Forum [ Radio Sarajevo ]

Napredna pretraga
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
03.09.2010; 10:16:30
Novosti: Za sve one koji nas posjećuju putem mobilnih telefona: WAP verzija Foruma Radio Sarajeva je:
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun.
 Str: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 31   Dolje
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. Alati teme  
Čitanje 11.03.2010; 05:35:54 #105
kimberli

Odg: Ganić - šta se krije iza nedavnih događaja

sve si ti to lijepo nakitio noske, no to o cemu ti govoris je ipak neki drugi film.  film o kojem sustinu napisa onaj out of time covjek gore; film kako i zasto je se legitimna borba za samostalnost pretvorila u OVO, i nije taj film sniman bez ejupa, pa niko ovdje nije lud...  a out of time covjek spomenu i pobjedu srbije, i to je ono o cemu se prica, a ne neko zbijanje iza ganica, kojeg jebenog ganica bolan?  i ako se ne mozes zbiti iza istine -- koji bolan ratni zlocin nad vojskom koja te gadjala to jutro? ko sta naredio?  kome? -- onda neka bude kako kazes, nek budemo srbija, mozda je to i bolje nego ovo sada.  mozda tako i treba kad nam se haman pa 20 godina ne zna ko je poceo rat, ni ko je pobijedio, ni zasto smo ratovali, ni ko se sa kime lizao po koalicijama i krcmio drzavu za sopstvenu guzicu i za svoju halku...  nek nam srbija za sve bude kadija, nek nas tuzi i nek nam sudi i za sta ne treba i za korov koji sami nismo okopali, mozda bolje nismo ni zasluzili kad smo sve ovo pustili da nam se desi, a vidim da smo se na sve to navikli.

i najvaznije iz tvog posta -- ne brini nista, dobice batko 5 godina, manje no da je orobio trafiku u mom i tvom teksasu.  i TO je ono sto govorim, o konstantnom i sistematskom ponizavanju -- ne ganica ni ikakve halke alijine -- vec mene i tebe noske od strane te srbije, koja gura svoje i izgurace zahvaljujuci nasem balinluku.  ti si odrastao u ratu, ja sam imala bliske susrete trece vrste sa tim batkom po grbavici, ovu 4 godine drzalo u opsadi, ovoga u enklavi, onoga u logoru, ovom trecem ko djetetu pusku u ruke turilo i u rov oceralo, svima nam kuce otelo, protjeralo, familiju poklalo, pamet razvuklo... da bismo sad eto dozivjeli da nam biljana plavsic serbez sece banjalukom u bundi, da moramo pitati mileta smijemo li proslaviti dan nezavisnosti, da nam zastava limenka motornog ulja a ustav fasisticki, da se ne smijemo vratiti kuci doli u hotel, da gledamo srbijance kako slobodno putuju jer im je to "kazna" kojom ih je EU klepila po usima zbogradi zbijanja redova iza njihovih ratnih zlocinaca, da se po ko zna koji put moramo dunjaluku pravdati da nismo "mi" poceli rat nikakvim pokoljem neke JNA nejaci u nekoj jebenoj koloni na teritoriji srbije (a to pise na optuznici koju je okacio lisac), i da moramo dokazivati da nismo isti fasisti ko oni i da nije bilo "ko puca - svi pucaju". 

i samo o tome se ovdje radi, a ne o nasem balinluku u kojem smo ostavili izetbegovica dinastiju da nam kroji banana-drzavu, ne o hulji i lopovu ejupu, a bome ni o milosevicu koji mora da je dobar covjek jer nikad nije prevario miru.  e pa opet kazem, tako je, neka je, sve ovo su krivi ilija i ejup licno sto poceli rat pucajuci na JNA nevinu vojsku, sad kad im svima srbija -- a ko drugi? -- pravedno presudi bice nam svima lakse i sve ce se dovesti u red...  a ti pazi kako vozis kad odes u sarajevo na odmor, za prekoracenje brzine ces dobiti vise robije no batko i bilja skupa. 

U subotu kasno naveče ili, možda, u nedjelju rano ujutro, ne sjećam se tačno, Kimberley i ja, nakon cjelovečernje “lude zabave za dvoje” prije nego što odemo na spavanje spremamo rusvaj koji smo po stanu napravili.Ona sklanja rekvizite i kostime sa poda i kauča, a ja gasim muziku i “romantično osvjetljenje”.
Čitanje 11.03.2010; 09:36:45 #106
Mo_Sacirbey

Ама не дајем ти ја рецепт, кажем ти како Срби као политички народ функционирају, кад их не перципираш као стереотипну хомогену руљу.

И поента није да треба опрати руке од Ејупа, него да треба бити у стању повући црту између ЈЕДНОГ коња, кривог или невиног свеједно, и државе.

Уосталом, ето вас труст мозгова Радио Сарајева, промовишите ме у четничког војводу, ако мислите да имате рашта.

Kako Bošnjaci funkcioniraju? Funkcioniraju li uopšte?

Reci to srbijanskom pravosuđu. Pa hapsi ga što je država, ne što je konj.

Ne, ne, promovisaćemo te u FGR   

Бошњаци функционирају као Срби ометени у политичком развоју, али пошто политички развој није ствар генетике него хисторије, имат ће прилику да профункционирају равноправно или чак супериорно - све је то тренинг. Дакле, функционирају.

А ако тебе импресионира она цедуља, и ако мислиш да је сва ова игранка велика побједа Највеће Србије, од воље ти било - ја то не видим тако, можда су ме обузели џини, шта знам. Ја видим само фарсу смишљену да моје балије насједну, и моје балије како се редом примају ко шокци на причести.

Шаман је све сажео и реко, ја вам то све на параћесике цртах ево данима, опет нико ништа не конта, опет се продаје нека псеудодржавна патетика, одлично. Узмите пакет палома и плачите за народом, државом и Ејупом, можда сам ја факат ментално ретардирани завидник који од дупета бивше требе Бобе Бјелогрлића не види државни интерес. А можда сте ипак сигурно ви та фина грацка раја која већ годинама уредно пуши фору на основу које то дупе јесте једини државни интерес. Шта знаш.

Srbija i Republika Srpska su ujedinjene oko uhićenja dr. Ganića. S druge strane, mi imamo lidere političkih stranaka koje događaje u Dobrovoljačkoj nazivaju "zločinom," iako je haški Tribunal odbacio takvu karakterizaciju. Zbog takvih stavova, mi smo od rata u političkoj i pravnoj defenzivi i mogu sigurno reći da smo u vrijeme kada je Sarajevo bilo opkoljeno imali jaču državu nego sada. Pa zašto Srbija nije podigla nijednu optužnicu protiv bilo koje osobe iz Hrvatske? Jedini razlog je njihova spoznaja da bi Hrvatska odmah uzvratila istom mjerom. Mi se možemo sporiti oko raznih političkih tema, ali oko otpora nastavku Miloševićeve i Karadžićeve politike iz Srbije i Republike Srpske moramo biti ujedinjeni inače će Bosna i Hercegovina sve više slabiti.
Čitanje 11.03.2010; 10:00:55 #107
_BosanaC

Ovdje jos upitno ispade i da je Srbija pobjedila u zadnjem ratu  Roll Eyes Ja sam mislio da to vise nije nikakvo pitanje, da je to susta (i tuzna) realnost.

S tim sto se ovaj put kapitulacija pred istom fakturise svima osim onima koji su je potpisali i koji su joj kumovali, koji su prodavali jedan dio drzave za drugi, sprecavali unistenje stranke koja je kumovala svim pokoljima i samom genocidu, sikirali se oko amidzincinog sela da i ono potpadne u onih 51% bez ikakvog razmisljanja sta ce s onih ostalih 49, itd...

Ganic je meni nakon sve ove price postao i simpatican. Jbg, lik se igrao vatrom, pa cim je vidio da nije islo u pravcu u kojem je on zelio da ide, ko nesto se on povuk'o, pa k'o proslo je i 15 godina, k'o nema on nista s tim... Ima, ima... Nek' vidi kako je kad mu dzelat sudi... Sto Noske rece, dovoljno su mene jebavali po terminalima raznoraznim (a niko eto u drzavi ne zna ni otkud mu diplomatski pasos, iako ga, eto, ima).

Jos sam na "Titovim stazama revolucije" ucio da istoriju pisu pobjednici. I ovu nasu pise pobjednik, koliko god se mi otimali i trsili da pobjednik nije pobjednik, i da nije onako kako jeste.
Čitanje 11.03.2010; 10:57:37 #108
Saian

... vidjeli ste "svoje", vidjeli ste bericet, rucali za bajram zlatnim kasikama, neka bude sad sto god nije, mimo mene, samo neka mi familiju ne ubijaju i ne gone, a i ako ih ocera ko reci cu im...

Nosferatu reche ti svasta, a opet nista, meni ovo upade u ochi, koji je ovo kua?

a evo citam Mo kazhe da si ko nesto sazheo 

Batko, Batka ako osude kod nas, dobice u Vishegradu il' Fochi a koliko ce dobit ionako nije vazhno, jer ce ga neki chetnik cuvar pustit iz zatvora, a sve pitajuci se kako ce heroj trunut u zatvoru, najbolje bi bilo da ga u Spaniji zatvore, ko kod nas ostaje u zatvoru, a ko izlazi odluchuju chuvari

"Goth Juice... The most powerful hairspray known to man. Made from the tears of Robert Smith. "
Čitanje 11.03.2010; 11:25:30 #109
_BosanaC

Citat:
Damir Arnaut iz Londona
"Srbija dostavila sudu novinske članke o 'Dobrovoljačkoj'"

Prema riječima Damira Arnauta, savjetnika za ustavna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, koji se trenutno nalazi u Londonu, Srbija je Sudu dostavila ukupno 12 stranica materijala o slučaju "Dobrovoljačka", te da se na dvije stranice nalaze navodi o potencijalnim dokazima, a ostalo su novinski članci o dešavanjima iz 1992. godine koji se ne mogu koristiti na sudu.

Damir Arnaut (Foto: CIN)
"Sigurni smo da Srbija nema dokaze koji će potkrijepiti slučaj, a posebno kada se to uporedi sa dokazima koje je imao Haški tribunal kada je razmatrao ovaj slučaj", rekao je Arnaut za Sarajevo-x.com.

Član pravnog tima koji brani Ejupa Ganića, bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH rekao je za naš portal da je završen sastanak Silajdžića i bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna.

"Najviše se su fokusirali na kršenja Bečke konvencije o konzularnim odnosima u slučaju Ganića", rekao je Arnaut.

On je istakao da je Ashdown izrazio zabrinutost činjenicom da je posvetio jako puno vremena tokom svog mandata u BiH izgradnji vladavine prava i da Velika Britanija ovim tretmanom Ganića šalje lošu poruku u smislu upravo tih napora na kojima je mukotrpno rađeno u našoj zemlji nakon rata.

Ashdown je potvrdio da će uputiti poslaničko pitanje u Gornjem domu britanskog Parlamenta da li je Ganić od strane engleskih vlasti obaviješten da ima pravo na konzularnu zaštitu u skladu sa članom 361 b koji nalaže vlastima neke zemlje da stranog državljanina obavijeste o njegovom pravu po Bečkoj konvenciji da vidi i komunicira sa konzularnim predstavnicima svoje zemlje.

U toku je sastanak Harisa Silajdžića i Davida Milibanda, ministra vanjskih poslova Velike Britanije.
(Sarajevo-x.com)
Čitanje 11.03.2010; 12:48:59 #110
Mo_Sacirbey

Шејла Шехабовић, Тузланка (уломак, 'е-новине'). Некако ми лакше кад видим да није само мој пенис за Ејупом болан, него има још људи који све то скупа капирају:

Ne idu mi suze na oči što (velikoj, imaginarnoj) Srbiji ovo nekoliko dana naprasno naraste ćuna  jer se dočepa (pa makar i na neviđeno, u Engleskoj), Ejupa Ganića. Ne mogu da se ganem kad gledam Sarajlije na protestima. Umalo da pomislim da i nisam neka braniteljica Bosne i bosanska patriotkinja – da nemam certifikat od na početku opisane četničke balavurdije, zapitala bih se o svom pravnom statusu. U moju odbranu imam da kažem sljedeće: iako smatram i priznajem da je Srbija posljednja zemlja na svijetu koja ima pravo ikome na svijetu i za kakav zločin suditi, a pogotovo onima u drugoj državi na čijoj teritoriji je sama počinila najgnusnije zločine, ja pamtim i znam da je Ejup Ganić učestvovao u stvaranju države Bosne i Hercegovine kakva je danas – a takva je da njenim kurcem čak i jadna Srbija može gloginje mlatiti. Stranka Ejupa Ganića branila je Bosnu tako da, što rekao rahmetli Alija, do podne brani zemlju ravnopravnih naroda i građana, a od podne samo njen jedan narod i to na način da istome utucava u glavu da otpor ima veze samo sa pukim preživljavanjem i da je duhovno i tjelesno razveden od slobode. Tako je sjebana zemlja Bosna, a bošnjački narod, što jest jest, preživio. I može tako dovijeka da preživljava, nije ni prvi ni zadnji. I nikad od toga sreće ni hajra neće vidjeti, kao što nijedan narod koji preživljava nikad neće početi da živi. Ejup Ganić je, makar nakratko, učestvovao u stvaranju takvog naroda u takvoj zemlji. Taj odrvenjeli i debelokožni narod nije u Sarajevu nosio transparente niti organizirao proteste zbog kidnapovanog beogradskog sužnja Ilije Jurišića, kolateralne štete koje se ne sjeća ni jedna nacija i nijedna država, za kojim plače samo jedan mali grad, što ionako nema veze, jer tuzlanske komunjare nisu dostojne da brane majčicu Bosnu i predstavljaju njezin temeljni narod. Ima njega ko da predstavlja. I ko da mu presuđuje. 

Srbija i Republika Srpska su ujedinjene oko uhićenja dr. Ganića. S druge strane, mi imamo lidere političkih stranaka koje događaje u Dobrovoljačkoj nazivaju "zločinom," iako je haški Tribunal odbacio takvu karakterizaciju. Zbog takvih stavova, mi smo od rata u političkoj i pravnoj defenzivi i mogu sigurno reći da smo u vrijeme kada je Sarajevo bilo opkoljeno imali jaču državu nego sada. Pa zašto Srbija nije podigla nijednu optužnicu protiv bilo koje osobe iz Hrvatske? Jedini razlog je njihova spoznaja da bi Hrvatska odmah uzvratila istom mjerom. Mi se možemo sporiti oko raznih političkih tema, ali oko otpora nastavku Miloševićeve i Karadžićeve politike iz Srbije i Republike Srpske moramo biti ujedinjeni inače će Bosna i Hercegovina sve više slabiti.
Čitanje 11.03.2010; 12:54:28 #111
Dirty Harry

Evo ga i pustilo iz zatvora ...

Citat:
Ejup Ganić pušten da se brani sa slobode

Sud u Londonu odlučio je da se bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić brani sa slobode, potvrđeno je za Sarajevo-x.com.

Prema riječima njegove kćerke Emine Ganić, sudija je odlučio da bivši član ratnog Predsjedništva BiH bude pušten na slobodu uz kauciju koja je ranije određena, a koju je obezbjedila Sanela Jenkins.

Sudija koji vodi slučaj na suđenju je rekao da je prethodno ročište prekinuo kako bi Srbiji dao priliku da dostavi dokaze koji bi opravdali hapšenje Ganića.

Nakon što Tužilaštvo Srbije nije uspjelo dostaviti nikakve relevantne dokaze sud je odlučio da nema nikakvih razloga da Ganić bude idalje pritvoren.

On će morati boraviti na londonskoj adresi.
Čitanje 11.03.2010; 12:58:35 #112
Mo_Sacirbey

Ма ја, не ради држава ништа. А Прецједник Прецједништва државе је у Лондон отрчо јер му је усфалило кравата из Херодса и чаја цејлонског. 

Čitanje 11.03.2010; 13:27:28 #113
_BosanaC

Koliko ono predase za Jurisica? 

Citat:
U ambasadi Velike Britanije
Predstavnici SDA Tathamu predali 30.000 potpisa

Predsjednik Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije Salmir Kaplan i generalni sekretar SDA Amir Zukić uručili su danas britanskom ambasadoru u BiH Michaelu Tathamu peticiju "Sloboda za dr. Ganića", koju je u protekla dva dana, u organizaciji Asocijacije mladih SDA, potpisalo više od 30.000 građana BiH.

Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Nakon uručenja peticije, Zukić je za Sarajevo-x.com rekao da je peticiju potpisalo "samo" 30.000 građana, jer je prikupljanje potpisa trajalo jedan dan zbog ročišta u Londonu.

"Ambasadoru Tathamu smo rekli da bi prikupili i milion potpisa da je peticija trajala pet dana, jer je interes građana bio veliki, ali smo peticiju predali u 12 sati, kada počinje ročište prof. Ganiću te smo ovom peticijom htjeli da glas bh. javnosti dopre do britanskih vlasti" izjavio je Zukić za naš portal.

Zukić je naveo da je ambasador Tatham iznio stav da hapšenje prof. Ganića nije mišljenje britanske vlade, nego stav britanskog pravosuđa, koje je nezavisno, odnosno da u ovom slučaju nije u pitanju nikakva politika Velike Britanije.

On je rekao da je ambasadoru prenijeto mišljenje čelništva stranke da je Ganić nevin i da će to biti dokazano i na sudu.

Zukić je kazao da će nove akcije zavisiti od razvoja situacije koja će biti pomno praćena i da će se nove mjere preduzimati u zavisnosti od potrebe.
(Sarajevo-x.com)
Čitanje 11.03.2010; 15:39:52 #114
Tutiki

Hah... valjda je bio koji glas preko glupih online peticija...

Čitanje 12.03.2010; 18:28:50 #115
kimberli

da se ne cimamo vise, iz danasnjih dana...  i neka te Mo 

Zločin i kazna:
Slučaj Dobrovoljačka ulica
Ganićev zločin otpora

Petnaest godina po završetku bosanskog rata i deset godina nakon zbacivanja Miloševića, Srbija još uvijek progoni Bosance koji su se odlučili oduprijeti genocidu i agresiji 1990-ih. Takvo ponašanje je u skladu s nevoljnošću Parlamenta Srbije da prizna da je masakr u Srebrenici bio akt genocida, uprkos činjenici da je on tako definiran od strane dva različita međunarodna suda
Marko Atilla Hoare

Zamislite da je petnaest godina nakon svršetka Drugog svjetskog rata Vlada Japana zahtije vala da Henry A. Wallace, ratni potpredsjednik SAD-a, bude izručen Japanu kako bi mu se sudilo za pogibije japanskih vojnika tokom bitke za Pearl Harbor. Zamislite da je Njemačka vlada nakon rata od Izraela zatražila izručenje preživjelih iz ustanka u varšavskom getu kako bi im se sudilo za pogibiju njemačkih vojnika u tom ustanku.

U prošli ponedjeljak je Ejup Ganić, bivši bosanski de facto potpredsjednik tokom rata 1992. - 1995., uhapšen u Londonu i to na zahtjev Vlade Srbije koja traži njegovo izručenje kako bi mu se u Srbiji sudilo za ubistvo vojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Sarajevu 3. maja 1992. Ovaj incident ukazuje da je Srbija još uvijek daleko od kajanja za agresiju na Bosnu 90-ih. Upravo suprotno od toga, hapšenjem Ganića Srbija nastavlja ovu agresiju pokušavajući da progoni Bosance, koji su krivi samo zbog pokušaja da odbrane svoju državu.

Otvoreni rat protiv BiH Događaj zbog kojeg se iz Beograda zahtjeva Ganićeva ekstradicija dogodio se u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. U ovo vrijeme, JNA snage u Sarajevu i Bosni su u cjelini bile de jure i de facto vojne snage susjedne države, samoproglašene "Savezne Republike Jugoslavije" (tj. Srbije i Crne Gore), koja je tada bila uključena u otvoreni rat protiv Bosne i Hercegovine, koji je uključivao sistematsko masakriranje i protjerivanje nesrba s teritorija koje je okupirala.

U principu, JNA je trebala biti ujedinjena armija svih jugoslavenskih republika i naroda. Međutim, zahvaljujući srpskoj prezastupljenosti u njenoj vrhovnoj komandi i oficirskom kadru, od 1990-ih, JNA se transformira u ekskluzivno srpsku (i tehnički crnogorsku) armiju.

Jugoslavenski ministar narodne odbrane i vrhovni oficir JNA Veljko Kadijević se 27. juna 1990. s Borisavom Jovićem, srpskim predstavnikom u Federalnom predsjedništvu Jugoslavije i Miloševićevom desnom rukom, dogovorio da se Slovenija i smanjena Hrvatska "nasilno izguraju" iz Jugoslavije. Tako bi se razbila zajednička država i realno stvorila Velika Srbija. JNA je, prema tome, dosljedno transformirana u srpsku vojsku.

Tokom rata u Hrvatskoj 1991. - 1992., JNA se borila protiv Hrvatske. Bombardirala je hrvatske gradove i ubijala i protjerivala hrvatske civile predajući teritorije srpskim pobunjenicima u Hrvatskoj - sve bez bilo kakve naredbe svoga ustavnog komandanta, Jugoslavenskog federalnog predsjedništva ili Vlade Ante Markovića. JNA je jednostavno ignorirala naređenja koja joj je davao jugoslavenski predsjednik Stjepan Mesić. Čak je i formalni izgovor da je JNA još uvijek "jugoslavenska" odbačen 3. oktobra 1991., kada su srpski i crnogorski članovi Predsjedništva Jugoslavije izveli puč, prisvajajući sebi pravo da komanduju nad JNA. Ovo je predstavljalo nasilje nad pravima Bosne i Hercegovine koja je još uvijek bila dio Jugoslavije. Od tada je JNA na bosanskoj teritoriji bila srpska i crnogorska okupaciona armija.

Bosansko predsjedništvo i Vlada Alije Izetbegovića ostali su neutralni tokom rata u Hrvatskoj. Popuštali su kako bi izbjegli provociranje JNA na bosanskoj teritoriji i zadržali s njom dobre odnose. Izetbegović, kao i njegov kolega, član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, zajedno s drugim vodećim muslimanskim političarima, naivno su vjerovali da se rat može izbjeći i da JNA neće podržati srpske ekstremiste. Ovo je bila greška monumentalnih razmjera. Slijedeći duge i pažljive pripreme, na početku aprila 1992. - prije nego što je nezavisnost Bosne i Hercegovine bila priznata od strane međunarodne zajednice - JNA, pod kontrolom službene Srbije, pokreće totalni vojni napad na Bosnu i Hercegovinu. Postepeno će srpski nacionalisti pod Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem preuzeti komandu nad formalno nezavisnom armijom bosanskih Srba (Vojska Republike Srpske). Ipak, sve do 19. maja 1992., sve su snage bosanskih Srba bile ili dio JNA ili pod njenom komandom.

Sistematska zlostavljanja Međunarodni sud pravde (ICJ) je u svojoj presudi u slučaju bosanske tužbe protiv Srbije za genocid presudio da je "utvrđeno ogromnim brojem dokaza da su masovna ubistva u određenim područjima i zatvoreničkim logorima širom teritorije Bosne i Hercegovine bila izvršena tokom sukoba" i "da su u ogromnom broju slučajeva žrtve bili pripadnici zaštićene grupe (Muslimana), što sugerira da su mogli biti mete sistematskog ubijanja". Nadalje, "utvrđeno je u potpunosti konkluzivnim dokazima da su pripadnici zaštićene grupe bili žrtve sistematskog zlostavljanja, premlaćivanja, silovanja i mučenja, koji su uzrokovali teške tjelesne i mentalne povrede, tokom sukoba i, posebno, u zatvoreničkim logorima". Ovaj je proces započeo dok su sve snage bosanskih Srba još uvijek bile pod komandom Srbije i JNA, čija je vodeća uloga u zločinima jasno dokumentirana.

Izetbegović i Ganić su svakako bili krivi kada je u pitanju JNA - krivi jer su propustili da svoju državu pripreme za otpor protiv agresije i zbog toga jer nisu ništa preduzeli kada je ta agresija već počela.
Već tokom 1990., tokom priprema za napad na Bosnu, JNA je započela s razoružavanjem bosanske Teritorijalne odbrane, ali je naišla na otpor onih njenih dijelova koji su odbili predati oružje. Nakon što su Izetbegović i Ganić nakon bosanskih izbora u jesen 1990. došli na vlast, Predsjedništvo BiH je zapravo naredilo Teritorijalnoj odbrani da preda oružje JNA. Izetbegović i Ganić će nastaviti s ustezanjem od otpora JNA, čak i dugo nakon što je agresija počela. Kada su srpske paravojne formacije pod komandom Željka Ražnatovića Arkana napale bosanski grad Bijeljinu 1. aprila 1992., Izetbegović je odobrio okupaciju grada od strane JNA, vjerujući da će to obuzdati srpske ekstremiste. Nedjeljama nakon što su JNA i srpske paravojske započele s osvajanjem bosanskih gradova i ubijanjem i protjerivanjem njihovih nesrpskih stanovnika (Bijeljina 1. - 3. aprila, Kupres 8. aprila, Zvornik 8. - 10. aprila i tako dalje), Izetbegović je sprečavao bosanske zapovjednike da uzvrate udarac JNA.

Na dan 26. aprila, Izetbegović je s beogradskim režimom potpisao sporazum prema kojem se JNA dozvoljava da se povuče iz Bosne zajedno sa svojim oružjem i onim koje je konfiscirala od Teritorijalne odbrane. Ovo je s Izetbegovićeve strane bio nedvojbeni čin izdaje, budući da je bosansko konfiscirano naoružanje predao armiji susjedne države, koja je trenutno bila umiješana u napad i pokoravanje njegove zemlje.

Međutim, to nije smekšalo JNA, čije operacije protiv Bosne nisu okončane; početkom maja, snage JNA koje su se povukle iz Hrvatske korištene su u pokoravanju bosanskih gradova Dervente i Doboja.

Sarajevo je postalo metom sveobuhvatne ofanzive 2. maja od strane generala pukovnika Milutina Kukanjca, komandanta Druge vojne oblasti JNA s centrom u Sarajevu. Napadajući snagama gradskog garnizona pokušao je uspostaviti kontrolu nad zgradom Predsjedništva BiH dok su dodatne snage JNA napadale grad izvana. Sarajevska pošta, telefonska centrala i druge javne zgrade bile su bombardirane. Istog dana je Izetbegović, koji se vraćao s mirovnih pregovora u Lisabonu, uhapšen od strane JNA na sarajevskom aerodromu. Ovaj potez je značio usklađeni napad na organe demokratski izabrane bosanske vlasti. Ipak, JNA ofanziva protiv Sarajeva doživjela je slom otporom snaga Teritorijalne odbrane BiH, a Kukanjčev štab je okružen. Bila je to možda najveća bosanska vojna pobjeda do tada, umnogome protraćena od strane Izetbegovića. Tog 3. maja Izetbegović je uspio dogovoriti svoje oslobađanje iz zarobljeništva JNA u zamjenu da bosanske oružane snage dopuste Kukanjcu da napusti Sarajevo. Međutim, ubrzo nakon toga, Kukanjac je zahtijevao da cijelom garnizonu JNA bude dozvoljeno da napusti Sarajevo, kao cijena Izetbegovićevog oslobađanja. Revidirani dogovor nije bio odobren od strane Ganića i bosanskih vojnih komandanata u Sarajevu. Podržao ga je general UN snaga u Sarajevu Lewis MacKenzie, nakon toga plaćeni lobist SerbNeta, srpske nacionalističke lobističke grupe u SAD-u. Kada je Izetbegović bio siguran u bosanskim rukama, bosanske snage su otvorile vatru na konvoj JNA u dobrovoljačkoj ulici, uspjevši ubiti i zarobiti mnogo JNA vojnika.

Lažna dilema
Postoje neke nejasnoće da li je napad na kolonu JNA preduzet spontano od strane bosanskih vojnika na terenu (kako tvrdi Jovan Divjak, zamjenik komandanta TO-a) ili je naređen od strane vrhovnih bosanskih komandanata, pa čak i samog Ganića, koji je mijenjao Izetbegovića na čelu Predsjedništva i bio vrlo kritičan prema dogovoru s Kukanjcem. Međutim, da je napad na kolonu JNA bio ratni zločin, ne bi se mogla napraviti razlika: Ganić i drugi članovi bosanskog ratnog Predsjedništva - uključujući samog Izetbegovića - kao vrhovnog komandanta bosanskih oružanih snaga, bili bi automatski odgovorni. Ali, napad nije bio ratni zločin: bio je to napad na legitimnu vojnu metu. Bosanski branioci se, maksimalno, mogu teretiti za kršenje sporazuma o prekidu vatre, koji je od njih iznuđen prisilom. Iznudio ga je neprijatelj koji ih je napao, da bi se potom, poražen, nastojao spasiti kidnapirajući njihovog demokratski izabranog predsjednika, držeći ga kao taoca.

Istinska krivica bosanskog vodstva u proljeće 1992. (u ovom i u druga dva slučaja) ne leži u činjenici da su njene trupe napadale i ubijale vojnike armije druge države koja je napadala Bosnu. Njena krivica leži u činjenici da se to nije radilo češće. Tamo gdje su bosanski branioci pripremili otpor i uzvratili napadima JNA, ponekad su uspijevali zaštititi svoj narod od ubijanja i masakriranja. Tako je bilo u Tuzli kada su 15. maja gradski branioci uspješno uništili gradski JNA garnizon, čime je gradska populacija bila pošteđena masakra, mučenja i silovanja koje su doživjeli stanovnici drugih istočnobosanskih gradova. Bilo je to najprije u Srebrenici, gdje su se lokalni branioci oduprli i spasili svoj grad uništenja za naredne tri godine, iako će, na kraju, platiti vrlo tešku cijenu za svoj otpor.

Jugoslavenskoj narodnoj armiji bi vjerovatno bilo dopušteno da se mirno povuče iz Sarajeva i Tuzle da je bila voljna vratiti oružje koje je konfiscirala od strane bosanske Teritorijalne odbrane.

Ipak, beogradska strategija - sprovođena preko JNA - bila je da razoruža bosanske branitelje i ostavi ih nenaoružane, naoružavajući pri tome do zuba snage bosanskih Srba kako bi im omogućila da sprovedu svoje genocidne planove protiv bespomoćnog neprijatelja. U principu, JNA je bila kolektivna armija svih jugoslavenskih republika i, prema tome, i njeno je oružje bilo kolektivno vlasništvo; tvrdnja Srbije i Crne Gore (Savezne Republike Jugoslavije) da je jedini pravni nasljednik Jugoslaviji nikada nije prihvaćena od strane UN-a i međunarodne zajednice. Mogućnost bosanskih branitelja da brane svoju civilnu populaciju od srpskih genocidnih napada ovisio je u velikoj mjeri od mogućnosti da preotmu svoje oružje od JNA. Njihovi napadi na JNA u Sarajevu i Tuzli bili su stvar života ili smrti.

Progon Bosanaca Hapšenjem Ejupa Ganića i pokušajem da ga se izruči Srbiji, Beograd progoni bivšeg člana demokratski izabranog Predsjedništva države koju je 1992. napao, i to zbog "zločina" otpora tom napadu.

Prošlog septembra je Ilija Jurišić, jedan od bosanskih vojnih komandanata, koji je rukovodio napadom na JNA u Tuzli 15. maja 1992., osuđen od strane beogradskog suda na 12 godina zatvora zbog svoje uloge u napadu. Petnaest godina po svršetku bosanskog rata i deset godina nakon zbacivanja Miloševića, Srbija još uvijek progoni Bosance koji su se odlučili oduprijeti genocidu i agresiji 1990-ih. Takvo ponašanje je u skladu s nevoljnošću Parlamenta Srbije da prizna da je masakr u Srebrenici bio akt genocida, uprkos činjenici da je on tako definiran od strane dva različita međunarodna suda.

Britanija mora smjesta osloboditi Ejupa Ganića. Britanija i druge članice EU moraju biti kategorične da se takvo ponašanje srpske strane više neće tolerirati; da sve dok Beograd nastavlja svoj progon Ganića, Jurišića i drugih političara i vojnika bosanskog rata za nezavisnost, neće imati mjesto u EU, ili u demokratskoj Evropi.

(Tekst je izvorno objavljen na autorovom blogu
Da bi imali mogućnost pregleda linka, molimo Vas da se registrujete ili prijavite ukoliko već imate Korisnički račun. autor je suradnik Dana i predavač na Univerzitetu Kingston u Londonu)

« Zadnja izmjena: 12.03.2010; 18:34:48 kimberli »

U subotu kasno naveče ili, možda, u nedjelju rano ujutro, ne sjećam se tačno, Kimberley i ja, nakon cjelovečernje “lude zabave za dvoje” prije nego što odemo na spavanje spremamo rusvaj koji smo po stanu napravili.Ona sklanja rekvizite i kostime sa poda i kauča, a ja gasim muziku i “romantično osvjetljenje”.
Čitanje 13.03.2010; 14:58:09 #116
rikardoreis

na stranu laž i mimikrija srbije, zaboli me k. za ganića i ostalu visoku bratiju, koja
SDA-izacijom armije bih povremeno puštala likovima, psima rata, lakim na obaraču, da nekažnjeno opucaju po grabovicama, kazanima i ostalim znanim i neznanim mjestima, čime baciše mrlju na onaj moj jebeni naivni ideal armije bih iz 92, tako da mi to danas svaka ustaška i četnička žgadija komotno može nabit na nos po principu "eto, svi smo isti"

pa da se od smeha zacenim
ko Bog, kada je tajno
skov'o
od svojih strasti ljude.
Čitanje 13.03.2010; 20:32:53 #117
ManGodMonster

Selamun alejk i dobar vece, postovani

Izvinite sto se nisam prvo tuspasio, kao novi kolac, vec sam, 'vaki frisak, namah uletio medju raju, nadajuci se da mozda napisem nesto pametno. Naravno, tu vazda postoji ona domaca dilema, koja kaze: "Hajd' napisi sta pametno u ovoj zemlji, a ne ispadni preteciozan?" Hajd' napisi da je Alija Delimustafic isti kurac, k'o sto je i Fahro, a da te ovdasnja, sto lijeva, sto desna misleca nomenklatura, ne pogleda poprijeko, i ne prokomentarise to rijecima:" Nidje veze!". Evo ja to upravo napisah, pa neka je sto stapova po mojoj rutavoj guzici. Jerbo, toliko je zuci proliveno ovijeh dana u nasem tisku oko porodicne drame tj. slucaja "Gradajina Ejuuupa Ganica", da znamo, maltene, koji broj cipela nosi, a mene opet zaboli cuna, mashallah, zbog takvi pojedinosti, koji se serviraju ovdasnjem bosnjackom stadu, koje bleji oko Ejupa, praznije stomaka.
I ne mogu da se otmem utisku, da to bosnjacko stado (uz ponekog prihavtljivog Srbina i Hrvata), od najstarijeg rasplodnog bekana pa sve do jucerasnjeg janjeta, bleji raznovrsnim repertuarom kuknjave, od zavjera, islamofobije, velikosrpske agresije pa sve do tadicevsko/milosevicevskog ataka ne one "gradjanske vrijednosti" koje su se branile u maju 1992. godine! Jebo te, mozes misliti kol'ko je sati kad Pecanin i F.Alispahic, u glas, odaju pocast Reisu zbog povlacenja iz Fondacije Tonija Bleira!? Ovaj potonji ga u svojoj opskurnoj novini, ciji dizajin nadmasuje i "Lovacki list", proglasi i, citiram, "Babom naseg vakta"!
Histerisu svi na sve strane, pa i na ovome forumu, kako nije isto kada Tuta ubija Bosnjake, niti se to moze porediti sa Alispagom kad ubija hrvatske civile, jerbo ovaj zadnji, pripadnik A BiH, je, izmedju svaga osatalog, branio i antifasisticke ideale!? Ajme, brate dragi, Ganic nije isto sto i Biljana Plavsic, moze se i to procitati, iako su u Dobrovoljackoj ubijani nenaoruzani pripadnici saniteta JNA! Nenaoruzeni JNA sanitetlija iz Obrenovca nije isto k'o nenaoruzani bosnjacki civil iz Brckog?
Sta reci, neg'-bosnjacka posla, vazda je neko drugi kriv, vazda smo MI zrtva, iako je optuznicu protiv svih onih iz Dobrovoljacke, na celu sa Ganicem, svojerucno napisao, i stavio amin, bivsa seosaka lola iz okolice "herojskog" Olova, kasnije pozornik u stanici milicije Stari Grad, pa nedugo za tim-prvi "demokratski" izabran ministar MUP-A RBiH, Alija Delimustafic!
Cojek ispostavio fakturu bosnjackoj politickoj eliti, iz deset najtezi godina, radi zbog razbijanja njegovog privatnog imperija znakovitog imena-Cenex! B.t.w veci je problem, u cijeloj ovoj farsi, licni odnos na relaciji Alispahic-Ganic, nego sve sto se do sada napisalo na temu izrucenja! 

Zivili Vi meni...
« Zadnja izmjena: 14.03.2010; 12:55:03 ManGodMonster »

Vješto balansiram na šlep-štangi!
Čitanje 14.03.2010; 01:53:19 #118
kimberli

na stranu laž i mimikrija srbije, zaboli me k. za ganića i ostalu visoku bratiju, koja
SDA-izacijom armije bih povremeno puštala likovima, psima rata, lakim na obaraču, da nekažnjeno opucaju po grabovicama, kazanima i ostalim znanim i neznanim mjestima, čime baciše mrlju na onaj moj jebeni naivni ideal armije bih iz 92, tako da mi to danas svaka ustaška i četnička žgadija komotno može nabit na nos po principu "eto, svi smo isti"

riki, sve to stoji.  ali ne radi se sada o tome, i manikir sam sjebala tipkajuci ovdje uludo jednu te istu pricu. 

i sve vise mislim da je razlika u perspektivi, da ljudi u beha ovo vide iz jednog (vrlo ogranicenog, dodacu) ugla a ljudi koji zive u inostranstvu iz drugog.  jer poenta je da ja otvorim americke, engleske, njemacke, svedske novine... i u njima mjesto batka - ganic.  u njima mjesto karadzicevog sudjenja - ganic.  i sta je i ko je ganic je nebitno u tom propagandom ratu vodjenom iz BG, u kojem se konstruise sta je babi milo, sve u (slucajno, naravno) kriticnim momentima za srbiju i njenu vanjsku politiku.  ako je ganic zlocinac, sto ga ne uhapsise prije?  ova 'optuznica' sjedi godinama, znaju svi da je presmijesna (eno pise da je zlocin pocinjen na teritoriju srbije), a on je putovao i ranije.  sta li se boze cekalo do sada?  mozes ti sada meni reci da je to nebitno, da je ganic supak i gnjida od covjeka, ali jebi me -- nije licno on poceo rat napadom na goloruku JNA nejac u dobrovoljackoj.  i za sta god da je kriv od toga sto ti nabrajas i od onoga sto sam ja u gornjem tekstu pomastila -- treba mi da mu sudimo a ne BG.  i ako je sve to bezze i glupo, bas me zanima sto se BG sturi sa ovim performansom u engleskoj.  beli jer je nebitno i glupo... 

Čitanje 14.03.2010; 05:23:48 #119
guardian

riki, sve to stoji.  ali ne radi se sada o tome, i manikir sam sjebala tipkajuci ovdje uludo jednu te istu pricu. 

i sve vise mislim da je razlika u perspektivi, da ljudi u beha ovo vide iz jednog (vrlo ogranicenog, dodacu) ugla a ljudi koji zive u inostranstvu iz drugog.  jer poenta je da ja otvorim americke, engleske, njemacke, svedske novine... i u njima mjesto batka - ganic.  u njima mjesto karadzicevog sudjenja - ganic.  i sta je i ko je ganic je nebitno u tom propagandom ratu vodjenom iz BG, u kojem se konstruise sta je babi milo, sve u (slucajno, naravno) kriticnim momentima za srbiju i njenu vanjsku politiku.  ako je ganic zlocinac, sto ga ne uhapsise prije?  ova 'optuznica' sjedi godinama, znaju svi da je presmijesna (eno pise da je zlocin pocinjen na teritoriju srbije), a on je putovao i ranije.  sta li se boze cekalo do sada?  mozes ti sada meni reci da je to nebitno, da je ganic supak i gnjida od covjeka, ali jebi me -- nije licno on poceo rat napadom na goloruku JNA nejac u dobrovoljackoj.  i za sta god da je kriv od toga sto ti nabrajas i od onoga sto sam ja u gornjem tekstu pomastila -- treba mi da mu sudimo a ne BG.  i ako je sve to bezze i glupo, bas me zanima sto se BG sturi sa ovim performansom u engleskoj.  beli jer je nebitno i glupo... 

zaboli i mene za ejupa ganica, nekadasnjeg akademskog baustelca koji ono sto je jamio nemusto opravdava navodnim milionom dolara zaradjenim na tantijemama za tehnicku knjigu (oj tito i jovanko ). ko zna, da se malo bolje snasao u poslijeratnom dobu, mozda bi emina danas pricala da je prodala prava za film po toj istoj knjizi...

pa ipak, njegovo me hapsenje podobro nervira jerbo cilj ni optuznice ni hapsenja nije istjerivanja bilo kakve pravde vec uklapanje jos jednog fragmenta u prekodrinskoj sarenoj slagalici "svi su jednako krivi". on je uhapsen i halabuka je podignuta samo da bi svi znali za optuznicu... i naravno da ga nece osudit al', jebaji ga, nisu ni milosevica (iz drugih razloga al' jebes sad detalje).

zanima me sta bi bilo da ona optuznica protiv clinton-a nije bila opstinska (nekad titinog uzica) vec da su se malo visi prekodrinski organi istom zahmetili... sigurno bi vrli englezi, postovaoci medjunarodnog prava, uhapsili william-a cim bi stupio na heathrow...
 Str: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 31   Gore
Skoči na: