica petlju?  Šta je blef, a šta realna prijetnja?  Izbori su prošli, više se ne možemo tješiti da je riječ o predizbornoj retorici.  Da li je moguće izaći iz ove krize bez malo strane oružane sile na ulicama?  Čini mi se da ćemo ponovo gledati scenario nalik onom mostarskom u vrijeme "Samouprave".

Citat:
MOSTAR - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je jučer da ukoliko ga Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak smijeni sa dužnosti, ima svoj scenarij djelovanja prema kojem bi se angažirao na osamostaljenju tog entiteta.

Objašnjavajući taj scenarij Dodik je kazao Televiziji RS-a da bi došao na posao u svoj ured, bez obzira na odluku o smjeni a "oni bi vjerojatno istjerali neke tenkove i stali pred vrata".

"Moj dolazak na posao izazvao bi pažnju novinara, ja bih se vjerojatno malo pogurao s tim vojnicima a novinari bi to snimili. Ja bih pozvao vladu i održao sjednicu i proglasio visokog predstavnika nepoželjnom i neprihvatljivom osobom", rekao je Dodik.

Kazao je kako bi organizirao Skupštinu tamo gdje ima većinu i "proglasio sve zakone Bosne i Hercegovine nevažećim u Republici Srpskoj".

"Onda bih organizirao nevladinu organizaciju čiji bih ja bio predsjednik i poveo Republiku Srpsku u samostalnost", kazao je Dodik objašnjavajući svoj scenarij djelovanja ukoliko ga visoki predstavnik međunarodne zajednice smjeni.

Ova Dodikova izjava uslijedila je nakon što su jučer visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak i američki veleposlanik u BiH Charles English u odvojenim pisanim izjavama stali u obranu cjelovitosti BiH.

Lajčak je poručio kako "proglašenje nečega poput 'suvereniteta Republike Srpske' ili 'BiH kao državne zajednice' nije prihvatljivo i nikad neće ni biti". Lajčak je također upozorio da je "Republika Srpska entitet, a ne država u državi".

Američki veleposlanik English je, pak, upozorio da vlada njegove zemlje "neće dopustiti bilo kakvo nijekanje suvereniteta ili teritorijalne cjelovitosti BiH, bez obzira dolazilo ono iznutra ili izvana".

amerika nema nikakve (finansijske ni druge) koristi od podrske toj nakaradi od drzave.  jos gore, izrael muze USA u svakom pogledu.
Čitanje 12.10.2008; 10:49:39 #1
Faust

Odg: Tresla se gora, rodio se Dodik?

Sutra ćemo vidjeti...

"Helem, u jednom mjestu pored Olova, osam kilometara niz rijeku Krivaju, jedan moj bliži rođak ima prelijepu njivu od nekoliko dunuma, smještenu tik uz put Olovo-Zavidovići i na lijevoj strani/obali rijeke Krivaje. Put, zapravo, dijeli njivu od rijeke, tako da je njiva (zbog puta) u stalnoj čežnji za vodom/rijekom a nikada je dosegnuti, dok je ljepotica Krivaja u maloj prednosti, jerbo ona kad poželi njivu – skokne do nje, jednostavno nabuja i sve preplavi, a put joj tada, kao prepreka, ništa ne znači. Tako, naprosto, Allah da."  Muhamed ef. Velić
Čitanje 12.10.2008; 14:36:14 #2
omar little

Vidish ti kako je to Mile fino osmislio i tempirao. Ja sam vrlo skepticna da ce se i EZ, a posebno Amerika, pretrgnuti od brige za suverenitetom BiH. I Europa i Amerika imaju precih, vlastitih, problema ovih dana da bi se baktali sa nama. Dozvolili su mu da izjavljuje i radi sta hoce umjesto da su ga sankcionirali na samom pocetku (sto je, zapravo, svima jasno ne znam sto uopce ovo i pisem). Bojim se da je vec kasno da EZ i Amerika pokazu zelju i muda (pardoniram na izrazu) kad je u pitanju Dodik i RS.

Čitanje 12.10.2008; 16:14:45 #3
Lusinda

Mene licno zanima sta vlada FBiH cini da sprijeci Dodika u njegovim nakanama (odn. sta konkretno premijer vlade FBiH Nedzad Brankovic cini povodom Dodikove najave da ce RS istupiti iz Elektroprivrede BiH i osnovati Elektroprivredu RS i da li se uopste oglasio povodom ovih dogadjanja)?

Smijesno mi je da jedna drzava koja je samostalna (ili bar prividno samostalna) kad god zagusti ili kad se jedan od clanova "neprimjereno" ponasa, ocekuje od medjunarodne zajednice da "izgladi" stvar!!!

I kako uopste ocekivati da ili Evropa ili USA bilo kako intervenisu (makar i "praznom" prijetnjom) kad su i sami u goFnima do guse?

Čitanje 12.10.2008; 16:39:09 #4
kneesaa

ne znam da li se sjecate da je dodik svojevremeno bio "jedini prodemokratski politicar u rs", da su ga mediji ganjali kad je dolazio u sarajevo i pio kafu u parkusi i tako to, da je bio ministar za ekonomska pitanja prve bh vlade u sjeni? i u njega se ulagalo, klelo i sto sve ne.
ovo spominjem u kontekstu dobro poznatog scenarija najtrazenijeg covjeka na svijetu: obuka, pare, politicka podrska, a onda najmrzi covjek na planeti.
mene zivo interesuje naredni potez medjunarodne nam zajednice.

sto je sigurno - sigurno je: cokolada sa chilijem rjesava sve probleme!!
Čitanje 12.10.2008; 17:04:32 #5
Out of time čojek

Čim se mutne radnje tog čovjeka dokažu  kao jalove i ispliva na vidjelo  šaka ljudi koji ima koristi od njih..ima da ga vilama i grabljama najure...
Ovako još uvijek ima kredita...ali vrijeme teče a obećane stvari se ne ispunjavaju...
Neke stvari se mogu prodati samo jednom,kao rafinerija i telekom npr.
PS malo je oftopic ali bilo bi lijepo da neko napravi ovakav sat  za RS a bogami i za Federaciju BiH

« Zadnja izmjena: 12.10.2008; 17:07:49 Out of time čojek »

Čemu ovo služi...
A još i  ne radi...
Čitanje 12.10.2008; 17:46:39 #6
kneesaa

PS malo je oftopic ali bilo bi lijepo da neko napravi ovakav sat  za RS a bogami i za Federaciju BiH

ovo bi zaista bilo fenomenalno imati!!!!

Čitanje 12.10.2008; 18:13:18 #7
_BosanaC

Citat:
Objavljeno prije: 1 sat
Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni
Svijet mora aktivnije ispunjavati svoje obaveze da se BiH vrati evropskoj perspektivi, poručio je visoki predstavnik

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Miroslav Lajčak upozorio je danas da su ideje o otcjepljenju ili ukidanju Republike Srpske (RS) duboko nemoralne i tehnički neizvodive.

- Mora se prestati s laganjem ljudi - političari govore da će ukinuti RS, a s druge strane, političari u tom bh. entitetu se poigravaju idejom o otcjepljenju RS od BiH, rekao je on tokom susreta sa slovačkim novinarima u Sarajevu, javila je slovačka agencija TASR.

Visoki predstavnik je kazao da su obje ideje "nemoguće, politički neprihvatljive i tehnički neizvodive".

- To je duboko nemoralno i međunarodna zajednica to nikada neće dozvoliti, rekao je Lajčak.

On je dodao da je od početka 2006. do sredine ove godine pažnja međunarodne zajednice bila usredsređena na Kosovo, a zatim na Srbiju, a da je od ljeta BiH ponovo "pitanje broj jedan na Balkanu".

Lajčak je ocijenio da međunarodna zajednica ne smije dozvoliti da stvari idu slobodnim tokom poslije dramatičnih lokalnih izbora, već da svijet mora aktivnije ispunjavati svoje obaveze da se BiH vrati evropskoj perspektivi.

- BiH je zemlja s perspektivom u EU, potpisala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i iz toga proističe posebna odgovornost EU, kazao je on.

Govoreći o proteklim izborima u BiH, podsjetio da u BiH obično pred izbore preovladava nacionalistička i etnička agenda, da političari nastoje stvoriti atmsoferu straha, a da se zatim predstavljaju kao oni koji se bore za interese svog naroda.

- Ljudi u BiH se ne osjećaju ugroženo, ali na tako stvorenu atmosferu reagiraju, zaključio je Lajčak.

Onasa/radiosarajevo.ba

Dodik prica svoje, Lajcak supljira svoje, a Lepi se 100% bori za... Ne zna ni sam za sta, ali se bori. Sestoaprilski amandmani su sruseni, cijenjeni Damir Arnaut po lijepom Sarajevskom vremenu seta sa zenom i prinovom, mrtav hladan, kasa koju je i sam zakuhao kao savjetnik Lepog ostaje gradjanima da je kusaju, MZ nista ni ne interesuje, jer ima svoje probleme, a Vlada Federacije (sta je to?) razbija glavu o 'makroekonomskim projektima iz elektroenergetskog sektora' u koje su dobro zaglibili, pokupili vjerovatno vec lovu za realizaciju istih, a sada glavu nosaju u torbi jer jos nista od toga nije realizovano, zbog ocitog gubitka podrske javnosti koji se vuce vec pune tri godine...

Ja mislim da je za sve ovo kriv Zlatko Lagumdzija.

Svi u crkve i dzamije, moliti se za po kilu bureka.
Čitanje 13.10.2008; 07:55:16 #8
oldplague

Naravno da je Zlaja Kriv.  Vanzemaljci su od svojih klonova sastavili svjetsku vladu, a Jimmy Hoffa je sahranjen kod Parkuše.   
Međunarodna zajednica se sigurno više neće baviti detaljima ovog sitnog veza, mene zanima samo da li će dopustiti konačnu podjelu BiH.  A sve ostalo ćemo ispušiti solo, bolje i ne zaslužujemo.
Ranije neko napisa kako je svojedobno Dodik slavljen kao jedini demokrat u RS, a vidi sad.  Pa šta, neki su vlažili na Hareta kao na vrhunskog diplomatu koji vješto zastupa "našu stvar" u svijetu i šire, pa nam je darovao Dayton.  Nakon toga nam je darovao još štošta, a neki su još uvijek oduševljeni.
BosanaC, znaš ti dobro da je Lepi posrnuo samo na lokalnim izborima. Još će mnogo paketa ustavnih promjena pasti do općih.

amerika nema nikakve (finansijske ni druge) koristi od podrske toj nakaradi od drzave.  jos gore, izrael muze USA u svakom pogledu.
Čitanje 13.10.2008; 08:52:17 #9
_BosanaC

Znam, na zalost. Jos ce dovoljno vode proteci da se na pricu o ukidanju RS-a narod nalozi toliko da cak halali i vlastitu guzicu i egzistenciju, a jedina nam stranka koja komplet svoj koncept bazira u ublehi ce i dalje da kotira visoko. A svi znamo da od te price nece biti nista, ni od ukidanja RS-a niti od njenog odcjepljenja.
Čitanje 09.02.2010; 15:45:33 #10
fixator

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=nx9QdA7ziTY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=nx9QdA7ziTY</a>

jointunion forever
Čitanje 09.02.2010; 21:12:52 #11
filozof

alternativnadomacamuzika.blogger.ba
Čitanje 12.06.2010; 19:22:51 #12
Tutiki

Ljudi, upratiste li vi ovaj obrat Dragomir Babić... Lajao je na sav glas o Dodiku i svim političarima u RS, a evo šta u dva intervjua ispriča u Nezavisnim.

Citat:
Babić: Ruše Dodika da sruše Republiku Srpsku
Datum: 10.06.2010 19:42
Autor: Dragan Jerinić

Kompromitacija Milorada Dodika je kompromitacija RS, jer je Dodik izrastao u lidera RS, on je personifikacija Republike Srpske. To se radi po šablonu. Postoje obavještajne grupacije koje su jake i koje svoj posao dobro odrađuju, koje nastoje kriminalizovati svakog onoga ko se smatra liderom i vođom. Kriminal se imputira svima koji predstavljaju Republiku Srpsku, rekao je u intervjuu za "Nezavisne novine" predsjednik NVO "Narodni front" Dragomir Babić.

Babić: Ruše Dodika da sruše Republiku Srpsku

"Ako udarite na entitet, državu onda morate da udarite na sam njen vrh. Morate oduzeti ekonomsku i političku moć kada hoćete da uništite nešto. Kada hoćete da uništite RS, morate uništiti vrh, morate uništiti i političko rukovodstvo, i finansije, i medije, jer mediji su moćni", rekao je Babić, koji se poslije nekoliko godina istupa na federalnim medijima pojavio u našoj redakciji i rekao da želi da priča. Želio je da prvo da analizu političke scene, a onda da odgovara na naša pitanja vezana za njegov raniji angažman. Ovaj intervju objavićemo u dva nastavka.

NN: Kako vidite stanje na političkoj sceni RS?

BABIĆ: Mislim da će se ovi izbori svesti na to ko će se od opozicije ugurati u bolju poziciju u vlasti. Sve se svodi na to da sve manje stranke se bore u suštini za vlast, svi na neki način nastoje da budu neki jezičak na vagi i da sa Miloradom Dodikom uđu u vlast. Očito je da opozicije nema ili je slaba i zato Dodiku neće biti puno potrebno da pobijedi na izborima. On će vjerovatno za određeni broj procenata pasti i to je logično i normalno, kada si na vlasti dugo godina, narodu dosadi bez obzira na to koliko si dobar.

NN: A opozicioni blok "Zajedno za Srpsku"?

BABIĆ: Oni smatraju da su glavna opozicija, Mladen Ivanić, SDS, Radikalna stranka RS. Oni misle da će narod samo zbog njihove pojave glasati za njih i da će zaboraviti ko su oni. To su ljudi, u suštini, koji su bili na vlasti četiri do osam godina, imali su šansu da dokažu ko su i šta su. Oni podsjećaju na čopor gladnih vukova koji jedva čeka da dođe na vlast, više radi sebe nego radi naroda. Nastojaće da se ugnijezde, da osvoje funkcije, mnogi od njih su van vlasti više od četiri godine i nestaje im novca. Jedva čekaju da pogrebe funkcije, a to ne može dobra donijeti glasačima i narodu.

NN: Zašto?

BABIĆ: Pa evo, na primjer, PDP koji je u svim strukturama bio na vlasti. Oni su imali šansu da dokažu šta su i šta znaju, obećavali su 40.000 radnih mjesta, pa ništa. Narod brzo zaboravlja kriminal koji je počinila ta vladajuća garnitura koju su činili PDP i SDS. Neki od njih su ucijenjeni i ne vjerujem da ta koalicija može nešto dobro donijeti. Nema tu nekog boljitka za RS, pogotovo taj PDP je opterećen hipotekom kriminala, njihovi rukovodioci su ili osuđeni ili su na krivičnim prijavama. Ivanić je osuđen na godinu i po za ono što su radili u "Srpskim šumama". Sada je ta presuda na reviziji, ne znam da li međunarodna zajednica ili neko napravio popust prema Ivaniću da mu se ta kazna ukine, ali očito se nešto desilo. Razgovarao sam sa visokim međunarodnim zvaničnicima kada je on osuđen na tu kaznu i bili su nezadovoljni i tvrdili da je to mala kazna, da je cijela grupa koja je bila umiješana u kriminal u "Srpskim šumama" trebalo da bude osuđena više. A sada vidite šta se dešava, sada kao i mnogo puta do sada, međunarodna zajednica to koristi. Znači, kada im treba, popuste, a kada im ne treba, onda osude.

NN: Na koga mislite kada kažete međunarodna zajednica?

BABIĆ: Pa zna se ko ovdje vodi konce međunarodne zajednice, to su prvenstveno tužilaštva u BiH, to su strane sudije koje vjerovatno nisu toliko nezavisne koliko ljudi misle, to su neke zemlje koje imaju uticaj na njih. Mi možemo govoriti da je sudstvo nezavisno, ali sudstvo nije nezavisno.

NN: A postoje li i neki drugi lobiji, recimo domaći, interesni, koji potplaćuje te sudije ili tužioce?

BABIĆ: Nemam podatke o tome. Očito je da se u tužilaštvima vrši uticaj na procese. Neke istrage i presude su politički montirane, neke se jednostavno odugovlače, drže se predmeti u ladicama, a neki se predmeti brzo rješavaju. To je boljka pravosuđa BiH i cijele RS. Ti politički procesi služe za ucjene političara i otkako je BiH postala ovakva kakva jeste, tj. dolaskom međunarodne zajednice i OHR-a, oni na neki način drže političare u šaci u svakom momentu. Da li je to sada slučaj sa Mladenom Ivanićem i ovom presudom, vidjeće se. Bilo je mnogo ucjena političara. To su bile i te crne liste, jer su one pravljene da bi se ljudi skidali sa njih. A da biste bili skinuti sa liste, morali ste da date neke ustupke. To se ne radi bez veze, sve ima svoju cijenu.

NN: Dakle Vi kažete da je PDP, tačnije Ivanić, ucijenjen?

BABIĆ: PDP je opterećen tom hipotekom, to su ljudi koji žele non-stop biti na vlasti. Dragan Čavić je opterećen hipotekom "Vitola" i ugovora sa "Vitolom", jer to još nije riješeno i još je u tužilaštvu.

NN: A SDS?

BABIĆ: Što se tiče SDS-a, to je stranka, po mom mišljenju, koja ne može donijeti dobro u RS, to je stranka opterećena kriminalom. Oni zbog ratne hipoteke nikada ne mogu proći kod međunarodne zajednice. Mnogi povezuju Mladena Bosića da izvršava naredbe Radovana Karadžića i da jednostavno na toj liniji funkcioniše SDS, da je Bosić samo istureni pion ljudi koji su optuženi za ratne zločine i kriminal. Postoji u SDS jedna struja ljudi u istočnom dijelu RS koja isto tako Bosića drži kao isturenog piona, tako da je Bosić jedna marioneta koja jednostavno ne vlada situacijom u SDS-u. SDS je pao dosta.

NN: Šta Vi mislite o Krsmanovićevoj poziciji? Postoji vjerovanje da je on favorit međunarodne zajednice?

BABIĆ: Najlakše je tako reći da je neko favorit međunarodne zajednice, međutim međunarodna zajednica pomaže političare onoliko koliko oni imaju rezultata na terenu. Koliko znam, on je imao nekoliko razgovora sa tim predstavnicima međunarodne zajednice, mada neki ljudi nastoje predstaviti da imaju veću podršku nego što je tačno. To ne znači da su oni striktno iza njega, da su finansijski pomogli, jesu, ali to je donacija nekih organizacija nevladinih. Mislim da je dobio neku donaciju, ali da to nije neki veliki novac.

NN: Do prije godinu bili ste žestoki kritičar Vlade RS, a sada ste žešći kritičar opozicije?

BABIĆ: Ja sam kritičar vlasti uvijek. Ja sam prije šest godina kritikovao ovu opoziciju koja je tada bila vlast. Protiv njih, koji su sada opozicija, podnio sam 24 krivične prijave.

NN: Jesu li to isti ljudi koji su sada zvijezde na opozicionom nebu RS?

BABIĆ: To su isti ljudi koji su sada opozicija i koji navodno nešto novo nude RS. Ne vjerujem u taj njihov "kam bek" i da će oni nešto da urade. Nemoguće da se svijest čovjeka promijeni, da su oni odjednom pošteni i da će oni istrajati. Do prije godinu dana Ivanić je bio u vlasti sa Dodikom. Sve odluke koje je ova sadašnja Vlada donosila, Ivanić je glasao za njih, a sada se pere. Ne može se preko noći zaboraviti šta su radili kada su bili vlast. Upozoravao sam Dodika da ne ulazi u vlast sa ljudima koji su u prošlom sazivu glavni krivci za kriminal u "Telekomu" i mnogim drugim firmama. Na neki način bio sam u pravu, i nakon dvije-tri godine ti ljudi su opet okrenuli leđa Dodiku.

NN: Rekli ste da je ova opozicija kada je imala vlast bila sudionik brojnih afera i da ne može ništa novo da ponudi. Ali, hajde da se vratimo na medije. Mogu li mediji koji su radili za SDS kada je bio na vlasti sada biti demokratski mediji?

BABIĆ: Pa pazite, i Vi koji radite u medijima govorite da sve stranke imaju svoje medije.

NN: Da, i u Americi neki mediji su bliski demokratama, a drugi republikancima.

BABIĆ: Dobro, i po mom mišljenju je to normalna stvar, svaka zemlja u svijetu, svaka politička opcija ima bliske medije.

NN: Pitam Vas da li je veći problem biti novinar blizak vlasti ili novinar mafije. Pitam Vas da li je došlo da zamjene teze u medijskoj slici ovdje?

BABIĆ: Ako ste u službi mafije, onda ste gori od njih. Prostor RS i BiH je malo specifičan i o tome je bilo puno govora. Ja sam negdje 2007. godine organizovao sastanak u OHR-u u Banjaluci kada je bio medijski mrak. Na taj sastanak su došli ljudi koji su tvrdili da su na crnoj listi medija u RS. Ja nisam bio na crnoj listi, samo sam organizovao sastanak.

NN: Oni su rekli da su bili na crnoj listi? Jeste li imali tu crnu listu, jeste li imali dokaz da postoji?

BABIĆ: Te informacije da postoji crna lista u RS pojavile su se u sarajevskim medijima, da postoji crna lista ljudi koji ne mogu u medije u RS. Ja nisam imao tih problema da dođem do medija, a djelovao sam opoziciono, napadao sam vlast. Doduše, bilo je tu novinara za koje se tačno znalo da su radili za SDS recimo. Ti ljudi su se obraćali meni, i ja sam dogovorio taj sastanak u OHR-u. Sastanak je dugo trajao i jednostavno oni su iznosili svoje probleme s kojima se susreću.

NN: A šta ste Vi radili. Bili ste tu kao direktor jednog medija, lista "Stav"? Jeste li imali crnu listu, mogli ste sve te ljude da puštate u svojim novinama.

BABIĆ: Duži period sam bio direktor tog lista, ali to je bilo kasnije. Ti ljudi su na sastanku tvrdili da postoji crna lista, iako su stalno nastupali i u "Nezavisnim" i u "Glasu" i na RT RS. I dan-danas kažem da se svi ti ljudi mogu pojaviti i u "Glasu" i na RT RS, i da se pojavljuju. Ali oni su tvrdili da su na crnoj listi medija, šta ja znam...

NN: Mediji sa kojima ste sarađivali sve što je urađeno u RS za protekle četiri godine nazvali su kriminalom i predstavili kao loše, i Rafineriju, i autoput, i zgradu Vlade, i RTV dom. Baš sve?

BABIĆ: Preko kriminalizacije političara u RS se nastoji stvoriti slika o kriminalnoj RS, isto kao što hoće da stvore sliku da je RS navodno genocidna tvorevina. Na svaki mogući način RS treba uništiti. Kada sam bio u najžešćim sukobima sa Miloradom Dodikom, od svih političara u RS jedino sam cijenio i cijenim Dodika, jer ima hrabrosti da svakome kaže sve u lice. On tako misli i on je tako rekao. Političari u Federaciji, čak njegovi najžešći protivnici, i oni ga hvale i kažu: "Vama je Dodik najbolji političar, on vas spasava."

NN: Zato ga i napadaju?

BABIĆ: Ruše Dodika da sruše RS. Kompromitacija Milorada Dodika je kompromitacija RS, jer je Dodik izrastao u lidera RS, on je personifikacija Republike Srpske. Ono za šta mu odajem priznanje je da je imao konzistentnu politiku bez obzira na napade. On je vodio dobru politiku za očuvanje interesa RS. Tu mu odajem priznanje. On je postavio neke norme koje ostali političari nisu uspjeli, nije samo klimao glavom, dosta toga je pretrpio, možda će imati posljedice u budućnosti, možda je svoju političku karijeru na neki nači skratio i uništio nekim stavom prema međunarodnoj zajednici, ali je to sve bilo zbog politike koju je sebi zacrtao.

NN: Nije li to isti princip? Nisu li tako mediji Đinđića prije ubistva kriminalizovali kao što sada pokušavaju da kriminalizuju svaki Dodikov potez?

BABIĆ: To se radi po šablonu. Postoje te obavještajne grupacije koje su jake i koje svoj posao dobro odrađuju, koje nastoje kriminalizovati svakog onoga ko se smatra liderom i vođom. Đinđića su nastojali kriminalizovati kao čovjeka, jer je još tada poveo Srbiju ka Evropi. To je jedan uhodan sistem, jer isti ljudi rade tu propagandu i tamo i ovamo preko Drine. Tačno znam ko to radi. Ako pokušate dirnuti u njih ili pokušate nešto da napravite u interesu naroda, ako ne odgovarate tim kriminalnim grupacijama, oni neće birati načine da vas diskredituju. Neće birati sredstva, oni imaju novac i uvijek su blizu nekih izvora finansiranja. Oni su blizu medija, čak i ovdje i u Srbiji imate medije koji su pod kontrolom tih ljudi. Neki mediji nisu direktno pod kontrolom, ali zna se preko koga jesu, oni imaju svoje novinare, imaju nekoga, pa pitaju možeš li ovo, možeš li ono proturiti.

NN: Kažete da znate tačno ko to radi. Ko?

BABIĆ: Ne mogu sada da kažem.

NN: Kažete da tako hoće da predstave RS kao kriminalnu. Da li u tom cilju kriminal imputiraju najjačem političaru u RS, najjačem privredniku u RS i najjačem mediju u RS?

BABIĆ: Njima se imputira kriminal jer oni predstavljaju Republiku Srpsku. Ako udarite na entitet, državu onda morate da udarite na sam njen vrh. Tako je propala i Pariska komuna. Morate oduzeti ekonomsku i političku moć kada hoćete da uništite nešto. Kada hoćete da uništite RS, morate uništiti vrh, morate uništiti političko rukovodstvo, finansije i medije, jer mediji su moćni. Nije džaba Čerčil govorio: "Dajte mi medije, i pokoriću svijet." Ne govorim da uopšte nema kriminala, ali to mora da se dokaže, a ne tako da se radi.
Kalinić je iskusan političar

NN: Kako gledate na povratak Dragana Kalinića na političku scenu u RS?

BABIĆ: Dragan Kalinić je stari i iskusni političar, njegov cilj bio je da preuzme SDS i tu je došlo do sukoba s Bosićem. Mislim da će biti uspjeh ako uđe u Narodnu skupštinu RS sa dva do tri poslanika. I on je vjerovatno svjestan toga. On će biti jedna umjerena politička struja i mislim da će do sljedećih izbora ili opštinskih izbora imati jaču stranku. On računa na to da će SDS imati loše rezultate na ovim izborima i da će članstvo SDS-a preći u njegovu stranku. U suštini ta stranka je alternativa SDS-u, a Kalinić je najveći tehnolog vlasti od njih sviju.

Drugi dio:

Citat:
Babić: Mediji iz FBiH žele da RS nestane
Datum: 11.06.2010 17:23
Autor: Dragan Jerinić

Kompromitacija Milorada Dodika je kompromitacija RS jer je Dodik izrastao u lidera RS, on je personifikacija Republike Srpske. To se radi po šablonu. Postoje obavještajne grupacije koje su jake i koje svoj posao dobro odrađuju i koje nastoje kriminalizovati svakoga ko se smatra liderom i vođom. Kriminal se imputira svima koji predstavljaju Republiku Srpsku. Ako udarite na entitet, državu, onda morate da udarite na sam njen vrh. Morate oduzeti ekonomsku i političku moć kad hoćete da uništite nešto. Kada hoćete da uništite RS morate uništiti vrh, morate uništiti i političko rukovodstvo, i finansije, i medije, jer mediji su moćni.
Babić: Mediji iz FBiH žele da RS nestane

Rekao je to u intervjuu za "Nezavisne novine" predsjednik NVO "Narodni front" Dragomir Babić, koji se poslije nekoliko godina istupa na federalnim medijima pojavio u našoj redakciji i rekao da želi da priča. Danas objavljujemo drugi dio intervjua sa Dragomirom Babićem.

NN: Da li ste zadovoljni onim što čini ova vlast u RS u borbi protiv kriminala i korupcije?

BABIĆ: U zadnje vrijeme je pohvalno nešto radila. Neki ljudi su završili iza rešetaka i imam osjećaj da su se neke stvari pomjerile sa mrtve tačke i da je ova vlast napokon shvatila da mora ispuniti predizborna obećanja da se obračuna sa kriminalom i korupcijom. Krećem se među običnim građanima, ovo što se dogodilo Mili Radišiću je pozitivno uticalo, i ovo hapšenje u vezi sa Palatom predsjednika. I o tome sam govorio i pisao i dokazalo se da je tu bilo kriminala.

NN: Ali o nekima nikada niste govorili. Niste nikada govorili u "60 minuta", čiji ste bili redovni sagovornik, recimo o velikom građevincu i biznismenu Jovanu Vidoviću i mnogim drugima?

BABIĆ: Sada mi spočitavate. Svako očekuje sada svašta, a ja nisam institucija Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovo u vezi sa Vidovićem, Radišićem, to treba da narod sazna, napokon da se obračuna sa kriminalom i korupcijom. Ja sam očekivao da će ova vlast odmah krenuti u to i meni je to najviše zasmetalo, zasmetao mi je u startu ulazak u koaliciju s PDP-om, s partijom koja je pravila najviše kriminala. PDP meni nije dao ni na jednu poziciju. Ja se nadam da ova sada borba protiv kriminala i korupcije neće biti predizborna kampanja do izbora 3. oktobra, pa ćemo opet stati.

NN: Kakva predizborna kampanja kada slučaj uđe u pravosudne institucije, a ljudi odu u zatvore?

BABIĆ: Ja sam najveći protivnik kriminala u pravosuđu. Ja sam o tužiocima RS držao konferenciju za štampu i označio ih kao glavne krivce. Otvoreno sam prozvao tu grupaciju ljudi u pravosuđu koju smatram kriminalnim. Onda su oni otišli i držali pres u Bijeljini i govorili protiv mene.

NN: Pa šta ako su držali pres u Bijeljini? I Vi ste rekli da nećete više držati pres u Banjaluci i otišli da držite pres u Sarajevu i pričate o Banjaluci, napadate novinare po Banjaluci?

BABIĆ: Vidio sam da se moje konferencije za štampu ovdje pretvaraju u svašta, vidio sam da ih neki novinari ometaju...

NN: Vi ste na toj pres-konferenciji optužili Željka Kopanju, Mirjanu Kusmuk i Gorana Maunagu da su mreža podrške Ratku Mladiću? Za tu tešku optužbu morali ste imati dokaze. Niste ih ponudili, a novinar Vas je to pitao.

BABIĆ: Sjećam se, ali ne znam da li sam baš doslovno tako rekao. To je vjerovatno bila neka među zadnjim mojim konferencijama kada je naš sukob eskalirao, sukob između vaših medija i mene. Izašao je jedan tekst u "Dnevnom avazu" koji je po mojim informacijama bio iniciran od vaše strane da sam ja terorista, da sam trgovao francuskim oružjem. Znate kako to ide, ja sam dobio informaciju da to ide od vas i onda sam uzvratio kontra udarac. Išao sam duplim đonom, iznio sam salvu napada. Htio sam i ja da budem što žešći, grublji, možda sam u nekom momentu jače bio impulsivan, tako reagovao, možda sam nekog više povrijedio nego što sam mislio.

NN: Ali iznijeli ste strašno teške optužbe i znali da nisu tačne?

BABIĆ: Ja sam poslije razgovarao o tome sa ljudima iz međunarodne zajednice. Nije to toliko strašno koliko vi mislite, oni znaju šta je to medijski rat. Vi ne možete od mene očekivati da se ja vama izvinjavam i kažem da to nisam rekao. Jesam to rekao. Ja govorim šta je izazvalo sve to. Ja sam završio na krivičnoj prijavi od strane predstavnika Vlade da radim protiv interesa RS, a znate kako se može osjećati čovjek koji je svoju mladost i profesiju podario RS? Moj ratni put svako živ zna. Ja sam časno učestvovao u stvaranju RS.

NN: Da li ste za sve to što ste govorili u federalnim medijima primali instrukcije od nekoga?

BABIĆ: Ničije instrukcije niti sam primao, niti dan-danas primam. U tom momentu kad su me napadali mediji i vlast u RS morao sam jednostavno da se branim. Znate kako sam se osjećao kada u troje novina iz RS osvane naslov: "Babić reketaš, reketirao direktora policije".

NN: Činjenica je da ste tri godine bili favorit "Dana" i "60 minuta" i ništa za te tri godine što je urađeno u RS nije valjalo?

BABIĆ: Nikada ni za koga nisam radio. Vrijeme će pokazati čiji je ko favorit.

NN: I niko Vas nije plaćao za to što ste pričali i niko nije plaćao novine koje ste pravili?

BABIĆ: "Stav" niko nije plaćao, "Stav" je sa vrlo malo novca funkcionisao i imao sam prijatelje koji su mi pomogli. To nisu bili veliki troškovi i to sam mogao obezbijediti. Sada su mi neki nudili da prodam te svoje novine, ali nisam, iako svi mi volimo pare i svako ima svoju cijenu.

NN: Dragan Čavić, Mladen Ivanić ili Milanko Mihajlica nisu stajali iza tih novina? Niko od političara nije stajao?

BABIĆ: Ne. Glavni urednik tada nije razgovarao sa Draganom Čavićem, nisu kontaktirali i to možda zbog mene. Dok je "Stav" izlazio, urednik Vasković nije razgovarao sa Čavićem. Sada su u dobrim odnosima. Ja ne mogu da dozvolim da sa mnom upravljaju Dragan Čavić i Ljuban Ećim. Ali kada je izlazio "Stav" mi smo pisali protiv režima i protiv svih drugih.

NN: Zašto stalno govorite režim? Ovo je prva vlast u RS koju zovete režim? Ni jednopartijska vlast SDS nije bila režim?

BABIĆ: To je jednostavno tako, tako se govori. Ne želim da neko nešto pogrdno misli. To je jednostavno tako ušlo u rječnik, ništa pogrdno ne mislim.

NN: Kažete da nećete da dozvolite da Vama upravlja Čavić ili Ećim. Kako da upravljaju?

BABIĆ: Vidite šta se sada dešava. Neću da se vrate na vlast ljudi koje sam ja prozivao za kriminal, da Ljubo Ećim opet ima neku ulogu i da opet ti ljudi na neki način kontrolišu moj život. Ako je neko smogao snage da se pomiri s tim ljudima i da njima dostavlja informacije, ja ne mogu preko toga preći. To nisu moji principi.

NN: Ko dostavlja informacije? Ko se pomirio? Vaš urednik, dopisnik "60 minuta"?

BABIĆ: Neću ja da pričam protiv njega, jer sam bio s njim i to ne bi bilo pošteno. Ali ako oni forsiraju određene ličnosti u "60 minuta", nastoje da spoje nešto što je nespojivo. Ako znate koliko je "60 minuta" napadala Čavića, a sada im je on odjednom demokrata, jasno vam je da ta emisija jednostavno hoće da bude politički faktor. To više nije novinarstvo. To je njihova odluka i oni su tako odlučili. Ne slažem se s tom odlukom. Takva demokratija meni ne treba. Ti ljudi su, kao što sam rekao, čopor glavnih vukova, žele da se vrate na vlast, da pokušaju pohapati ono što nisu prije uspjeli i da podmire svoje resurse.

NN: Kažete da niste primali instrukcije za istupe u "60 minuta"... Kažete, zatim, da oni ruše RS i hoće da je kriminalizuju. Da li ste onda zloupotrijebljeni?

BABIĆ: Nisam. To se govori još od "Septembra 93" da sam zloupotrijebljen. Govori se da je iza "Septembra" stajao Radovan Karadžić i da sam ja bio zloupotrijebljen. Priznao bih to poslije 18 godina.

NN: Hvalite se dobrim odnosima sa Rafijem Gregorijanom. Je li Vam on davao naloge šta treba da govorite?

BABIĆ: Nikada. Ja jesam u dobrim odnosima sa tim čovjekom, jer kada sam počeo raditi prve projekte on je bio zamjenik direktora za jugoistočnu Evropu. I dalje smatram, bez obzira što neki ljudi misle da je on neprijatelj, da su mogli na bolji način uspostaviti kontakt s njim. Vrijeme će pokazati, mislim da taj čovjek nije neki veliki neprijatelj RS i srpskog naroda. On nikada nijednom riječju nije od mene ništa tražio, to mogu da svjedočim. On je meni jednom rekao i to mi se svidjelo: "Ja znam za probleme koje imaju svi mediji, ja znam da su neki ljudi ovdje pisali o meni, ali ja im ne mogu zabraniti da rade".

NN: Zašto ste odlučili da date ovaj intervju i zašto ste prestali da dajete izjave za "60 minuta" i "Dane"? Ili su oni prestali da Vas pitaju?

BABIĆ: Donio sam odluku da se sam povučem. Ta emisija nije više ono što je bila. Oni hoće da kroje političku sliku BiH, preko te emisije da ruše rukovodstvo RS i forsiraju neke ljude iz Federacije i neke političke opcije.

NN: Rekli ste da je "60 minuta" u službi politike. Koje?

BABIĆ: U jednom momentu SDP-a, u drugom Silajdžića. Oni su u službi nestanka Republike Srpske, u službi te njihove čaršijske politike kojoj ne valja ništa što je iz RS. U jednom momentu su sa SDP-om, u drugom sa Silajdžićem, u svakom momentu oni nađu adekvatnog saradnika koji najviše napada RS.

NN: Ali Vi ste u desetinama emisija bili jedini sagovornik iz RS koji je napadao RS?

BABIĆ: Jesam, zato što se iz RS teško ko usuđuje da govori o kriminalu i korupciji. Ali shvatio sam da su za pojedine medije iz Federacije sve izjave nas iz RS dobre samo ako napadate RS i ako pričate o kriminalu u RS. Meni su mnoge stvari zasmetale. Dosta sam pratio situaciju i znam šta je uradila Srbija, znam da je usvojila Deklaraciju o Srebrenici... Srbi imaju popustljivu politiku i opet im ne valjamo. To nije put u pomirenje. Ako hoće da imamo kompromis, moramo imati kompromis s obje strane. Daleko veće kompromise činimo mi nego ljudi u Federaciji. Njihovi stavovi prema nama se moraju mijenjati, a ne da smo samo mi jedini krivci za sukobe na ovim prostorima.

Skoro sam gledao emisiju "Odgovorite ljudima" na FTV-u u kojoj Božo Ljubić kaže da je zaustavio Antu Gotovinu prije Banjaluke na 20 kilometara, a da nije - da bi RS bila "gotovina" i niko ne reaguje na to. FTV ima čovjeka u emisiji koji veliča ratnog zločinca i niko ne reaguje na to. Ne treba da se vraćamo u ratnu prošlost. Mora postojati popustljiva politika sve tri strane. Ne može gost u "60 minuta" biti osumnjičeni za ratne zločine Dudaković i to kao heroj.

NN: Shvatili ste, dakle, da nisu iskreni i da im je jedini cilj ne istina nego kriminalizacija RS?

BABIĆ: Medijima u Federaciji odgovara da je loša situacija kod nas. Kada pričate o kriminalu, a uvijek imate otvorene medije, znači onog momenta kada prikazujete RS kao lošiji dio BiH - tu imate prolaz. Pričate o kriminalu i stvarate lošu sliku o RS i o njenom političkom rukovodstvu. Važno je da u svakoj emisiji nastojite da omalovažavate RS. Ali kada sam u jednoj emisiji čuo da je RS retardirana, da je retardirani dio BiH, nisam mogao da vjerujem.

NN: Mediji su objavili izjavu jednog Vašeg novinara i glavnog urednika lista čiji ste bili direktor datu inspektorima SIPA, od koje je krenula istraga protiv političara, privrednika i medija u RS?

BABIĆ: Zna se da je neka dokumentacija predata Tužilaštvu BiH, ko je odnio dokumentaciju sve se to moglo vidjeti na medijima.

NN: Mislite odnijeli su Vaš urednik i njegov urednik iz "60 minuta"?

BABIĆ: Da.

NN: Istraga je pompezno najavljena protiv 16 ljudi, a onda je na spisku ostalo njih osam?

BABIĆ: Znate kako dolazi do skidanja tih ljudi? Šta mislite zašto su skinuti? Neko jer nema dokaza protiv njega, a neko jer treba da bude svjedok saradnik. Tu ima ljudi iz prethodnog režima i opet se vraćamo na početak. Oni su svoj dio krivice svalili na ove sada, iako su u svim tim projektima, i zgradi Vlade i RTV doma i autoputa, učestvovale najmanje tri vlade. Kako može biti neko kriv iz ove vlade ako je nešto u onoj vladi potpisao ministar saobraćaja i veza... Mislim da će Tužilaštvo vršiti istragu rada i prethodne vlade Mladena Ivanića, jer ne možete napraviti slučaj tek na kraju. Sada PDP traži smjenu ministra saobraćaja zbog ugovora sa "Štrabagom", a PDP je sjedio u Vladi RS kada je taj ugovor potpisan i glasao za njega.

NN: Je li Vama neko nudio da svjedočite?

BABIĆ: Ja sam davao izjave, ali nisam svjedočio. Davao sam izjave za slučaj "Transparensi" u Tužilaštvu BiH. Poznat je slučaj onog kriminalca Latinovića, zaštićenog svjedoka, tu sam davao izjave. Tu su mediji, mediji su čudni...

NN: Kažete mediji su čudni, a tu je 20 ljudi reklo da ih je jedan zaposleni u "Transparensiju" reketirao. Vi ste branili tezu da je to nemoguće?

BABIĆ: Mene ne interesuje šta je reklo tih 20 ljudi, ja sam govorio ono što sam ja govorio. Latinović je bio kod mene u kancelariji i nudio novac da odradim neke stvari za "Transparensi". Tražio je novac da svjedoči da bi Tužilaštvo dokazalo da je to namješten proces.

NN: Ali šta ćemo sa svim tim ljudima koji su rekli da im je jedan službenik "Transparensija" uzimao novac da ne završe na crnim listama?

BABIĆ: Ti su ljudi to rekli, ali oni to moraju dokazati na sudu. Korupciju je teško dokazati. Isto kao što sam ja direktora policije Dragomira Andana mogao smijeniti jer ga ne podnosim zbog kriminala koji je napravio. On je mogao da napravi štete koliko hoće, ali mediji prenose da sam mu ja tražio pare. Ove izjave o crnim listama - neka ti ljudi dokažu da su reketirani.

NN: Dakle, Vi i dalje tvrdite da je to nemoguće i da su svi koji kažu da im se do desilo lagali?

BABIĆ: Ne kažem da tu nije bilo kriminala. Ja sam rekao da - ako su to uradili, reketirali - nek snose odgovornost. Ja sam u tom momentu imao primjedbu na zakonsku proceduru koja se pojavljivala i na Latinovića. Nije "Transparensi" svetac, to se i u svijetu dešava u NVO. Dešava se svašta, nije sporno. Mi smo imali mnoge nerazjašnjene stvari, ali novine neće da saslušaju. Ako su ljudi krivi - nek odgovaraju.

NN: Rafi Gregorijan je rekao da je sve to namješteno, jer ste mu Vi tako naveli u pismu?

BABIĆ: Jeste, dobio je pismo. Ja sam obavijestio OHR da je Latinović meni došao i tražio novac. Ali kada sam pisao dopis nisam znao za te ljude, nisam za to znao. To se poslije pojavilo sve.
Kompromitacija vladike Grigorija

NN: Vaš list, a kasnije i mediji sa kojima ste sarađivali, žestoko su pokušali da kriminalizuju vladiku Grigorija. Da li se to antihaški lobi na ovaj način svetio prvom episkopu SPC koji je smogao snage i pozvao haške optuženike na predaju?

BABIĆ: Ne znam ja ništa o tome. Ja sam bio direktor tih novina. Nisam se ja bavio time. To je radio urednik mojih novina. Ne znam zašto je radio, ne može direktor sve znati.
Čitanje 12.06.2010; 21:13:47 #13
_BosanaC

Covjek sve rekao u jednoj recenici 

Citat:
PDP meni nije dao ni na jednu poziciju.
Čitanje 24.06.2010; 12:55:13 #14
kneesaa

maznuto sa
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
www.index.hr
, autorica martina mlinarevic -sopta

sadrzi sve: od seksa do automobila, boga i izbora.

KAO što je godinama poremećeno i sve drugo, u Bosni i Hercegovini odavno je poremećen i smisao za red veličina. Svaka nova kuća mora bar za jedan kat nadmašiti ostatak zavidnog susjedstva, koje miješanje maltera do ujednačenja prati zatim škrgutom zubi i lomljenjem prstiju u šaci iza zastora. Svaka nova poslovna zgrada mora biti mondenija i luksuznija od dosad izgrađenih, te ako krvlju naroda zarađen budžet to dopušta, apsolutno je važno da se rotira u većoj brzini nego Fahrina. Vjerski objekti su zato kategorija izvan svih kategorija.

Michelangelo i Gaudi zasigurno plaču nad oblacima svaki put kad se u Bosni i Hercegovini negdje stavi skela, a čudo u žutom šljemu popularno nazvano arhitekt raširi na mapi novu genijalnu zamisao, smišljenu samo s jednim ciljem - da kod onih "tamo" izazove neizdrživu pomutnju u želucu.

Tornjevi na crkvama i džamijama odavno već ne svijetle vjeru i ljubav. Oni danas u ovoj zemlji isijavaju samo materijalnu moć i bolesno natjecanje jednih naspram drugih. Jezivi primjerci vjerske arhitekture koji po svemu iskaču od zamišljenog urbanističkog plana i postojeće vizure određenog mjesta, a pogotovo od iskonskog izgleda džamije ili crkve, ovdje su našli svoje jedinstveno uporište.

U najnoviju humoresku uvučen i pokojni Papa osobno

Naši zvonici i minareti zbog svoje gorostasne bahatosti mijenjaju putanju zračnog prometa u ovom dijelu Balkana. Češu leđa anđelima. S oblacima igraju na male golove. Skromnost i poniznost kao temeljna osnova svih triju vjera samo su bajka uz koju danas ne mogu zaspati čak niti oni najnaivniji, dok promatraju svoje vjerske poglavare, igrače kapitalista i političara, koji ne žive ništa od onoga što licemjerno propovijedaju.

Fitilji na koje se u ovom buretu baruta provjereno najbolje palimo - rat i vjera, još su jednom ostvarili željeni cilj političkih elita gramzivo željnih vlasti. U najnoviju humoresku najtragičnijeg podneblja na kugli zemaljskoj, uvučen je i pokojni Papa osobno. Ni kriv, ni dužan, godinama mrtav, a o mrtvima sve najbolje, nije zaslužio da se s njegovim imenom dobacuju idioti kao Francuzi s loptom na Svjetskom prvenstvu. Pogotovo šrot jedne Bosne i Hercegovine koju je u onim najtežim vremenima podržao i priznao pred svijetom.

Da rezimiramo problem - odnekud je sinula maestralna ideja o postavljanju spomenika Papi na trgu u Sarajevu, na zadnje noge su se automatski digli unitaristički antifašisti iz tolerantne metropole, zaprijetilo se rušenjem dabome, dan-dva se zatim zdušno klalo po virtualnom prostoru Jedne i Jedine, a onda je u priču uletio sam Bog i ništa drugo, Milorad Dodik, najprovjereniji spasitelj hrvatskog bića u muci, i preuzeo na proračun banjolučke kasabe "neželjenog" Papu. A iznad glave mu njegove debilne u ekstazi pljeskali Dragan Čović i banjolučki biskup Komarica. Scenaristi meksičkih sapunica zauvijek će proklinjati svoje lijene majke što su se zadržale u Guadalajari naspram jednih tako zanimljivih Zavidovića na primjer.

I nakon 20 godina jedini argumenti svih rasprava su porušene crkve i džamije

Nije ova priča ni po čemu nova niti začuđujuća, ovdje gdje su i dvadeset godina nakon ludila još uvijek jedini argumenti svih rasprava porušene crkve i džamije, ovdje gdje obitavaju svjetleći križevi grdosije, mujezini na pojačalima koji drndaju svu noć, ispolitizirani imami u najnovijim bolidima, ovdje gdje su multietnički bosanski franjevci sasvim sinkronizirani sa stanjem uma čaršije u kojoj se Hrvati broje u troznamenkastom broju skoro, a hercegovačko svećeništvo posvađano unutar svojih redova kao rumene šiparice na velikom odmoru.

Međutim, akcija trgovanja s Papom kodnog imena "Poljska u mome srcu" zanimljiva je jer se događa u znakovitom periodu, tek malo prije izbora. Igrokaz predobro istreniranih pojedinaca opet je uspio zažariti pleksus ionako izgubljenog BiH stanovništva. Politički beskrupulozni gadljivci i njihovi podbočnici mediji nacionalističkim kostima se gađaju kao frizbijem, bacajući ih pred noge gladnih ljudi da se u nedostatku kruha izglođu od svog očaja.

Tako nikog ne iznenađuje sarajevska vjerska i međuljudska "snošljivost", svi su kao znali da bi Papa u tom i takvom šeheru doživio sudbu kletu sunećenja brončane glave, mada običnom, poštenom čovjeku bilo koje vjere nikakav papa ne predstavlja nikakvu smetnju, ali taj podatak nije toliko bitan i nije dobar za ovu priču. S druge pak strane, apsolutno nitko neće reagirati na dodičko silovanje zdravog razuma, pajdašenje s HDZ-om i oduševljenje biskupa Komarice činjenicom da će Papa na Miloradovim krilima biti donešen iz vehabijskog gnijezda u oličje velikodušne i bratske Republike Srpske.

Čak je mrtvi Papa mobilan kao u svojim najboljim danima

Na istim krilima na kojima su onih krvavih godina iz tih teritorijalnih voda izletjeli gotovo svi Hrvati sa samo dvije najlonske vrećice. Ne brine puno biskupa to što u crkvi pred kojom će niknuti Papa, on više nema koga niti krstiti niti vjenčati. Ne brine biskupa niti činjenica da su dva lika koja mu donose Papu pokrala i unesrećila njegovo stado skupa s bošnjačkim nepapoljupcima, više nego ijedna kuga ikada. A zašto bi ga i brigalo? Davno su vjerski vođe svojim razmišljanjem i radi vlastitih interesa napustili ovaj nesretni brod koji tone.

Svaki budući papa trebao bi zato znati da mu, ukoliko odluči posjetiti Bosnu i Hercegovinu - zemlju koje nema, njegov popularni bolid zvan papa-mobile neće trebati. Jer kod nas se događaju čuda, pa je čak i mrtvi Papa mobilan kao u svojim najboljim danima. Od Sarajeva do Banje Luke u samo dva dana. Oprosti nam, pape.

Str: [1] 2   Gore
Skoči na: